Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Popolna nega psa

Popolna nega psa

Nega psa obsega celovito skrb za dlako, kožo, pa tudi tačke, ušesa, oči … Poleg osnovne dnevne higiene psa (na primer brisanje tačk po sprehodu) je zelo pomembno krtačenje psa in kopanje psa. Za zdravje psa so zelo pomembni tudi nega zob pri psih in ušes ter krajšanje krempljev in skrb za solzne madeže ter praznjenje analnih mešičkov …

V prispevku predstavljamo vse, kar morate vedeti o negi psa, v pomoč pa so vam lahko videoposnetki.

Redna nega pasje dlake

Redno česanje dlake je pomembno, saj lahko hitro odkrijemo tujke v kožuhu, poskrbimo, da pes nima vozlov. Ob česanju kožuha pa se lahko mimogrede prepričamo, da na koži ni poškodb ali hot-spotov, ki potrebujejo dodatno skrb.

Zakaj je pomembno redno krtačenje pasjega kožuha?

Celovita nega psa se začne z rednim česanjem – ob tem poskrbimo za:

 • odstranjevanje odmrlih dlak,
 • preprečevanje pojava vozlov in
 • prekrvavitev pasje kože.

Vodič za nego različnih tipov pasje dlake

Pasme psov se razlikujejo glede na tip dlake:

 • Kratkodlake pasme (bokser, buldog, hrt, doga, pinč, dalmatinec, beagle, doberman, pitbull, vižla …) ne potrebujejo izdatne nege – nega kratke pasje dlake je manj zahtevna.
 • Dolgodlake pasme zahtevajo redno česanje – nega dolge dlake je pomembna in nujno potrebna.
 • Pasme psov s svilnato dlako in brez podlanke (maltežani, yorki, afganistanski hrti …) potrebujejo posebno pozornost skrbnika.
 • Pasme psov s podlanko (zlati prinašalec, španjel, border collie, ovčarji, setri, husky, samojedi …) so pasme z dvojno dlako (podlanka in krovna plast dlake) in zahtevajo vsakodnevno nego ter redno česanje (pasme z dvojno dlako niso samo dolgodlake, saj imajo tudi nekateri kratkodlaki dvojno dlako).
 • Pasme psov s kodrasto dlako (pudlji oziroma kodri) glede nege niso tako zelo zahtevne, so pa priljubljene zaradi nealergenosti.
 • Pasme psov z žimasto dlako (resasta dlaka je značilna za terierje, šnavcerje in nekatere lovske pse), katerih groba zgornja plast ščiti pred vremenskimi vplivi in umazanijo.
 • Pasme psov brez dlake potrebujejo skrbno nego kože.

Katere krtače so primerne za nego kratke dlake?

Kratko dlako negujemo s tremi različnimi krtačami.

Gumijasta krtača za kratkodlake pse

 • Gumijasta krtača za kratko dlako odstranjuje odmrlo dlako pri psih.
 • Psa lahko z njo češemo v vse smeri.
 • Gumijasta krtača je nežna in psa med nego tudi masira, primerna je tudi za pse z občutljivo kožo.
 • Krtača iz gume se lahko uporablja vsak dan – tako za česanje kot tudi kot krtača za kopanje psa.
 • Krtača iz gume je odličen pripomoček za vtiranje pasjega šampona.
 • Enostavna je tudi za vzdrževanje – operemo jo pod tekočo vodo.
 • Gumijasta krtača je primeren izdelek za navajanje pasjih mladičkov na vsakodnevno krtačenje psa ali za krtačenje mačke.

Kovinski trimer zanka – shredder ali strgalo za kratkodlake pse

 • Shredder za kratko dlako ima dvostransko rezilo iz nerjavečega jekla, ki je primerna za odstranjevanje odvečne vode ali odmrle pasje dlake.
 • Rezilo kovinskega trimerja lahko uporabljamo na dva načina – z zanko zajamemo manjšo površino ali raztegnjeno, s čimer podaljšamo dolžino rezila in zajamemo večjo površino dlake z enim potegom.
 • Shredder na nazobčani strani odstranjuje odmrlo dlako in odvečno podlanko.
 • Z ravno stranjo zanke odstranimo odvečno vodo s pasjega kožuha po kopanju.
 • S kovinskim trimerjem delamo kratke in hitre potege, na enem mestu naredimo 1-2 potega.
 • Ko se pasja dlaka nabere na rezilu, jo preprosto otresemo z njega.
 • Kovinsko trimanje se priporoča ob sezonski menjavi dlake in je za psa neboleč postopek nege.

