Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Pasji mladiček v novem domu

Pasji mladiček

Pasji mladiček v novem domu prinese v družino veliko novega. Obilico veselja, prav pa je, da se z njim prebudi tudi odgovornost. Kužek je živo bitje in v prvem letu zahteva vso pozornost odgovornega skrbnika. Pasje življenje v prvem letu zahteva veliko mero potrpežljivosti. Tudi časa za učenje vseh za življenje pomembnih veščin, ubogljivosti, socializacije. Predvsem pa čas za brezpogojno ljubezen, ki jo kužek izkazuje vsem v družini.

V prispevku predstavljamo pomembne teme o pasjih mladičkih.

Vse, kar moramo vedeti o pasjih mladičkih

V uvodnem delu predstavljamo pomembne vidike o pasjih mladičkih, kako se pripraviti na pasjega mladička in na kaj morate biti pripravljeni, ko v svoj dom sprejmete novega družinskega člana.

Pasji mladički pri dopolnjenih 8 tednih lahko odidejo iz legla v novi dom

Pasji mladički lahko zapustijo leglo, ko dopolnijo 8 tednov starosti. Zavedati se je treba, da vsak pasji mladiček zahteva disciplino od novega skrbnika.

 • Mladiček potrebuje red pri prehranjevanju in redne sprehode.
 • Veliko časa za igro in dovolj počitka, da se lahko razvije v zdravega psa.
 • Predvsem pa potrebuje red v smislu upoštevanja pravil obnašanja v novem domu in tudi zunaj njega, ko nastopi čas socializacije psa.

Pasji mladički in otroci

Naj opozorimo tudi, da pasji mladiček ni igrača! Zato je treba tudi otroke podučiti o ravnanju z mladičkom. Predvsem je treba otroke usmerjati pri ravnanju s psom in jih opozoriti, da kužku ne smejo povzročati bolečin. Ne smejo ga vleči za dlako, rep, uhlje ali početi karkoli bolečega za žival.

Razložiti jim je treba, da je pasji mladiček živo bitje. In da je neprimerno ravnanje zanj boleče in neprijetno in da lahko pri psu sproži neželen ugriz z zobmi, saj je to njegova naravna obramba! A s pravim pristopom lahko dosežemo, da otrok in pes postaneta največja prijatelja in zaupnika.

Priprave na prihod pasjega mladička

Z vzreditelji se v času priprav na prihod mladička v novi dom lahko dogovorite, da mladičku na obisku še pred odhodom v novi dom prinesete kakšno cunjico. To ob odhodu v novi dom lahko vzamete s seboj. Predlagamo, da jo položite v transporter in nato na novo pasje ležišče. Poznan vonj ga bo hitreje pomiril in prehod bo zanj manj stresen.

Pred prihodom psa v novi dom poskrbite, da boste nakupili vso potrebno opremo za njegovo bivanje in imeli pripravljeno primerno hrano za pasje mladičke. In seveda kakšen priboljšek za učenje in nagrajevanje primernega vedenja.

Prevoz pasjega mladička

Tudi za prevoz v novi dom potrebujete transportni boks. Najlepše je, če lahko mladička domov pripeljete kar z avtomobilom. Pri tem pa pazite, da v avtomobilu ne bo prevroče ali preveč mraz in da glasba ne bo preveč na glas. Veterinarji priporočajo, da pasji mladiček pred vožnjo z avtomobilom vsaj dve uri ne uživa pasje hrane, da mu med prevozom ne bo slabo.

Če boste transportni boks postavili v prtljažni prostor, morate po pravilniku o zaščiti hišnih živali mladičku med prevozom zagotoviti naravno svetlobo in dovolj svežega zraka. V avto lahko namestite tudi pregradno mrežo, uporabite lahko tudi oprsnico za prevoz psa na zadnjem sedežu avtomobila. Poskrbite le, da bo kuža varno pripet na varnostni pas. In da bo med prevozom imel kakšen postanek, če je to potrebno. Vas zanima, katera je potrebna oprema za prevoz mladiča.

Prvi dan s pasjim mladičem

Vznemirjenje boste čutili vi in vaš novi kuža, poskrbite, da bo prvi dan s pasjim mladičem lep in miren. Poskrbite za sproščeno vzdušje in razumite, da je zanj menjava okolja lahko stresna že sama po sebi. Predvsem pa je zanj prelomna ločitev od legla. Ko je kuža ločen od mame, je zanj to zelo stresno, v novem domu pa se bo prvič srečal s povsem novimi vonjavami in zaznaval povsem nove zvoke.

