Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Najboljša hrana za pse: Kako izbrati pravo?

Najboljša hrana za pse

Najboljša hrana za pse je pomembna izbira za lastnike in skrbnike malih živali. Ali veste, da prehrana vašega psa igra ključno vlogo pri njegovem zdravju in sreči? Izbrati pravo hrano za vašega ljubljenčka je bistvenega pomena za zagotavljanje uravnotežene prehrane, ki bo odgovarjala njegovim potrebam. Vendar pa je na trgu na voljo toliko različnih vrst pasje hrane, da je včasih težko vedeti, katero izbrati.

V tem članku vam bomo predstavili najboljšo pasjo hrano ter vam pomagali izbrati pravo hrano za vašega psa. Pogledali bomo, katere sestavine in hranila so ključnega pomena za vašega psa, kako razbrati oznake na embalaži hrane ter kakšno vlogo igrajo posebne prehranske potrebe vašega psa. Ne glede na starost, velikost ali pasmo vašega psa, je pomembno zagotoviti hrano, ki bo zadovoljila njegove prehranske potrebe in mu pomagala ostati zdrav in srečen. Torej, če ste pripravljeni izbrati najboljšo hrano za svojega psa, nadaljujte z branjem!

V prispevku preberite:

Kako pomembno je izbrati pravo hrano za pse?

Najboljša hrana za pse mora upoštevati veliko dejavnikov! Pasje hrane se namreč lahko razlikujejo po različnih dejavnikih:

 • vsebnost vlage – mokra hrana za pse, polvlažna pasja hrana in suha hrana za pse
 • sestavine – viri beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob (monoprotein, low grain, grain free)
 • dodatki – funkcionalni dodatki, vitamini in minerali,
 • način priprave – od običajnih do hladno stiskanih pasjih hran
 • oznaka starosti – hrana za različna starostna obdobja (hrana za pasje mladičke puppy ali junior, hrana za odrasle pse adult, hrana za starejše pse nad 7 let senior)
 • velikost briketov – za različne velikosti psov (small breed, medium breed, large breed)
 • oznaka kvalitete oz. razred – premium, super premium, ultra premium

Bodite pozorni tudi na analitske sestave, ki pokažejo, kakšen je delež beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in drugih hranil v hrani za pse.

Različne vrste hrane za pse, ki so na voljo

Uravnotežena prehrana psa je ključ do zdravja vašega kužka, zato je pomembno, da zanj izberete kvalitetno pasjo hrano. Ali se boste odločili za suho hrano za pse, ali vam bo bližje mokra hrana za pse v kombinaciji s pasjimi testeninami ali rižem, je vaša odločitev. Pomembno je, da pes vsakodnevno dobi pravo mero hranil – to pa se zgodi, ko je v pasji posodi najboljša hrana za pse. Pri tem pa ne pozabite tudi na kakšen pasji priboljšek. Pes vam bo za tovrstno izbiro hvaležen in vam bo vračal veselje.

Razumevanje prehranskih potreb vašega psa

Spletna trgovina ZaZivali.si se zaveda, kako pomembno je poskrbeti za zdravo prehranjevanje psa že od obdobja pasjega mladička pa vse do dobe seniorja. Uravnotežena prehrana skozi vsa življenjska obdobja vašega psa mu zagotavlja primerno energijo za gibanje in ohranjanje zdravja. Kvalitetna hrana za psa poskrbi za zdrav imunski sistem psa in posledično manj težav in obiskov pri veterinarju. Kako vemo, da je izbrana najboljša hrana za pse?

Hranilne snovi, ki jih vsebuje pasja hrana, vplivajo na njegov razvoj v obdobju, ko je pes še mladiček. Tako je treba upoštevati dejstvo, da vsaka pasja hrana ni primerna za vse pse. Pač pa je pomembno ločiti hrane za pse, ki so sestavljene prehranskim potrebam različnih velikosti pasem in starosti psov.

Skrbnik psa ima tako pomembno nalogo, da za svojega psa izbere hrano, ki je primerna zanj in bo zadostila njegovim prehranskim potrebam. Zato v nadaljevanju opisujemo in razrešujemo najpomembnejše dileme pri izbiri pasje hrane za vašega psa.

Posebni prehranski vidiki za mladiče, starejše pse in pse s posebnimi zdravstvenimi težavami

Pomembni dejavniki, ki vplivajo na izbor primerne pasje hrane so:
– pasma in velikost psa,
– starost psa,
– aktivnost psa,
– življenjske okoliščine psa,
– pojav alergij pri psu in morebitna preobčutljivost na posamezne sestavine v pasji hrani,
– okus, ki ga ima pes rad.

Vse te dejavnike bomo v nadaljevanju podrobneje razdelali.

Pasma in velikost psa pomembno vplivata na izbor pasje hrane

Različne pasme imajo različne prehranjevalne potrebe potrebe, nekatere so aktivnejše, nekatere bolj lene, predvsem pa je pomembno, da se pri sestavi hrane za pse upošteva njihova velikost (small breed hrana za psa, medium breed pasja hrana in large breed hrana za pse). Proizvajalci pasje hrane na tržišču navadno proizvajajo hrane ravno glede na velikost pasme. Tako na primer majhnim psom zagotovijo primerno velikost pasjih briketov. Velike pasme pa po sestavi potrebujejo nekoliko drugačno sestavo. Seveda imamo na tržišču tudi hrane, ki se po sestavi osredotočajo tudi na potrebe posameznih pasem.