Žimasta krtača

Krtača z žimo podobno kot gumijaste krtače za pse tudi krtače z žimo odlično čistijo kratko pasjo dlako. Krtača odstranjuje umazanijo iz pasje dlake in stran od pasje kože (zasušeno blato, posušena slina ipd.). Nega psa s krtačo iz žime bo psu prijala prav vsak dan.

Katere izdelke potrebujemo za nego srednje dolge in dolge pasje dlake?

Z dnevno nego je treba skrbeti, da se lepa pasja dlaka ne bo vozlala – za to uporabljamo različne glavnike za pse ali krtače.

Nega psa: Krtača za razčesavanje

Uporaba krtače je osnova za vsakodnevno nego daljše pasje dlake. Krtače z bunkicami so prijetne za uporabo, a njihov namen prvotno ni razčesavati vozlov, ampak pobirati odmrlo dlako in ločevati dlako, da se ne bi delali vozli.

Pri odstranjevanju vozlov (in odstranjevanju podlanke) je bolj učinkovita krtača z žičnatimi iglami, ki so na koncu ukrivljene (mehkožičnata ali trdožičnata krtača), moramo pa biti pri uporabi nežni, da med razčesevanjem igle ne bi poškodovale pasje kože.

S krtačo psa ne češemo samo površinsko, ampak kožuh privzdignemo in krtačimo od narastišča dlake po celotni dolžini. Psa krtačimo po delih, ni nujno, da ga prečešemo v celoti v enem dnevu. Če med krtačenjem naletimo na vozliček, uporabimo nož za odstranjevanje vozlov, po krtačenju pa psa še počešemo z glavnikom. V pomoč vam je lahko video, v nadaljevanju pa predstavljamo še glavnike in pripomočke za odstranjevanje vozlov iz pasje dlake.

Glavnik za razčesavanje dlake

Glavniki za razčesavanje so različnih debelin in so pomembni za razčesavanje dlake okrog ušes in na vratu (zaradi ovratnice) ter na predelu zadnjice. Prav tako z njimi lahko nežno in počasi razčešemo vozle. Redek glavnik ob redni uporabi preprečuje nastajanje vozlov in skrbi, da se dlaka ne sprime. Za fino česanje pa je primernejši gostejši glavnik, ki odstranjuje tudi odmrlo dlako.

Glavnik z vrtljivimi zobci se priporoča občutljivim psom, ki ne marajo cukanja, ko se izvaja nega psa. Vrtljivi zobci nežno spolzijo skozi dlako in psa med nego dlake ne cukamo. Za pse z gosto dlako je primeren glavnik z eno vrsto vrtljivih igel, ostale pse pa lahko češemo z dvorednim glavnikom.

Pripomoček za odstranjevanje vozlov

Psi z gosto dlako imajo lahko veliko majhnih vozlov tik ob koži, zato se za gosto dlako priporoča uporaba noža za vozle, med uporabo pa moramo biti zelo previdni, da psa z rezili ne poškodujemo.

Katere krtače uporabljamo pri psih s podlanko?

Psi s podlanko potrebujejo skrbno in pogosto nego kožuha – za učinkovito nego pa potrebujemo več krtač oziroma pripomočkov. Ker se v gostem kožuhu nabira umazanija, je treba psa redno krtačiti in kopati. Ob prehodu sezone – torej vsaj dvakrat letno je treba odstranjevati odmrle dlake iz kožuha (sprememba temperature spomladi in jeseni).

Trimer za pse

Trimanje je primerno samo za pse, ki imajo dvojno dlako! S trimanjem dlake se odstranjuje odmrla dlaka iz pasjega kožuha in hkrati krajša dolžina dlake. Trimanje je tehnika urejanja resaste dlake psov in psov z dvojno dlako.