Za prvi dan naj bo v novem domu čim manj nepotrebnih zvokov, da mladiček ne bo preveč pod stresom. Takoj po prihodu v novi dom se odpravite na krajši sprehod, da opravi malo ali veliko potrebo. Če bo pri tem sproščen in uspešen, ga pohvalite in nagradite. Dovolite mu, da začne raziskovati zanj nepoznan teren. Ko se vrnete domov, mu prav tako dajte čas, da prevohlja svoj novi kotiček in se seznani z novimi vonjavami. Pri tem, ko kuža ovohava dom, bodite v bližini. Dajte mu čas, da samostojno opravi delo, a hkrati bodite navzoči. Če bo potreboval vašo bližino, bo prišel k vam.

Pasji mladički in ležišča

V novem domu mladička povabite na njegovo novo ležišče, ki ga tudi ustrezno zavarujte. Na ležišču naj ga pričaka cunjica, ki ga bo spominjala na njegovo mamo ter bratce in sestrice. Ko izbirate pasje ležišče, upoštevajte naslednje. Da mora biti ležišče primerne velikosti, dovolj mehko in udobno ter predvsem enostavno za vzdrževanje. Pasje ležišče postavite v miren kotiček vašega doma, na mesto, kjer bo pasji mladiček lahko videl in slišal svoje nove skrbnike. Mladiček naj ima iz svojega ležišča pregled nad prostorom, navsezadnje bo postal čuvaj vašega doma.

Poskrbite, da ležišče za psa ne bo postavljeno v bližini kaminov, radiatorjev ali na prepihu med vrati, v bližini stopnic in drugih nevarnih predmetov. Primerna ležišča za mladičke.

Tudi notranja oprema naj se prilagodi prihodu novega družinskega člana. Umaknite rože, vaze in vrednejše predmete, ki bi jih lahko neroden psiček nehote razbil. Poskrbite tudi, da začasno v vašem domu ne bo preprog, ki bi jih lahko polulal.

Transportni boks, kletka ali pasja ograda

Ob prihodu v novi dom za pasjega mladička lahko uporabite prenosni transportni boks, v katerem so po meri izdelana prijetna ležišča, ki jih lahko postavimo tudi na tla izven transporterja.

Skrbniki psov mladičkov pogosto kupujejo tudi večje kovinske kletke, Vanje lahko poleg pasjega ležišča postavite tudi pasjo posodo z vodo, kakšno igračko in podlogo za opravljanje male potrebe. Vrata kletke so lahko v vaši prisotnosti odprta. Če pa se odpravite v drug prostor ali je čas za počitek, pa lahko zaprete vrata kletke in poskrbite, da bo pes na varnem počakal do jutra oziroma dokler se ne vrnete v prostor.

Zelo uporabne so tudi ograde za mladičke, ki jih postavite doma ali na vrt in v katerih bo kuža počakal na vas. Poskrbite, da mladička pred odhodom vedno peljete na krajši sprehod in mu ponudite obrok. Da ne bo zaprt v kletki ali v pasji ogradi razvil navade cviljenja.

Pasji mladički in navajanje mladička na čistočo

Po prvem sprehodu s pasjim mladičkom, novega člana seznanite tudi z mestom, kjer lahko opravi malo ali veliko potrebo znotraj doma. Priskrbite mu pasje stranišče z vpojnimi podlogami. Te lahko hitro in enostavno zamenjate.

Imejte v mislih, da mladiček do 3 mesecev starosti lahko zdrži brez opravljanja potrebe samo 2 uri. Če se zaigra, mu lahko tudi uide. Navadno mladiček po pitju vode in po uživanju pasje hrane opravi malo ali veliko potrebo. Zato ustvarite navado, da ga po obroku odnesite na prostor, ki ste ga določili za tovrstna opravila. Njegovo ustrezno vedenje ob tem pa nagrajujte s pasjimi priboljški za mladičke in igro. Izdelki za navajanje na čistočo, ki jih potrebujete!

Navajanje mladička na čistočo je lahko prijetno in je tudi zelo enostavno!