Starost psa je pomembna pri izboru hrane za psa

Hrana za pasje mladiče

Pomembna lastnost, ki jo je treba upoštevati pri izbiri hrane za pse je, pasja starost. Sestava hrane za pse se namreč močno razlikuje, če je namenjena mladičkom, odraslim psom ali starejšim psom. Sestavine v hrani za mladiče so še posebej skrbno izbrane in pomagajo psu pri razvoju v prvem letu starosti. V ‘puppy’ obdobju je zelo pomembno, da pasji mladič raste v skladu s smernicami rasti svoje pasme, predvsem za velike pasme je pomembno, da ne zrastejo prehitro. Hrana za mladiče tako vsebuje uravnotežene količine sestavin, ki jih mladiček potrebuje za zdrav razvoj organizma.

Hrana za starejše pse

V ‘senior’ dobi pa se potrebe psov ob prehodi iz odrasle dobe ponovno spremenijo. Starejši psi namreč pogosto trpijo zaradi težav s sklepi in vezivnim tkivom, zato je pomembno, da je sestava hrane prilagojena njihovim potrebam. Predvsem je pomembno, da hrana za kužka ni več tako energetsko bogata, saj se starejši psi manj energično gibljejo. Pomembno je, da podpira delovanje srca in da sta ji dodana dve pomembni sestavini – glukozamin in hondroitin – za zdrave sklepe. Večja pa je potreba tudi po uravnavanju prebave, saj se njihov metabolizem upočasni. Zato je pomembno, da je pasja prehrana za starejše pse primerno bogata s prehranskimi vlakninami. Torej le pravo razmerje sestavin za pravo življenjsko obdobje bo zagotovilo optimalen razvoj in zdravje pri vašem psu.

Aktivnost psa naj vpliva na izbiro pasje hrane

Poleg velikosti pasme in starosti psa pa je pomembno, da upoštevamo še en dejavnik – to je aktivnost vašega psa oziroma fizične obremenitve, ki jim je vsakodnevno izpostavljen. V ta namen so proizvajalci pasjih hran razvili tudi formule za izredno aktivne pse (energy), ki so fizično nadpovprečno aktivni. Sestava takšne hrane je zato sestavljena iz višjega deleža hranil, ki jih potrebuje za hitro regeneracijo telesa po napornejši aktivnosti. Za pse, ki so manj aktivni oziroma se povprečno gledano manj gibljejo kot predstavniki njim podobnih pasem ali velikosti, pa potrebujejo energetsko revnejšo hrano, a ne na račun hranil! Navadno se sestava hrane za manj aktivne pse prilagaja glede na vsebnost maščob, kar vpliva na to, da je taka pasja hrana manj kalorična.

Življenjske okoliščine psa in prehranjevanje psa

Seveda je treba v pasjem življenju upoštevati tudi druge okoliščine, ki vplivajo na spremembe pri potrebah. Temu primerno je treba izbrati pasjo hrano ter prilagoditi količino hranjenja njegovim potrebam. Če je pes v času okrevanja in se posledično manj giblje, je treba temu prilagoditi njegovo prehrano in mu ponuditi manj kalorično hrano, a ne na račun hranil ter vitaminov in mineralov, ki mu pomagajo pri okrevanju. Prav tako je treba prilagoditi prehrano psic v času brejosti in laktacije. V takšnih primerih je ponovno treba proučiti, kakšne so trenutne potrebe kužka in psu ponuditi ustrezno prehrano, če je potrebno pa tudi prehranske dodatke, ki mu lahko pomagajo nadomestiti manko.

Alergije in preobčutljivosti na posamezne sestavine v hrani za pse

Posebno pozornost je treba posvetiti morebitnim preobčutljivostim ali alergijam, ki se pojavijo zaradi določenih sestavin v pasjih hranah. Velikokrat se pojavi alergija na žita, zato je tržišče pasjih hran bogato s formulami, ki ne vsebujejo žit, pač pa jih nadomeščajo z nealergenimi sestavinami. Pomembno je, da ste pozorni tudi na preobčutljivost na določeno vrsto mesa ali na kombinacije različnih vrst mesa v pasji hrani. V takšnih primerih se svetuje prehranjevanje psa z monoproteinskimi formulami, ki v pasji prehrani uporabijo le en vir beljakovin – mesa.

Okus pasje hrane, ki prepriča psa

Marsikateri lastnik naleti še na eno težavo, da pes sicer zdrave hrane ne želi jesti, saj mu okus ne odgovarja. Zato so pasjim hranam dodani različni tipi mesa. Tudi različni okusi v obliki različne zelenjave, sadja, zelišč in drugih superživil, ki pripomorejo k izboljšanju sestave pasje hrane. Kvalitetna pasja hrana, ki je tudi ješča se v tem primeru izkaže z uporabo kvalitetnih maščob, ne v preveliki meri. Saj vemo, da sta maščoba in sol tista, ki hrano naredita zelo okusno, a na račun pasjega zdravja. Zato se je prevelikim količinam maščob in soli bolje izogibati.

