Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Dopust s psom – načrtovanje

S psom na dopust

Dopust s psom je lahko prijeten in načrtovanje dopusta s psom je lahko sila enostavno! Čas dopustov je tu in vi ste se odločili, da vam bo na oddihu družbo delal pes. Pravočasno pripravite vse potrebno za varen prevoz, prijetno nastanitev ter uredite potrebna cepljenja in dokumente.

Organizacija nastanitve

Preden rezervirate hotel, apartma, kamp ali avtodom, preverite, ali so hišni ljubljenčki tam sploh dobrodošli. Ali je za njihovo bivanje treba doplačati in koliko vas bo to stalo? Kaj pa, če vaša destinacija ni najbolj prijazna psom? Premislite, če ne bi bilo morda bolje, da pes čas, ko boste odsotni, preživi v hotelu za male živali ali pa pri sorodnikih oz. prijateljih.

Pasji dokumenti

Da bo vaš ljubljenček prijetno prestal potovanje na lokacijo dopustovanja, poskrbite, da bo šel na pot zdrav. To pomeni, da ne bo imel glist ali drugih notranjih zajedavcev; da bo primerno zaščiten pred zunanjimi zajedavci kot so klopi, bolhe, komarji. Obvezno mora imeti potrdilo o cepljenju proti steklini in pozor! Če je žival cepljena prvič, mora preteči 21 dni, da se razvije dovolj protiteles, slednje pa mora biti vpisano v evropski potni list za hišne živali, ki ga dobite pri veterinarju. V potnem listu živali je navedena tudi označitev. Številka mikročipa, brez katerega pes ne sme v tujino.

To so osnovni pogoji za pse, ki veljajo za večino evropskih držav, a pred potovanjem se vseeno pozanimajte, če je potrebno opraviti tudi serološko preiskavo – odvzem krvi za merjenje količine protiteles proti steklini. Če ste v dvomih, da vaš pes ne izpolnjuje vseh pogojev, kontaktirajte veleposlaništvo države, kamor potujete. Tam povprašajte za dodatne informacije.

Priprave na potovanje

Preden se odpravite na pot z avtom, vlakom, letalom, ladjo ali kakšnim drugim prevoznim sredstvom, preverite, kakšni so pogoji za prevoz psov. To pomeni, da se morate pozanimati ali mora pes v času prevoza bivati v posebni kletki ali je lahko na vrvici, ali mora imeti nagobčnik, ali bo od vas ločen ali bo lahko v vaši neposredni bližini.

Ponudnika prevozov povprašajte tudi, če je treba prevoz psa napovedati ali rezervirati in koliko je treba za prevoz psa doplačati. Tudi navajanje na prevozno sredstvo ne bo škodilo. Predvsem takrat, ko psi težko prenašajo daljše vožnje. S privajanjem na prevoz začnite dovolj zgodaj in čas prevoza vsakodnevno podaljšujte.

Oprema za potovanje

Ker mora biti psu med potovanjem udobno, mu zagovorite primerno opremo. Za na pot ima lahko pes kletko, ki naj bo dovolj velika. Če ima v avtu svoj prostor na zadnjem sedežu, naj ima primerno oprsnico in povodec za avto. Če je pes v prtljažnem prostoru, ne pozabite namestiti zaščitne mreže, saj med prevozom pes ne sme ogrožati voznika ali potnikov v avtomobilu. Tako kot vi, tudi pes potrebuje postanke, takrat mu ponudite vodo iz potovalne posode za vodo in hrano. Pred potovanjem pse, ki doma jedo kuhano hrano, poskusite navaditi na brikete. Se pa morate zavedati, da bo pes na potovanju lahko pojedel manj hrane kot doma predvsem zaradi poletne vročine.

Prva pomoč

Na potovanju imejte s seboj pasjo prvo pomoč. Ta naj vsebuje razkužilne robčke, antibiotično mazilo, kapljice za oči, rehidracijsko sredstvo in sredstvo proti diareji, osnovne preveze in obvezno zaščitna sredstva proti bolham, klopom in pikom komarjev. Če pes slabo prenaša vožnjo, predhodno obiščite veterinarja in se posvetujte z njim, če bi psu za na pot predpisal pomirjevala ali tablete proti slabosti. Pripravite si tudi naslov veterinarja v kraju, kamor potujete. Pa srečno pot!

DOPUST S PSOM – NABOR IZDELKOV, KI JIH SVETUJEMO ZA POTOVANJE S PSOM

Še več izdelkov za potovanje psov, mačk, glodavcev, ptic in drugih hišnih ljubljenčkov smo zbrali na posebni strani POTOVANJE MALIH ŽIVALI.

DOBRO JE VEDETI: Prva pomoč pri toplotnem udaru psa

Psi lahko v kratkem času doživijo toplotni udar (v pregretem vozilu ali ko so izpostavljeni vročini).

Kako prepoznamo znake pregretja in možnost za toplotni udar psa? Če se telo psa pregreva, se pojavi:

  • pretirano sopenje,
  • pospešeno dihanje,
  • pordela sluznica in jezik,
  • pes postane nemiren,
  • pojavi se lahko bruhanje,
  • pes lahko reagira tudi z drisko.

Hitra reakcija skrbnika je pomembna, zato ukrepamo:

  • psa takoj prestavimo v senco ali še bolje – v hladen prostor,
  • začnemo z ohlajanjem pri tačkah (voda ali brisačke) in počasi ohlajamo tudi trup psa,
  • poiščemo pomoč veterinarja.

Kako reagiramo, če je pes nezavesten? Psa položimo v bočni položaj, iztegnemo njegovo glavo naprej in potegnemo jezik iz gobčka, da se sprostijo dihalne poti. Ohlajamo ga in nemudoma poiščemo veterinarsko pomoč!

Načrtovanje dopusta s psom vam lahko olajšamo tudi mi in vam svetujemo glede opreme, ki jo boste potrebovali za dopustovanje s kužkom. Obiščite nas v poslovalnicah trgovin ZOO Slonček po Sloveniji. Vabljeni!


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Oprema za pse

Pusti komentar

Nazaj
Pasji priboljški naj bodo trdi
Naprej
Morski prašiček ima lahko težave z zobmi