Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Starejši psi (Senior Dog)

Prikazovanje 1–21 od 108 rezultatov

Starejši psi (Senior Dog) so lahko svojim lastnikom v ponos.

Nazaj na kategorijo • PSI =>

Predvsem tisti psi, ki so kljub starosti ostali vitalni in zdravi, so tudi srečni, saj leta ne vplivajo na njihov vsakdan. Čeprav njihovi smrčki postanejo sivi, moramo biti pozorni, kdaj jim začne pešati vid. Posebno pozornost je treba posvetiti tudi pasjim zobem in zobnemu kamnu, predvsem pri tistih psih, ki začnejo zaradi starosti zavračati suho pasjo hrano in se raje lotijo uživanja mokre pasje hrane. Pozornost namenite tudi količini pasje hrane, ki jo starejši kuža poje. Zavedati se je treba, da se pri starejših psih začne kopičiti maščoba na račun zmanjšanja mišične mase. Pasji seniorji, ki ohranjajo primerno telesno težo, lažje vzdržujejo telesno kondicijo in manj obremenjujejo sklepe in srce, zato lahko živijo dlje.

Zakaj psi živijo dlje in bolj zdravo?

Na srečo ima veliko kužkov zaradi kvalitetne pasje hrane, skrbne nege in redne veterinarske oskrbe, daljšo življenjsko dobo kot nekoč. Tudi številni skrbniki se zavedajo potreb, ki jih ima starajoč se pes. Če pravočasno zaznamo morebitne težave in psu nudimo primerno oskrbo, podporo s kakovostno hrano za pse in dodatke v obliki vitaminov in ostalih dodatkov k prehrani psov, potem bo pes lahko živel dlje.

Prehranske potrebe starejšega psa

Starost prinese spremembe na področju prehranskih potreb psov. Sestava pasje hrane za seniorje je zato pogosto obogatena z dvema pomembnima dodatkoma. Hondroitin in glukozamin sta dodatka, ki ju starejši psi potrebujejo za vzdrževanje gibljivosti in zdravja sklepov. Vitalen gibalni aparat psa pa je še kako pomemben za njegovo vitalnost in ohranjanje primerne telesne teže v starosti. Ker se pri starejših psih zmanjša potreba po energiji, saj so manj aktivni, je treba temu prilagoditi tudi pasjo prehrano. Zavedati se je treba, da se pri starejših psih upočasni tudi metabolizem.

Vse to vpliva na vnos hrane, ki mora biti prilagojen starejšim psom glede na kalorično vrednost in podporo organizmu – obremenjenim sklepom, pešanju srca in morebitnim zdravstvenim težavam. Pasjim seniorjem morda kakšna hrana ne bo všeč, lahko se zgodi, da jih bo napihnila ali zaprla, zato je še posebej pomembno, da spremljamo, kaj se z njim dogaja ob menjavi hrane za pse. Primerna hrana za starejše pse je zato navadno lažje prebavljiva, manj mastna in ima več dragocenih dodatkov za zdravje kužkov.

Kdaj psu ponudimo hrano za starejše pse?

Od velikosti psa je odvisno, kdaj se ga bo prijela oznaka ‘senior’ ali ‘mature’. Majhni psi se načeloma starajo počasneje, zato večjim psom ponudimo hrano za starejše pse že pri 7 letih. Nekaterim celo prej. Pri starosti psov poznamo neko splošno dejstvo, da pes postane ‘senior’, ko doseže ¾ pričakovane življenjske dobe svoje pasme. Seveda je to le splošno pravilo, ki pa ne velja za vse pse. Saj so nekateri psi izredno dobrega zdravja, spet drugi pa začnejo prve znake staranja kazati nenavadno zgodaj.

Kako ravnati ob prvih znakih staranja psa?

Če opazite prve znake staranja, ki jih spremljajo kakršne koli bolečine ali slabo počutje psa, obiščite veterinarja. To pomeni, da se vaš pes začne gibati bolj okorno, počasi in se izredno umiri. Če se pojavijo težave s prebavo, sklepi, vidom, sluhom ali zobmi, je nujno potreben obisk pri veterinarju. Sicer pa psu po lastni presoji ob prvih znakih staranja ponudite ustrezno vrsto prehrane za starejše pse. V pomoč naj bodo tudi dopolnila k pasji prehrani (tablete za pasje sklepe) in kakšni pasji vitamini za splošno boljše počutje in ohranjanje zdravega imunskega sistema psa.

Z dodatki ne pretiravajte! Če niste prepričani, kateri dodatek bi bil najbolj primeren za vašega psa, se raje posvetujte z veterinarjem. Ali pa naj vam pomagajo prodajalci v naši specializirani trgovini za male živali.

Seveda je pomembno, da imajo starejši kužki tudi primerno opremo za udobno bivanje. In da jih na sprehodih ne priganjate, če je potrebno pa jih peljite na zrak s pomočjo transporterjev in pasjih torb. Za seniorčke je na voljo veliko pasje opreme. Udobna pasja ležišča, tudi ležišča s spominsko peno, ki jim olajšajo ležanje, ali samogrelna ležišča, ki jih pogrejejo zaradi posebnega materiala, ki zbere in oddaja toploto. Starejši kužki se radi crkljajo, zato imamo za njih tudi plišaste pasje igračke, navsezadnje psi kljub starosti ne izgubijo svoje razigranosti in potrebe po brezskrbni igri. V naši trgovini so številni drugi izdelki za starejše pse, zaradi katerih bo njihovo življenje tudi na stara leta umirjeno in polno lepih trenutkov.