Branje in razlaganje nalepk na pasji hrani

Da bo hrana za psa kvalitetna, poskrbite vi z branjem deklaracije, o všečnosti okusa pa bo odločil vaš pes. Seveda poskrbite, da boste posegali le po naboru hran, ki ustrezajo pasji velikosti, starosti in aktivnosti ter ostalim dejavnikom, ki smo jih opisali.

Nasveti za prehod psa na novo prehrano

Preizkusite nekaj različnih hran, a pri prehajanju iz ene na drugo pazite, da je prehod postopen. To pomeni, da v staro hrano zamešate nekaj novih pasjih briketov in ta delež dnevno povečujete dokler nova suha hrana za pse v celoti ne nadomesti stare pasje hrane. Na tak način se boste lepo izognili morebitnim prebavnim težavam pri psu. Vzemite si čas in izberite hrano, ki bo vašemu psu zagotovila dolgo in zdravo pasje življenje.

Običajne sestavine pasje hrane, ki se jim je treba izogibati

Najpogosteje se pojavljajo težave pri psih, če so v hrani za pse alergene sestavine. Med najbolj alergenimi je pšenica, zato svetujemo, da se hranam z vsebnostjo pšenice izogibate. Pri psih se lahko pojavijo težave tudi, če hrana za pse vsebuje sojo ali koruzo. Ni pa nujno, da bo do težav prišlo! Upoštevajte dejstvo, da ima lahko pes težave tudi zaradi hrane, v kateri je piščančja maščoba. Na deklaraciji je navadno ‘skrita’ pod oznako živalske maščobe. V tem primeru ne morete vedeti natančno, ali gre za piščančjo maščobo, svinjsko maščobo ali katero drugo.

Katero hrano vam priporočamo v naši trgovini za pse?

Mi vam priporočamo Exclusion Mediterraneo Noble Grain – monoproteinska hrana za pse je osnovana na enem viru živalskih beljakovin. Dodan ji je riž in nabor superživil mediteranskega okolja. Skrbno izbrane sestavine so pomembne in tako izbrana je najboljša hrana za pse.

Hrana za pse Exclusion
Monoproteinska hrana za pse Exclusion Mediterraneo Noble Grain – kvalitetna hrana po odlični ceni!

Hrana za psa – zakaj jo kupiti pri nas?

 • Ker se v naši spletni trgovini srečujeta kakovost in ugodne cene.
 • Ker smo že več kot 15 let prisotni na slovenskem tržišču – tako v fizičnih trgovinah, kjer nas lahko obiščete v različnih krajih Slovenije, kot tudi na spletu.
 • Ker se v želji, da za vaše hišne ljubljenčke ponujamo le najboljše izdelke za male živali, redno udeležujemo mednarodnih sejmov in se izobražujemo ter spremljamo vse novosti na področju malih živali.
 • Ker za vsa večja naročila v spletni trgovini ZaZivali.si nudimo brezplačno dostavo in poskrbimo, da vam hitra pošta hrano za pse pripelje na dom!

Priljubljene blagovne znamke pasje hrane in njihove ocene kakovosti

Hrana za pse v naši trgovini je predstavljena v različnih kategorijah, v spustnem meniju pa lahko iščete hrane za pse na različne načine:

 • iskanje po kategorijah – začnite na zavihku PONUDBA – Psi,
 • iskanje hrane po starosti in velikosti psa – začnite na zavihku VSI IZDELKI V TRGOVINI – Pasja hrana in izdelki (glede na starost / velikost / potrebe),
 • iskanje hrane glede na blagovno znamko – začnite na zavihku BLAGOVNE ZNAMKE – poleg posamezne znamke je oznaka PSI.

Domača in surova hrana za pse

Če ste pripravljeni kljub hitremu tempu življenja psu kuhati doma, vam svetujemo, da se pred tem izobrazite. V pomoč vam je lahko prispevek o zelenjavi v pasji prehrani.

Zaključek: Izbira najboljše pasje hrane za vašega kosmatega prijatelja

Hrana za kužke je opisana v celoti na posamezni strani izdelka, v kolikor potrebujete še kakšen podatek, nam pišite na info@zazivali.si. Potrudili se bomo odgovoriti na vsa vaša vprašanja. Vabljeni tudi v naše trgovine ZOO Slonček po nasvet!

Če vas zanima še več o hranah za pse, vabljeni na živalski blog, kjer je zelo podrobno opisana Kvalitetna pasja hrana priznanih blagovnih znamk, ki jih ponujamo v naši specializirani trgovini za male živali.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Ob koncu prispevka Najboljša hrana za pse vam ponujamo še več zanimivih vsebin, če vas zanima prehrana psa:

Psi Hrana za pse

Pusti komentar

Nazaj
Kako se znebiti bolh? Zaščita pred klopi!
Naprej
Popolna nega psa