Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Potovanje s psom

S hišnim ljubljenčkom na dopust

Potovanje s psom je lahko vedno prijetno – dejstvo je, da s hišnim ljubljenčkom na pot ni nemogoče. Dopust je pred vrati in odločili ste se, da gre vaš hišni ljubljenček z vami na pot. Kako ravnati, da mu bo na poti do želenega kraja in na samem dopustu prijetno tako kot vam?

Ali so živali sploh dobrodošle?

Pred rezervacijo nastanitve sprva preverite, ali je pes dobrodošel. Ali je hišne ljubljenčke sploh dovoljeno pripeljati s seboj in kakšni so pogoji bivanja zanje v izbranem hotelu, apartmaju, sobi, kampu …

Kako boste potovali s psom?

Preden se odpravite na pot z avtom, vlakom, letalom, ladjo …, preverite, kakšni so pogoji na prevoznih sredstvih, s katerimi boste potovali do dopustniškega cilja. Ali je treba imeti žival v posebni kletki, ali je dovolj, če je na vrvici, ali potrebuje nagobčnik? Kako velika je lahko žival, ki potuje z določenim prevoznim sredstvom. In ali lahko potuje z vami v kabini ali mora potovati ločeno od potnikov – v prtljažnem prostoru? Ne pozabite povprašati tudi za cene prevoza hišnih ljubljenčkov. In morebitne predhodne rezervacije.

Obvezna dokumentacija za psa v tujini

Tako kot morate imeti vi urejene dokumente, jih mora imeti tudi vaš ljubljenček. Osnovni pogoj, da gre žival lahko na pot, je, da je popolnoma zdrava. Da nima glist ali drugih notranjih zajedavcev in da je zaščitena pred zunanjimi zajedavci (klopi, bolhami, komarji). Imeti mora potrdilo o cepljenju proti steklini. Če je žival cepljena prvič, mora preteči 21 dni, da se razvije dovolj protiteles!. To veterinar vpiše v evropski potni list za hišne živali. V njem je navedena tudi označitev – številka mikročipa, brez katerega pes ali mačka ne sme v tujino. Ti osnovni pogoji za pse in mačke veljajo za večino evropskih držav. A pred potovanjem se vseeno pozanimajte, če je potrebno opraviti tudi serološko preiskavo. Odvzem krvi za merjenje količine protiteles proti steklini.

Za potovanje drugih hišnih živali je treba imeti veterinarsko spričevalo. Se je pa treba pozanimati, kakšne so zahteve posameznih držav, v katere potujete. Obrnite se na agencijo, ki vam organizira potovanje, ali na veleposlaništvo države, kamor potujete. Tam vam bodo dali vse potrebne informacije.

Kaj vzeti s seboj na pot s kužkom?

Živali mora biti na potovanju in dopustu udobno, zato je treba poskrbeti, da ima primerno opremo.

Za transport naj ima dovolj veliko kletko oziroma oprsnico in povodec za avto ali zaščitno mrežo.

Med prevozom namreč žival ne sme ogrožati voznika ali potnikov v avtomobilu. V primeru, da žival potuje z javnimi transportnimi sredstvi, mora imeti primerno kletko ali nagobčnik.

S hišnim ljubljenčkom je treba ravnati odgovorno na poti. Obvezna oprema so potovalne posode za vodo in hrano; vaša dolžnost na poti pa je, da poskrbite za dovolj postankov! Žival naj ima ob sebi za boljše počutje tudi najljubšo igračko.

Ne odidite na pot brez prve pomoči, ki naj vključuje osnovne preveze, razkužilne robčke, antibiotično mazilo, kapljice za oči, rehidracijsko sredstvo in sredstvo proti diareji, tudi zaščitna sredstva proti bolham, klopom in pikom komarjev …

Da se na dopustu ne boste ukvarjali s prehrano, je priporočljivo vzeti s seboj brikete, pri tem pa se je treba zavedati, da lahko pes je manj kot doma – predvsem zaradi vročine. Pomembno je, da ima vedno na voljo svežo vodo. Če pes dobi diarejo, je lahko vzrok uživanje slane vode med igro v vodi. Če diareja traja več kot tri dni, se oglasite pri najbližjem veterinarju, ki vam bo svetoval, kako ravnati.

Kdaj na pot?

Če žival težko prenaša daljše vožnje, je smiselno predhodno vsakodnevno privajanje na daljše vožnje. V kolikor je treba na pot nemudoma, vam svetujemo, da obiščete veterinarja. In se posvetujete, ali pes za na pot potrebuje pomirjevala. Če se pes med potjo slini ali bruha, naj vam veterinar predpiše tablete proti slabosti, ki jih mora žival zaužiti nekaj ur pred vožnjo, pri tem pa naj bo tešča.

