Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Kopenska želva: kako pripraviti kopensko želvo na prezimovanje?

Kopenska želva

Kopenska želva je priljubljena domača žival. Kopenske želve je treba na prezimovanje pripraviti počasi, vendar ni nujno, da prezimujejo. 

Priporočljivo je, da kopenske želve prezimujejo v temnem prostoru, kjer je temperatura zraka med 8 in 9 stopinj Celzija, in v katerem je nekaj zračne vlage, da se ne izsušijo.

Priprave na prezimovanje trajajo vsaj en mesec

Kopenska želva si mora narediti zalogo energije, zato jo pred postom približno dva tedna hranimo izdatneje kot sicer. Nato naj sledi približno dva tedna postenja, da se njeno črevesje dobro prečisti. Hkrati pa je ob postenju treba počasi zniževati temperaturo njenega bivalnega prostora. Priporočljivo je, da kopenski želvi na dno kletke ali škatle, v kateri bo prezimovala, posujemo lubje. V katerega se bo lahko vkopala in tako pripravila na zimsko spanje.

Spomladansko prebujanje

Spomladi je treba ponovno želvo pripraviti na počasno prebujanje s postopnim dvigovanjem temperature bivanjskega prostora. Pri približno 15 stopinjah Celzija se kopensko želvo že lahko postavi na prosto. V kolikor so vajene življenja v naravnem okolju.

Kopenska želva
Kopenska želva in prezimovanje.

Tehten premislek pred končno odločitvijo

Če so želve mlade, jim prezimovanje lahko celo škoduje, saj v organizmu nimajo dovolj zalog energije, ki bi jih pri življenju ohranjale celo zimo. Zato je odločitev za prezimovanje mladih kopenskih želv lahko tvegana. V vsakem primeru vam svetujemo, da se o dosedanjem življenjskem slogu želve pozanimate pri prodajalcu.

Opremo, ki jo potrebujete za kopensko želvo, lahko kupite v naši spletni trgovini ali pa obiščete naše poslovalnice po Sloveniji. Trgovine ZOO Slonček vas vabijo!

Male živali splošno

Pusti komentar

Nazaj
Hrana za pse – osebni prevzem v fizični trgovini
Naprej
Pasja debelost – kako pomagati psu?