Kako izbrati pravi trimer?

 • Trimer 8-10 zob (nožev) je primeren za pse z dolgo in bolh puhasto dlako.
 • Trimer 12 zob (nožev) se uporablja za srednje dolgo pasjo dlako.
 • Trimer 20 zob je primeren za pse s krajšo dlako.

V pomoč vam je lahko predstavitev uporabe trimerja za odstranjevanje odmrle dlake na ušesih in repu.

Furminator za pse s kratko dlako, ki imajo podlanko

Furminator odstranjuje podlanko in je primeren tudi za pse z le nekoliko daljšimi dlakami, ki jih še vedno uvrščamo med kratkodlake pse (na primer labradorec). Med česanjem s furminatorjem pasji kožuh ne poškodujemo, ampak učinkovito odstranimo odmrlo dlako in podlanko. S tem pa poskrbimo tudi, da psu manj izpada dlaka.

Psov, ki pozimi bivajo na prstem, z njim ne krtačimo prepogosto, da jim ne bi odstranili preveč podlanke, ki jih v hladnem obdobju varuje pred mrazom.

Kako uporabiti furminator za nego pasje dlake, si lahko ogledate v videu – nega psa s furminatorjem.

Pri odstranjevanju podlanke si lahko pomagamo tudi z glavnikom.

Psi, ki nimajo podlanke, potrebujejo redno striženje

Pasme psov s svilnato dlako, ki nimajo podlanke, potrebujejo pogostejše kopanje, redno krtačenje in česanje vsaj nekajkrat tedensko, potrebno pa je tudi redno striženje psa. Kužkom namreč dlake zrastejo čez oči in v ušesih, zato je treba poskrbeti, da jih pristrižemo. Nega psa z daljšo dlako ni tako zahtevna, kot si mislite.

Za nego svilnate dlake psov je odličen jeklen glavniček in krtače iz naravnih ščetin, ki poskrbijo za odstranjevanje umazanije iz dlake in poskrbijo za sijaj. Za striženje lahko uporabimo škarje ali brivnik oziroma strižnik.

Kakšne krtače uporabljamo za pse s kodrasto dlako?

Pasme psov s skodrano dlako potrebujejo redno česanje in striženje. Dlaka ulovi veliko umazanije, zato jo je treba redno čistiti. Dlaka se pogosto vozla okrog ušes, na predelu vratu in zadnjice.

Za nego skodrane dlake potrebujemo glavnik z dolgimi zobi in mehkožičnato krtačo z ukrivljenimi zobci, lahko pa tudi druge krtače. Nega psa s takšno dlako ni komplicirana. Kako razčesati pasjo dlako, si lahko ogledate v video posnetku.

Psa ostrižemo s pomočjo škarij ali s strižnikom. Brivnik za psa s kodrasto dlako mora imeti moč 45W, saj je kodrasta dlaka tudi zelo gosta.

Kakšna krtača je primerna za nego žimaste pasje dlake?

Trimanje resaste dlake je postopek odstranjevanja odmrle dlake pri psih s trdo dlako, ki ga opravimo s pomočjo pripomočka trimer za kratko dlako. S trimerjem manjšo količino dlake odstranimo v smeri rasti dlake na vsakih nekaj mesecev – veliko skrbnikov to delo raje prepusti, da ga opravi pasji frizer.

Striženje ali britje psov z resasto dlako opravimo s pomočjo strižnika, če nismo vešči, je bolje, da obiščemo pasjega frizerja, ki mu je nega psa vsakodnevna rutina.

Pasme psov z resasto ali žimasto dlako je treba redno česati zaradi gostote dlake, v katero se skrije umazanija, pri tem se uporablja mehkožičnata krtača ali gostejši glavnik ali posebna krtača za terierje.

Uporabne krtače in rokavice za nego pasje dlake

Za nego pasje dlake pa so na voljo tudi druge uporabne krtače – za masažo, s sintetičnimi ščetinami ali pa za lažje kopanje psa. Tudi rokavica za česanje je zelo priročen pripomoček pri vsakodnevni negi psa.