V kolikor se mladičku ponesreči in se polula ali pokaka na neprimernem mestu, ga ne kregajte. Mesto hitro očistite. Svetujemo, da s čistilom, da ne bo za njim ostal vonj. Ta lahko sproži ponovno lulanje ali kakanje na istem mestu.

Poskrbite, da bo mladiček dovolj pogosto odšel na sprehod. Da bo razvil navado, da malo in veliko potrebo čim prej opravi zunaj. Ne pozabite psa peljati na sprehod tik pred predvidenim nočnim počitkom, da ponoči ne bo cvilil. Prve noči verjetno ne bodo minile brez cviljenja. Vaša naloga je, da ga umirjeno potolažite in pobožate ne da bi ga vzeli iz kletke. Zavedajte se, da pasji mladiček tudi podnevi potrebuje veliko počitka.

Prehranjevanje pasjih mladičev

Vzreditelj vam bo zagotovo povedal, katero pasjo hrano so pri njih jedli pasji mladički. Pa tudi kako pogosto in kako ješč je bil vaš psiček glede na ostale v leglu. Pasji briketi, ki jih boste izbrali za vašega psa, naj bodo izbrani skrbno. Naj bodo namenjeni pasjim mladičkom in velikosti pasme. Za postopen prehod si priskrbite hrano, ki jo je mladiček vajen, nato pa postopoma naredite prehod na drugo pasjo hrano. Če ste seveda sklenili, da bi jo zamenjali. Glede količine hrane se ravnajte po navodilih proizvajalca pasje hrane. Ob tem pa spremljajte napredek pri psu – težo, prebavo, lesk dlake ipd.

Ker pasji mladiči nimajo razvitega občutka za sitost, ne smete dovoliti, da bi kuža dnevno dozo briketov pojedel naenkrat.

 • Razporedite obroke skozi ves dan, da se kuža ne bo prenajedal.
 • Najbolje je, da določite ure v dnevu, ki bodo namenjene prehranjevanju psa.
 • Pri doziranju obrokov upoštevajte tudi količino pasjih priboljškov.
 • Priboljškov, ki jih bo pojedel v času učenja in navajanja na pravila v vašem domu.
 • Edino kar naj ima pasji mladič ves čas na razpolago je posoda s svežo vodo,. Naj bo vedno na istem mestu.

Vas zanima, katera je najboljša hrana za pasje mladiče?

Pasji mladički grizejo – zakaj?

Pasji mladiček bo po 3. mesecu starosti začel izgubljati mlečne zobke. V tem obdobju bo zaradi srbenja iskal vse mogoče predmete za žvečenje. Priskrbite mu primerne pasje igračke, ki so namenjene žvečenju. Naj bodo prijazne do pasjih dlesni in zob. Naj ima kuža na voljo nekaj različnih igračk, da se bo zamotil in ne bo uničeval vaših čevljev. Kaj storiti, če se mladiček z zobmi spravi nad notranjo opremo? Svetujemo, da ga na to opozorite in preusmerite njegovo pozornost na kakšno od igračk.

Pasji mladički in nega

Za zdravje vašega mladiča poskrbite z rednimi obiski pri veterinarju in z navajanjem na vsakodnevno nego doma. Za vse preventivne ukrepe in potrebna cepljenja svetujemo, da se obrnete na veterinarja. Prav tako v bližini poiščite pasjega frizerja, ki bo skrbel za kožušček vašega novega člana. In vam dal tudi kakšen nasvet glede krtačenja, kopanja.

Naj mladiček v vaš dom prinese veliko veselja. Bodite z njim potrpežljivi in mu namenite veliko ljubezni. Kuža vam jo bo vračal na vse mogoče načine. Pasja zvestoba namreč ne pozna meja! In sami veste, da so psi najboljši človekovi prijatelji ne glede na vse.

V nadaljevanju predstavljamo izdelke, ki jih potrebujete za pasjega mladička.

Pasji mladiček: Prilagojena hrana za mladiče

Za mladička se dogovorite pri odgovornih rejcih, ki se zavedajo, da je za zdrav razvoj mladičev pomembna že prehrana breje psice. Pri velikih leglih je mladiče treba hraniti tudi z mlekom za mladičke. To pa mora biti kvalitetno. Navadno se uporablja pripravljeno mleko v prahu (puppy milk), ki ima formulo prilagojeno prebavi psičkov. Mladičke pa se hrani s stekleničko za mladičke.