V vročih dneh se s hišnim ljubljenčkom na pot odpravite zgodaj, ko so temperature še znosne. Poskrbite, da v prevoznem sredstvu živali ne bo prevroče ali premrzlo. Prevelike temperaturne razlike zaradi klime v avtu lahko škodujejo ne samo vašemu ljubljenčku, ampak tudi vašemu zdravju!

Kako ravnati, če pride do vročinskega udara?

Če se telo psa ali mačke zaradi vročine pregreje, lahko pride do vročinskega udara.

ZNAKI: sopenje, pospešeno dihanje, povečano slinjenje, močno pordele vidne sluznice ali celo nezavest.
NAPOTKI: Žival umaknite na hladnejše mesto in jo začnite ovijati s hladnimi brisačami (nikoli živali ne polijte z mrzlo vodo, ker bi bil to prehud šok za organizem!), nato pa čim prej obiščite veterinarja, da žival pregleda in še dodatno zniža temperaturo.

  • Žival naj ima med vožnjo dostop do svežega zraka, nikakor pa ji ne sme moleti glava čez okno, saj lahko pride do prehlada ali vnetja oči.
  • Pred prihodom v kraj dopustovanja se pozanimajte, kje je mogoče obiskati dežurnega veterinarja, v kolikor bi vaš ljubljenček potreboval nujno veterinarsko pomoč.
  • Po plavanju v slani vodi se priporoča, da psa stuširate s sladko vodo, da sol ne bo dražila njegove kože in tačk, blazinice na tačkah so namreč še posebej občutljive na sol.

Kam s hišnim ljubljenčkom, če žival ostane doma

Danes je možnosti za oskrbo živali na domu veliko, žival pa lahko peljete tudi v hotel za male živali, v kolikor nihče od sorodnikov ali prijateljev v času vaše odsotnosti ne more poskrbeti za vašega ljubljenčka. Treba je opozoriti, da pasji hoteli niso najbolj primerni za pse, ki niso vajeni pesjakov, v tem primeru se bolj priporoča oskrba na domu dvakrat ali trikrat dnevno (odvisno od navad vašega ljubljenčka), enako velja za mačke, ki stresno prenašajo spremembe okolja, saj so zelo navezane na svoje ‘ozemlje’. Druge male živali lahko predate v oskrbo v hotel kar v njihovi kletki, čeprav je predvsem za ptice bolj priporočljiva oskrba na domu.

Cene oskrbe, varstev in bivanja v hotelih so v Sloveniji zelo različne, prav tako obseg ponudbe, zato se je priporočljivo pozanimati, kaj točno ponujajo za določeno ceno – kaj je vključeno v ceno in katere storitve je treba doplačati.

Kdaj je žival bolje pustiti doma?

  • Če odhajate na takšno potovanje, kjer bi se težko posvetili skrbi za žival (potovanje iz kraja v kraj).
  • Če pri nastanitvi niso naklonjeni bivanju z živalmi.
  • Če ima žival težave s socializacijo in ni vajena družbe drugih živali ali je do drugih živali napadalna.
  • Če je žival vajena živeti samo v domačem okolju in presodite, da bi bila sprememba okolja lahko preveč stresna zanjo.
  • Če imate možnost, da za vašega ljubljenčka poskrbi sorodnik ali prijatelj, ki mu zaupate.

V kolikor potrebujete nasvet našega osebja, vas vabimo v trgovine ZOO Slonček.

5 napotkov za potovanje s psom

Če se odločite za potovanje s psom, še nekaj napotkov.

Prevoz psa v avtomobilu naj bo varen

Tako kot je za varnost voznika in sopotnikov v avtomobilu poskrbljeno z varnostnimi pasovi in dodatno opremo kot so zračne blazine in sedeži za otroke, je prav, da ne zanemarimo varnosti prevoza psov in jim priskrbimo potrebno opremo za varen prevoz v avtomobilu.

1. Spuščen pes v avtomobilu predstavlja nevarnost

V avtomobilu moramo poskrbeti, da se bo pes prevažal varno in s tem ne bo ogrožal voznika in sopotnikov, kar jasno določa tudi slovenska zakonodaja. Psa v avtomobilu nikakor ne smemo prosto prevažati, saj s tem kršimo Zakon o pravilih cestnega prometa (ZprCP) in ne upoštevamo predpisov Pravilnika o pogojih in načinu prevoza živali in Pravilnika o zaščiti hišnih živali – slednji urejajo način prevoza psov in so jih napisali v skladu z Zakonom o zaščiti živali.