Koristni nasveti pri negi pasje dlake

 • Preden se lotimo nege pasjega kožuha lahko psa obrišemo z vlažilnimi robčki za vsestransko čiščenje – to sicer ni popolna nega psa, je pa včasih koristna. Robčki za pasje tačke poskrbijo za hitro čiščenje umazanije, ki se je nabrala na tačkah po sprehodu.
 • Pred krtačenjem lahko psa popršimo s sprejem za lažje razčesavanje pasje dlake.
 • Ker med nego psov z veliko dlake le-ta frči, za pobiranje dlake iz oblačil in pohištva lahko uporabimo pripomoček za odstranjevanje dlak ali lepljivi valjček za pobiranje odpadlih dlak.
 • Občasno je priporočljivo obiskati tudi profesionalnega frizerja za pse, ki pravilno uredi dlako in vam lahko poda tudi koristne nasvete za nego dlake vašega psa.
 • Zavedati se je treba, da lepota vašega psa prihaja tudi od znotraj. Na zdravje pasje dlake poleg redne nege vpliva tudi kvalitetna prehrana za pse in dodatki za zdravi kožo in svetlečo dlako.
 • Pozimi so psi izpostavljeni mrazu, zato se predvsem za kratkodlake pse in pse s svilnato dlako priporoča nošenje pasjih oblačil – plaščki za pse, puloverji za pse, dežni plaščki …

V pomoč pri urejanju kužka vam je lahko tudi video, kako uredimo dlako na pasjem obrazu.

Kopanje psa

Kako pogosto kopati psa je odvisno od več dejavnikov – predvsem od letnega časa in vremena, prav tako od pasme psa in bivanjskega okolja.

Vedno je dobro poskrbeti, da ima pes čiste tačke, ko se vrne s sprehoda. Prav tako je treba redno skrbeti za nego pasjih blazinic.

Psa lahko očedimo tudi z uporabo suhega pasjega šampona (v obliki pene ali tekočine) ali pa se lotimo kopanja na klasičen način.

Kako pogosto je priporočljivo kopati psa?

Kako pogosto bomo kopali psa, je odvisno od več dejavnikov:

 • dolžine in tipa dlake: pse z daljšo dlako kopamo pogosteje.
 • vremena in aktivnosti na prostem: psi, ki se povaljajo v blatu ali kopajo v morju, bodo prej deležni kopanja.
 • bivanja v notranjosti ali v pesjaku: pse, ki spijo v postelji, je treba kopati pogosteje.

Psa z daljšo dlako skopamo približno enkrat na mesec, s kratko dlako pa približno na dva do tri mesece. Če je treba pogosteje, pazimo, da uporabljamo blažji šampon za pse. Če pes ni umazan (kopanje v slani vodi ipd.), ga lahko samo okopamo z vodo brez uporabe šampona.

Pse s kratko dlako kopamo približno na dva meseca, psi z daljšo in bolj mastno dlako pa se lahko kopajo pogosteje.

Kopanje psa pozimi ni tako pogosto, je pa pogostejše v poletnih mesecih, ni pa nujno, da vsakič uporabimo pasji šampon.

Kdaj je potrebna nega psa? Predvsem je pomembno, da psa skopamo, ko je njegova dlaka polna umazanije in prašnih delcev ter ko ima pes neprijeten vonj.

Med šamponi za pse je mogoče izbrati čistilne šampone za različne potrebe psov – šampone za posebne potrebe pasem (šampon za kratko dlako, šampon za pudlje, šampon za maltežane, šampon za belo dlako, šampon za črno dlako … ).

Za nego mladičkov je najbolje izbrati šampon za pasje mladičke.

Negovalni šamponi za pse vsebujejo koristne dodatke za nego kože in svetlečo dlako. Med pogosto uporabljenimi so aloe vera, kamilica, jojoba olje, arganovo olje, zelišča in vitamini ipd.