Prehod na trdo hrano se priporoča po enem mesecu starosti mladičkov, ta naj bo postopen. Mleko za pasje mladičke uporabite kot pomoč pri odstavitvi. Pripravljeno mleko zmešajte z majhno količino hrane za pasje mladiče – vsak dan postopoma zmanjšujte količino mleka in povečujte količino suhe hrane.

Hrano za mladiče natresite v plitko pasjo posodo večkrat na dan. Pasji mladiči morajo imeti zaradi večjih energetskih potreb več obrokov dnevno. Na začetku po štiri dnevne obroke, nato pa se do enega leta pogostost zmanjša na hranjenje enkrat dnevno.

Najboljša hrana za pasje mladiče

Prehrano je treba prilagajati potrebam pasme in spremljati napredek mladička. Pri večjih pasmah je treba biti še bolj pazljiv, saj njihova (pre)hitra rast lahko privede do kasnejših težav s sklepi. Zato je pomembno, da izbirate suho pasjo hrano glede na potrebe posameznega kužka.

V naši spletni trgovini imamo na voljo različne pasje hrane za mladiče. Vseh se drži oznaka PUPPY, so pa različnih blagovnih znamk. Pasji briketi za mladiče različnih blagovnih znamk so predstavljeni v nadaljevanju!

Še več nasvetov in napotkov glede prehranjevanja pasjega mladiča smo zbrali v prispevku z naslovom Najboljša prehrana za vaše mladičke: Nasveti, recepti in smernice – nahaja se pod izdelki.

V njem se posvečamo uvajanju v prehrano mladičev in podajamo informacije za boljše razumevanje prehranskih potreb mladičev. Izpostavljamo pomen uravnotežene prehrane za mladiče in ponujamo na dlani nasvete za izbiro najboljše prehrane za vašega mladiča. Ker recepti za domačo hrano za mladiče niso najboljša rešitev, predstavljamo, kako je komercialna hrana za mladiče lahko primerna izbira. Podajamo še smernice za hranjenje mladičev in pojasnjujemo, kakšni so pogosti prehranski problemi pri mladičih. Predstavljamo, kdaj so potrebni dodatki za prehrano mladičev in za zaključek sledijo še zadnji nasveti za prehrano vašega mladiča.

Pasji mladiček: Oprema za prevoz mladiča

Za mladiča potrebujemo osnovno opremo – transportni boks za prevoz ali kovinski boks, v katerem bo lahko varno in brez strahu v času naše odsotnosti počakal. Za prijetno bivanje lahko psu priskrbimo tudi pasjo ogrado.

Varnostnost mladička – ograje za mladiče

Kaj pa, ko je pasji mladiček sam doma? Za bivanje v stanovanju ali na vrtu lahko izbirate med kletkami ali ogradami.

Mehka ležišča za pasje mladičke

Tudi pasja blazina naj bo izbrana premišljeno. Da jo boste po uporabi mladička lahko hitro tudi očistili, izberite takšno, ki je vodoodbojna!

Pasji mladiček: Oprema za sprehod z mladičem

Pasji mladiček potrebuje red, to velja za prehranjevanje in tudi za sprehajanje. Vzgoja pasjega mladiča se pravzaprav lahko začne z vodenjem na povodcu. To je pomemben del osnovne vzgoje psa, da kot odrasel pes ne bo vlekel na sprehodu. Primerno vedenje s povodcem se začne s pravilom, da vi vodite psa na povodcu in ne on vas! Že od majhnega je treba mladiča navajati, da je med sprehodom pozoren na vas in vaše ukaze, pri tem pa mora biti povodec čim bolj ohlapen. Učenje prvih vaj naj poteka s pomočjo posebnih oprsnic za pse in pohval v obliki priboljškov. Svetujemo, da z mladičkom obiščete pasjo šolo!

Nega mladiča: Izdelki za negovanje pasjega mladička

Pasja nega je pomembna na vseh nivojih.

 • Psu je treba redno krtačiti dlako in skrbeti za umivanje kožuščka.
 • Redno mu je treba negovati tačke, predvsem pozimi in poleti, ko so izpostavljene mrazu, vročini in soli.
 • Kuža mora biti vajen tudi čistiti zobe in uhlje, oči ter krajšati kremplje.