2. Primeren prostor za prevoz

Psu je treba v vozilu priskrbeti primeren prostor za prevoz in ustrezno opremo, ki bo poskrbela za njegovo varnost in varnost voznika ter sopotnikov. Naj opozorimo, da pes ne spada na prvi sedež ali polico prtljažnega prostora, tam je njegovo življenje med vožnjo ogroženo. Prav tako psa v vozilu ne smemo prevažati ne pripetega. Če psa vozimo na zadnjem sedežu, naj bo pripet z varnostnim pasom z oprsnico. Če psa prevažamo v prtljažnem prostoru, prav tako poskrbimo, da bo pripet. Še najbolj boste za njegovo varnost poskrbeli tako, da ga boste prevažali v kovinskem boksu v prtljažnem prostoru, pri tem morate seveda kovinski boks ustrezno fiksirati. Za prevoz so na voljo tudi drugi transportni boksi – plastični ali iz blaga –, za katere prav tako velja pravilo, da morajo biti primerno fiksirani, da v primeru morebitnega trka ne predstavljajo nevarnosti za žival, voznika in sopotnike.

3. Navajanje na dobro počutje med vožnjo se začne že doma

Pes se mora že kot mladiček v avtomobilu počutiti varno, zato ga je treba z vajo navajati na bivanje v avtomobilu in začeti s kratkimi vožnjami. Da je avto prijetno okolje, ga boste najlažje naučili s pomočjo nagrajevanja. Enako ga morate navajati na bivanje v transportnem boksu – sprva v domačem okolju, šele nato pri avtomobilu in na koncu tudi v prtljažniku avtomobila.

Psa je treba preventivno naučiti na prevoz z avtomobilom ali drugimi vozili – najlažje tako, da se v transportnem boksu navadi bivati že v varnem zavetju doma.

4. Za dobro počutje vseh potnikov

Psa je treba pred vožnjo primerno umiriti, da z lajanjem ne bo preusmerjal pozornosti voznika, prav tako je treba poskrbeti, da se pred vožnjo ne bo preveč napil ali najedel. Poskrbljeno pa mora biti tudi za njegovo varnost. Psa moramo zaščititi pred izpadom iz avtomobila (ne vozimo ga pri odprtem oknu!) ali pobegom iz vozila (pes mora biti pripet z varnostnim pasom!) ter zaščititi pred vročino ali sončno pripeko (pozimi pa pred mrazom) in padavinami. V primeru, da se pes prevaža v prostoru za prtljago, mora imeti zagotovljeno naravno svetlobo in zadostno zračenje ter v poletnih mesecih, ko zunaj pripeka sonce, tudi primerno senčenje.

5. Psu prilagojen slog vožnje

Seveda je treba pri prevozu psa prilagoditi tudi slog vožnje, upoštevati hitrostne predpise in varnostno razdaljo ter se izogibati hitremu ali nenadnemu zaviranju, prav tako se je treba po vijugastih cestah prevažati počasneje, da zaradi hitrih zavojev psu ne bi postalo slabo. Psu, ki ga prevažamo v avtomobilu, moramo zagotoviti čim bolj pogoste postanke, na katerih mora imeti na razpolago svežo vodo in gibanje, po potrebi tudi hrano. Priporoča se, da se na daljših potovanjih s psom ustavljate na vsako uro, največ dve oz. pogostost postankov prilagodite pasjemu počutju. Nikakor pa ga ne smete puščati samega v avtomobilu, predvsem v poletnih mesecih obstaja velika nevarnost, da pride do vročinskega udara.

Pripomočki za varen prevoz psov

Aluminijasta kletka za psa je najvarnejša oprema za prevoz psa v vozilu, ki pa ima temu primerno ceno, seveda pa obstajajo tudi cenejše različice kovinskih ali plastičnih kletk. Pri izbiri kletke je poleg materiala pomembno tudi, da izberemo primerno velikost, ki je pogojena z velikostjo pasme.

V prtljažniku naj bo pes v transportnem boksu, ki mora biti dobro fiksiran!

Prenosna torba se za daljša potovanja sicer odsvetuje, bodite pa tudi pozorni, da je izdelana iz kakovostnega blaga.

Varnostni pas z oprsnico je mogoče dobiti v različnih dolžinah, saj je dolžina odvisna od velikosti psa. Na voljo pa so tudi varnostne mreže za avto.

Če se pes prevaža na sedežu, naj bo vedno pripet.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Morda vas zanimajo tudi drugi prispevki o psih – vabljeni k branju na živalskem blogu:

https://www.zazivali.si/nacrtovanje-dopusta-s-psom/
Psi Oprema za pse

Pusti komentar

Nazaj
Hrana za mačke Exclusion – VODIČ
Naprej
Mačji mladiček v novem domu