Nekateri šamponi pa pomagajo pri različnih težavah psov – ob pojavu prhljaja, v primeru vnetij, potrebne regeneracije kože ali potrebi po vitaminih … Včasih je treba poseči tudi po dezinfekcijskem pasjem šamponu ali pa uporabiti insekticidni šampon za pse, ki pomaga odstraniti zunanje zajedavce, ki se radi naselijo v pasjem kožuhu.

Čiščenje pasjih zob

Redna skrb za higieno ustne votline pri psu je pomembna z vidika zdravja, pomaga pa tudi preprečevati slab zadah. Pomembno je, da psa postopoma navajamo na čiščenje zob in pazimo, da je umivanje zob zanj vedno prijetna izkušnja.

Psa na čiščenje zob navajamo zelo počasi, začnemo pa, ko je še mladiček.

 • Sprva psa navadimo, da je privzdigovanje ustnic in ogledovanje zob nekaj običajnega.
 • Ko je ljubljenček tega navajen, se začnemo s prsti dotikati njegovih zob.
 • Počasi dodamo majhno količino zobne paste, psu jo sprva damo s prsta, da mu okus in tekstura postaneta znana.
 • Nato počasi uvajamo uporabo zobne ščetke za pse, ki jo zmočimo in nanjo damo nekaj zobne paste.
 • Z zobno ščetko nežno drgnemo po zobeh in podaljšujemo čas čiščenja zob.

Zobno ščetko navadno uporabljamo tri mesece, po vsaki uporabi pasjo ščetko temeljito očistimo in osušimo. Ščetko zamenjamo, ko so ščetine obrabljene.

Če pes ne mara čiščenja zob, obstajajo pripomočki, ki nam nego zobovja olajšajo – pasta v spreju, ob uporabi katere ni potrebno ščetkanje. V pomoč so nam lahko posebni naprstniki za čiščenje pasjih zob, s katerimi hitro poskrbimo za nego zob. V primeru, da pes ne dovoli čiščenje zob, pa uporabimo dentalni prah – dodatek k prehrani za ustno nego zob na osnovi 100% naravnih rjavih alg. Dental powder preprečuje nastajanje zobnih oblog in zadah ter okvare pasjih zob.

Pri zdravju pasjih zob igra pomembno vlogo tudi primerna prehrana – grizenje pasjih briketov, trdi priboljški za psa in dentalne igrače. Več o tem si lahko preberete v spodnjih prispevkih.

Čiščenje ušes pri psu

Pasji uhlji potrebujejo redno nego, da bo vaš ljubljenček ostal zdrav. Z rednim pregledovanjem in čiščenjem ušes lahko preprečimo pogosta vnetja pasjih ušes.

Kako pride do vnetja ušes pri psih? V ušesih nastaja ušesno maslo in znotraj ušesa se zadržuje tudi vlaga. Ker so pasja ušesa poraščena, se vanj ulovi umazanija, kar omogoča hiter razvoj bakterij, glivic in pršic. Zato lahko hitro pride do vnetja pasjih ušes. Zato je nega pasjih ušes pomembna!

Kako pregledamo pasje uhlje?

Najprej pregledamo zunanjo stran uhlja in nato notranjost s sluhovodom. Pozorni smo na umazanijo in količino ušesnega masla, še posebej pa pregledamo, če je v ušesu kakšen predel pordel, če se pojavi izcedek ali neprijeten vonj. V primeru znakov vnetja pasjega ušesa je treba obiskati veterinarja.

Kaj potrebujemo za čiščenje pasjih ušes?

Za čiščenje ušes pri psih uporabljamo tekočine za čiščenje pasjih ušes. Čistilo za pasja ušesa nanesemo na krpico, vatko, gazo in z nežnimi gibi očistimo uhelj z notranje strani. Po potrebi kapnemo nekaj kapljic tekočine za čiščenje pasjih ušes v ušesni kanal in nežno zmasiramo uhelj, nato pa stopljeno ušesno maslo nežno odstranimo z vatko. V pomoč so nam lahko tudi s tekočino za čiščenje prepojeni naprstniki za čiščenje ušes.

Striženje krempljev

Pasji krempelj je zgrajen iz keratina. Znotraj pasjega kremplja se nahajata žila in živec, ki rasteta z dolžino kremplja, zato je pomembno redno krajšanje krempljev pri psih.