Če bo že od doma vajen, da mu pregledujete gobček in zobe ter uhlje in oči, da ga čohljate po trebuhu ali se dotikate njegovih tačk, bo med nego ostal miren, pa tudi obisk pri veterinarju bo zanj manj stresen. Čim prej ga seznanite z vso potrebno opremo, ki vam lahko olajša negovanje psa.

Pasji mladiček in lulanje! Privajanje na čistočo je ena od pomembnih vaj, ko bo mladiček prišel v novi dom. Mladička vsakih nekaj ur peljite ven in pohvalite, ko bo opravil malo ali veliko potrebo. Pomembno je, da ga navajate na red – torej izbirate za sprehod približno iste ure. Dom pa opremite tako, da bo mogoče za njim hitro pospraviti, če mu potrebe ne bo uspelo opraviti na za to namenjenem mestu. Naj vam bodo v pomoč izdelki za navajanje na čistočo.

Pasje igračke za razigrane mladiče

V prvih dneh bivanja naj bo poudarek na sproščenem in spontanem igranju mladička. Ne pozabite, da imate opravka z bitjem, ki se hitro utrudi, zato je pomembno, da mu v prvih mesecih zagotovite prostor in čas za spanje in počitek.

Pasji mladiček grize! Pasje igračke bodo preprečile marsikatero neumnost vašega mladička. Če bo imel kuža dovolj igračk, ki bodo zaposlile njegove možgane in zobe, ne bo zgrizel čevljev, se spravljal na pohištvo ali kako drugače uničeval imetja vašega doma. Priskrbite mu igračke, ki ga bodo zaposlile in se z njim crkljale. Poskrbite, da se boste tudi vi igrali z njim, saj boste tako še dodatno utrdili vez z novim družinskim članom. Izbira raznolikih igračk za pse v naši ponudbi je kakovostna ne glede na to, kaj boste ponudili vašemu psu.

Priboljški za mladičke

Seveda ne pozabite mladička pohvaliti za vzorno vedenje, občasno pa ga tudi nagradite s kakšnim pasjim priboljškom.

Kaj učimo mladička v prvih dneh bivanja doma?

 • Nagrajevanje mladička: Pri mladičku nagrajujemo vsa dejanja, ki so primerna in so nam všeč.
 • Učenje imena: V prvih dneh preizkušamo odzivnost na ime in mladička navajamo, da se nanj odzove.
 • Sobna čistoča mladiča: Navajanje na sobno čistočo je pomembno v prvih dneh z mladičkom in je osnova za prijetno bivanje z novim družinskim članom tudi za prihodnje.
 • Navajanje, da je mladiček sam: V prvih dneh začnite navajati mladička na samostojno bivanje – na začetku naj bo sam za res kratek čas. Postopoma ta čas podaljšujte, a tako, da bo mladičku ob tem vedno prijetno.
 • Navajanje na dotik: Mladička čim prej navadimo na naš dotik po celem telesu, kar je pomembno pri negi v prihodnje (ušesa, zobje, tačke ipd.).

Pri mladičku v prvih dneh počakamo z naslednjim:

 • Mladička v prvih dneh ne učimo težkih trikov in od njega ne zahtevamo težkih ukazov.
 • Pretirana socializacija mladička je v prvem mesecu odsvetovana.
 • Mladička ne vodimo na dolge sprehode, ampak smo osredotočeni na kratko bivanje na prostem.
 • Na začetku smo veliko časa z mladičkom, samega ga pustimo le za kratek čas.
 • V prvih dneh z mladičkom gradimo zaupanje, zato smo veliko časa z njim.

V kolikor potrebujete naš nasvet, vabljeni v naše trgovine ZOO Slonček. V naši specializirani trgovini za male živali vam bo osebje svetovalo, kaj vse potrebuje vaš mladiček za varno in prijetno bivanje v novem domu.

Še več prispevkov, nasvetov in izdelkov za pse predstavljamo na našem živalskem blogu. Vabljeni k prebiranju vsebin o psih.

https://www.zazivali.si/trening-poslastice-za-pse-pet-rewards-training-snacks/

Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi Prehrana psov Oprema za pse

Pusti komentar

Nazaj
Mačja drevesa za različne potrebe mačk
Naprej
Hiške za živali – mačke, pse, glodavce, ptice, žuželke