Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Francoski buldog ni zunanji pes

Francoski buldog

Francoski buldog je zanimiva pasma. O življenju s francoskimi buldogi nam je svoje izkušnje zaupala Katjuša, pri kateri imajo doma psarno Ninjetka, ki je registrirana pri Mednarodni Kinološki Federaciji (FCI).

Bi nam našteli nekaj posebnosti francoskih buldogov?

Francoski buldog sam nikdar ne ve, kdaj ima dovolj, zato ga je treba ustaviti pri aktivnosti. Napori mu škodijo. Obožujejo sončenje, a vročina jim škodi. Vročinski udar je zanje usoden. Francoski buldog je pes, ki se zelo naveže na lastnika in zelo rad deli z njim kavč. Ne prenaša samote. Francoski buldogi so kot magnet in gospodarja nikdar ne izpustijo izpred oči. Zelo se navežejo. Francoski buldog ni za vsakega, to pasmo je treba razumeti. Preden se odločite za nakup, morate o njih nekaj vedeti. So pametni, a tudi trmasti in samosvoji. Niso zunanji psi!

Kaj pa vam osebno pomeni bližina živali?

Od malega so živali moje najboljše prijateljice. V času mojega otroštva se je oče ukvarjal s kinologijo in veliko srečo sem imela, da sem odraščala ob psih. Starši so me naučili, da je treba za živali prevzeti odgovornost in zanje skrbeti. V otroštvu sem veliko let preživela z Nemškim bokserjem in se zaljubila v te potlačene smrčke. Ustvarila sem si družino in želela, da tudi moj otrok raste ob psu, da spozna ta čudovita bitja. Zasledila sem pasmo Francoski buldog, ki mi je pred desetimi leti takoj prirasla k srcu. V teh letih nisem potešila ljubezni do njih. Danes jih imamo sedem! Tri psičke so iz moje vzreje. Vzreja Francoskih buldogov je zelo težavna. Zahteva 24-urno skrb za mladičke.

Kaj konkretno bi svetovali ljudem, ki se odločajo za lastništvo francoskih buldogov?

Potrebno je biti previden pri naporih, ne prenesejo mraza in vročine. So zelo samosvoji, radovedni. Z odraščanjem se njihova vesela energija ne spreminja. Vedno se obnašajo kot mali klovni. Veseli in včasih polni neumnosti. Pri mladičih je tudi kar nekaj časa potrebno, da se navadijo na čistočo. Zelo hitro se razvadijo in zaradi njihove prikupnosti lastnike z lahkoto vrtijo okoli prsta. Pride dan, ko z veseljem naredijo neumnost in jo ponosno pokažejo. Nikar jih ne kaznujte na grob način. So zelo čustveni in občutljivi na vaše občutke. Prepoznajo žalost, jezo. Mislim, da se jih to še najbolj dotakne.

Ste vi vaše pse šolali v pasji šoli ali ste jih lepega vedenja učili doma?

Jaz svojih psov nisem vozila v pasjo šolo. Veliko se jih da naučiti, ko so majhni. S triki in priboljški. Na youtubu sem našla veliko trikov, ki so mi pomagali pri učenju.

Kako pa je z nego Francoskih buldogov?

Francoski buldog ne potrebuje veliko nege. Zadostuje gumijasta krtača. Jaz svojih psov ne kopam pogosto. Enkrat na nekaj mesecev. Obrišem jih s krpo, ki je namočena v vodo z nekaj jabolčnega kisa.

Kakšne so po vašem mnenju in izkušnjah prednosti pasme?

Prednost pasme je ta, da je pes zelo ljubeč in zelo predan gospodarju. Ob njem boste težko slabe volje. Tak pozitivček je.

Kakšnim ljudem pa bi jo priporočili?

Pasmo bi priporočala nešportnim ljudem, ljudem, ki jim ni težava, če pes želi spati z njimi v postelji in se ob večerih tiščati na kavču. Francoske buldoge bi priporočila ljudem, ki niso hitre jeze in bi psu znali oprostiti kakšno uničeno stvar. Ti psi potrebujejo družbo in občutek, da so ljubljeni. Vse to pa znajo tudi vračati. Za mojo družino so to naši otroci, a jim vseeno ne vzamemo tistega, kar jim pripada, da ostanejo to kar so. Psi, čudoviti Francoski buldogi.

Imate za konec kot vzrediteljica še kakšno sporočilo za naše bralce?

Pred nakupom psa se dobro posvetujte z vzreditelji. Vsi vzreditelji so objavljeni na Kinološki zvezi Slovenije, kakor tudi njihova bodoča legla. Če želite določeno pasmo, se jo kupi pri vzreditelju, drugače pa rešite življenje, pojdite v zavetišče in ne podpirajte preprodajalcev. Vsak vzreditelj, ki vzreja pse z rodovnikom, vam bo skozi na voljo, preprodajalec pa vam ne bo!

Francoske buldoge bi priporočila ljudem, ki niso hitre jeze in bi psu znali oprostiti kakšno uničeno stvar.

Karakterne lastnosti pasme: Prijazen, mil, vesel, igriv, radoveden in zelo prikupen, na trenutke trmast in samosvoj.

Francoski buldog – objavljeno v reviji Liza, letnik 2019

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Francoski buldog – fotografije: osebni arhiv


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Beli švicarski ovčar je pasma z nezahtevno belo dlako
Naprej
Lepa pasja starost: Kužki imajo lahko kljub težavam lepo starost