Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Činčila se kopa v pesku

Činčila

Činčila je ena sama mehkoba. Zaradi svilnato mehkega kožuščka so činčile priljubljene domače živali.

Činčila se predstavi

Činčile so odlični hišni ljubljenčki za večje otroke in odrasle ljudi. Po naravi so plašne in ne prenesejo grobega ravnanja. Ob nežnem rokovanju postanejo prijateljske in radovedne. Činčile ne grizejo! Odrasla činčila zraste od 25 – 35 cm, rep pa meri še dodatnih 10 – 15 cm.

Če za činčilo pravilno in lepo skrbite, lahko dočaka tudi do 20 let starosti. V naravi so činčile značilne sive barve, medtem ko so v ujetništvu vzredili več barvnih različic. Činčile prihajajo iz gorskih predelov Južne Amerike. Svojemu okolju so se prilagodile z razkošnim kožuhom. V začetku so jih gojili za krzno, kasneje pa so postale priljubljene tudi kot hišne živali, saj so izredno čiste in nimajo vonja.

Činčile so najbolj aktivne ob zori in mraku, vendar postanejo aktivne tudi čez dan, če se z njimi veliko ukvarjate. Stres in grobo ravnanje lahko povzročata izgubo dlake. Z nežnimi dotiki in pridobivanjem njihovega zaupanja boste dosegli, da vam bodo sedele na roki in vam dovolile nežno božanje.

Činčilo dvignite v naročje in jo čvrsto držite pod rameni, z drugo roko pa pod zadkom na bazi repa. Postopoma navadite činčilo na dvigovanje in božanje. Če je zelo živahna, jo najprej navadite na roko in naj sama ugotovi, da ji niste nevarni.

Činčile v naravi živijo v družinah, zato imate lahko tudi več činčil skupaj. Vendar tudi ena činčila lahko zadovoljno živi, če se z njo veliko ukvarjate. Ker so zelo aktivne in radovedne živali, morajo imeti veliko prostora oz. jih je potrebno redno spuščati iz kletke, da se dobro razgibajo. Činčile se veliko oglašajo s cvrčanjem, piskanjem in lajanjem podobnimi zvoki,” pišejo na spletni strani www.zoosloncek.si, kjer boste izvedeli tudi, kako pripraviti kletko za činčilo in s čim jo hraniti ter kako negovati.

Nega je zelo pomembna

Činčile imajo zelo gosto dlako, ki jo negujejo s kopanjem v peščeni kopeli. Za pripravo kopeli potrebujete fino granuliran pesek – pesek za činčile, ki je na videz podoben mivki. Pesek za činčile bo iz gostega kožuha odstranil ujete drobce umazanije, maščobne izločke iz kože in odvečno vlago. Vse to med tem, ko se bo činčila igrala v pesku. Naj bo posoda za kopanje činčile dovolj velika, da se činčila v njej lahko obrača v vse smeri. Za kopanje v pesku ji vsakodnevno namenite približno deset minut časa. Nato pa posodo s peskom odstranite iz kletke. Da bo dlaka zares sijoča, lahko činčilo tudi redno krtačite. A jo morate na krtačenje navaditi že kot mladička. Ko si boste pridobili njeno zaupanje z božanjem, ji lahko predstavite mehkožičnato krtačo z zaščitnimi bunkicami. A činčile nikoli ne krtačite na silo. Stres ali grobo ravnanje namreč lahko povzročita izgubo dlake.

Vso potrebno opremo za činčile boste našli v naši spletni trgovini v kategoriji Glodavci.

Male živali splošno

Pusti komentar

Nazaj
Akvarijski filter – kako ga pravilno očistiti?
Naprej
Praskalnik popršite z mačjo meto