Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Šolanje psa

Prikazovanje 1–21 od 45 rezultatov

Šolanje psa in vzgoja pasjega mladička je pomembno poglavje v življenju s psom. Najbolj intenzivno je v zgodnjem obdobju pasjega življenja, ko je kuža še mladiček. Seveda pa se vzgajanje psa nikoli ne konča, saj je vedno mogoče šolati kužka, ga navajati na različne trike ali pa ga v določenem obdobju tudi prevzgojiti, v kolikor se pojavi moteče vedenje. Za šolanje psov se veliko skrbnikov obrne na pomoč pasje šole. Veliko pa je tudi takih skrbnikov, ki se šolanja svojega psa lotijo sami doma, s pomočjo knjig ali nasvetov iz spleta.

Šolanje psa – doma ali v pasji šoli

Med kakovostjo šolanja doma in v pasjih šolah zagotovo obstajajo razlike. Obstaja pa razlika tudi med šolanjem v pasji šoli in vzgojo psa doma. Klasično šolanje psa navadno poteka na za to namenjenem poligonu pod nadzorom pasjega učitelja. Seveda so vaje poslušnosti, ki se jih pes nauči v pasji šoli pomembne. A treba se je zavedati, da se s tem šolanje ne konča. Vzgoja psa se mora namreč nadaljevati tudi v domačem okolju in pa v okolju, kjer se pes giba. Pri tem je pomembno omeniti, da se je odgovorno lotiti tudi socializacije psa. Da bo vaš kuža tudi v urbanih okoljih poslušen in se bo znal obnašati v okolju polnem zanj nepredvidljivih situacij.

Vzgojen pes

Kaj mora pes osvojiti, da bo sprehod z njim vedno varen tako zanj kot tudi za druge sprehajalce in njihove pse. Pes mora usvojiti hojo ob skrbniku na ohlapnem povodcu. Popuščen pasji povodec je odraz vzgojenega in sproščenega psa, ki ne vleče. Tako umirjen sprehod je v veselje in zadovoljstvo tako pasjemu sprehajalcu kot tudi psu.

Zelo pomemben je odpoklic psa. To pomeni, da se vaš pes na klic odzove takoj in priteče nazaj k skrbniku. Njegova reakcija na prvi klic je pomembna iz različnih vidikov. V kolikor se pes prestraši, lahko zbegano ubere napačno pot v nevarnost, pes se lahko izgubi, psa lahko povozi avto ali pa ga napade drug pes. Zato je pomembno, da pozornost posvetite vajam odpoklica!

Tudi socializacija psa je široko področje. V najosnovnejšem pomenu gre za to, da se pes ne zmeni za okolico oziroma ne reagira na hrup, dražljaje, druge pse … V tem smislu je pes sproščen v okolju, kjer se nahaja in v njem ne zaznava nevarnosti, ki bi lahko izzvale neprimerno vedenje. Pomembna je socializacija psa v odnosu do drugih psov, otrok, sprehajalcev, najrazličnejših udeležencev v prometu na različnih prevoznih sredstvih ipd.

Predvsem je treba psa navajati na upoštevanje pravil, ki jih določite kot skrbnik. Navaditi ga je treba na to, da ostane miren v različnih situacijah. Na primer, da zna počakati, ko na semaforju gori rdeča luč. Da počaka pred trgovino na za to namenjenem prostoru. Da se zna umiriti in počakati, če se odločite poklepetati z drugimi pasjimi lastniki. Da se primerno vede, ko se mimo njega zapodi gruča razigranih otrok ali pa v primeru, ko drugi skrbniki sprehajajo svoje pse brez povodca. Vse to so situacije, ki lahko sprožijo neprimerno vedenje psa.

Izdelki za pasje šolanje in vzgojo psov

Pri vzgoji psa lahko uporabimo različne pripomočke: kliker, pasje piščalke, sledni povodec ali kratke povodce, halti in ovratnice. Najlepše pa je, ko lahko psa pohvalimo in mu ponudimo pasji priboljšek za šolanje.

Naj bo vaše šolanje psa uspešno s pomočjo nasvetov, ki jih delijo z nami na živalskem blogu številni skrbniki psov. Slednji se zavedajo, da je imeti vzgojenega psa zelo pomembno za prijetno bivanje s psom. Seveda pa vsem, ki so v dvomih, kako vzgojiti svojega psa, priporočamo obisk pasje šole. Šolanje psov v pasji šoli pa poteka na različnih ravneh – tako za pse kot tudi njihove vodnike! Pridobite samozavest na osnovnem tečaju v pasji šoli, udeležite se male šole, preizkusite se s psom na agility ovirah. Naj vam v pasji šoli pomagajo pri socializaciji mladega psa, če imate sami težave z avtoriteto. Navsezadnje se lahko odločite tudi za kaj več – na primer s kužkom obiščete šolanje za terapevtskega psa ali pa za šolanje psa reševalca.