Ker kremplji rastejo različno hitro, nekateri aktivni psi pa jih brusijo med vsakodnevno aktivnostjo, je treba vedeti, kakšna je primerna dolžina kremplja. Pasji krempelj mora biti nekaj milimetrov od površine, ko je pes v stoječem položaju. V kolikor je daljši, je čas za krajšanje krempljev.

Krajšanje krempljev (ne smemo pozabiti na peti krempelj – volčji krempelj na palcu) je pomembno za zdravje psa. Če so pasji kremplji predolgi, lahko:

 • psa ovirajo pri hoji (sliši se udarjanje kremplja ob podlago)
 • pride do vraščanja krempljev v blazinice in
 • posledično bolečin v tačkah ali celo do deformacije sklepov.

Kako krajšamo pasje kremplje?

Krajšanja pasjih krempljev se lotimo umirjeni, da pes ne bo čutil naše napetosti! Pasjo tačko vzamemo v roke in s kleščami objamemo krempelj poševno in ga skrajšamo približno tako, da zarežemo 3 mm stran od žile, ki je bolje vidna pri svetlih krempljih. Pri črnih krempljih je treba biti bolj pazljiv, saj žile in živca ne vidimo, zato krempelj raje krajšamo postopoma. Opazujemo sredino kremplja – belo-siva pika je znak, da prenehamo s krajšanjem krempljev. Če v živec ali žilo zarežemo, je za psa boleče in lahko pride do krvavitve. V tem primeru nam je lahko v pomoč prah za zaustavitev krvavitev.

Med pripomočki za krajšanje krempljev so na voljo: škarje, klešče in giljotina ter pilica za glajenje nohtov ali brusilnik za kremplje.

 • Za manjše pse lahko uporabimo škarje za krajšanje pasjih krempljev.
 • Za srednje velike pse lahko uporabimo klešče za krajšanje krempljev pri psih.
 • Za velike pse pa lahko uporabina giljotina za kremplje.
 • Po uspešnem krajšanju krempljev je uporabna pilica za pasje kremplje, da zgladimo njihovo grobo površino in preprečimo morebitno zatikanje.
 • V izjemno pomoč pri krajšanju krempljev pa nam je lahko brusilnik za kremplje.

Če vas je striženja krempljev strah, lahko to opravilo prepustite pasjemu frizerju ali veterinarju. V pomoč in spodbudo naj vam bo spodnji video prikaz krajšanja krempljev.

Nega pasjih blazinic

Tudi blazinice potrebujejo redno nego. Predvsem jih moramo redno čistiti. Ker pa so blazinice vsakodnevno izpostavljene različnim zunanjim vplivom, jih je treba pregledovati. Po potrebi pasje tačke zaščititi pred mrazom, vročino, soljo in v primeru tudi izdatno negovati.

Pomembno je, da je dlaka ob blazinicah in med pasjimi prsti pristrižena. V pomoč vam je lahko video posnetek krajšanja dlake med blazinicami.

Ko pregledujemo pasje tačke, na blazinicah ne sme biti umazanije, odrgnin, vidnih razpok, tujkov ipd.

Solzni madeži

Mehke okrogle blazinice za nežno čiščenje solznih madežev pod očmi so odličen pripomoček za hitro in učinkovito nego, ki pomaga pri zmanjševanju madežev ob redni uporabi.

Analni mešički

Nega psa je lahko popolna, pa kljub temu pes kaže znake, da nekaj ni prav. Srbečica zadnjika je prvi znak, da ima pes lahko težave z analnimi mešički. Če je nemiren in se z zadnjico drsa po tleh, vam zaradi suma na zamašitev ali vnetje analnih mešičkov svetujemo, da obiščete veterinarja. Težave z analnimi mešički in možne rešitve predstavljamo v prispevku.

Za še več nasvetov pa vabljeni v naše trgovine ZOO Slonček.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi Oprema za pse

Pusti komentar

Nazaj
Najboljša hrana za pse: Kako izbrati pravo prehrano za svojega ljubljenčka?
Naprej
Mačja drevesa za različne potrebe mačk