Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Mačji mladički (Kitten)

Prikazovanje 1–21 od 186 rezultatov

Mačji mladički (kitten) – kaj moramo vedeti, preden v svoj dom sprejmemo mačje mladiče?

Odločitev za mačjega mladička naj vedno spremlja odgovornost. Ko mačji mladiči dosežejo starost 8 tednov, se že lahko ločijo od mačje mame in namestijo v novi dom. Seveda pa je bolje, če lahko mačji mladički pri svoji mami ostanejo vse do 10-12 tedna. Ko se boste odločili za mačjega mladiča, okolje vašega doma primerno pripravite za njegovo bivanje.

Pomembna vprašanja, ki jih spremlja odločitev za mačjega mladička

Odločitev o novem družinskem članu naj spremljajo odgovori na naslednja vprašanja – ali bomo lahko v celoti poskrbeli za dobrobit mačke:

  • Bo mačka pasemska ali bomo dom ponudili mački iz zavetišča?
  • Ali imamo dovolj sredstev za potrebe mačke – veterinarska oskrba, kakovostna mačja hrana in potrebna oprema za mačke v vseh starostnih obdobjih?
  • Ali imamo na voljo dovolj prostora za mačje raziskovanje?
  • Ali imamo na voljo dovolj časa za mačko – crkljanje, mačja igra, družba čez dan, kdo bo za mačko skrbel v času dopusta?
  • Ali bo mačka izključno notranja ali bo imela prost izhod?
  • Ali je v bližini doma prometna cesta?
  • Kako blizu so sosedje in ali bodo sprejeli v okolju novo mačko?
  • Se v soseščini potikajo druge mačke?
  • Bomo v nov dom sprejeli eno ali več mačk?
  • Ali imamo že kakšnega hišnega ljubljenčka in kako bo sprejel novega člana družine?

Ta vprašanja so pomembna zato, da sprejmete premišljeno odločitev. Veliko živali namreč pristane v zavetiščih, saj skrbniki ne pričakujejo, kako zahtevna je skrb za mačko, mačjega mladiča in kako novi član vpliva na dinamiko človeškega življenja.

Prihod v novi dom in izdelki, ki jih mačji mladiček potrebuje

Ko se odločite za mucka, je prav, da okolje v celoti pripravite za njegovo bivanje. Najprej poskrbite, da za mačje mladiče v novem domu ne bo nevarnosti. Na varno razdaljo umaknite električne kable, steklene in keramične izdelke pospravite v omare, zavarujte okolje tako, da ne bo nevarnosti padcev – stopnice, balkon ipd.

Mladi mucek bo v novem domu potreboval naslednji seznam izdelkov:

Veterinarska oskrba mačke v prvem letu življenja

V času odraščanja mačji mladiči pogosteje potrebujejo veterinarsko oskrbo. Pri veterinarju bodo mačji mladiči dobili mikročip in potni list, prejeli bodo tablete proti glistam in trakuljam. Pri veterinarju bo mačji mladič tudi cepljen. O vseh podrobnostih glede cepljenja in pogostosti odmerkov povprašajte veterinarja – za cepljenje proti mačji kugi, mačjem nahodu, virusni okužbi mehkih tkiv ustne votline, cepljenje proti levkozi za zunanje mačke, cepljenje proti steklini, cepljenje proti mikrosporiji ipd. Veterinar vam bo svetoval tudi o sterilizaciji muck in kastraciji mačkov, da ne bi prišlo do neželenih brejosti.

Navajanje mačk na izhode

Če je vaš mačji mladiček redno veterinarsko pregledan in cepljen, lahko v starosti 6 mesecev začne spoznavati tudi zunanji svet. Če seveda v vašem domu lahko zagotovite varno okolje za mačjega mladička (ograjen vrt, dvorišče, atrij ipd). V nasprotnem primeru vam svetujemo, da vašemu mladičku ponudite alternativo – sprehod s pomočjo mačje oprsnice in povodca. Pri navajanju na zunanji svet je treba mačjemu mladiču omogočiti, da počasi in postopoma spoznava novo okolje. Najbolje bo, da raziskuje okolico v vaši družbi, bodite tam, če vas bo mladiček potreboval. Mačja samozavest bo z vsakim dnem večja in raziskovanje okoliša mu bo vedno v veselje.

Prehod na mačjo hrano za odrasle mačke

Ko bo vaša mačka stara približno 12-15 mesecev, bo prestopila v svet odraslosti, takrat bo tudi čas za uvajanje prehrane za odrasle mačke. Naj bo prehod iz hrane za mačje mladiče na hrano za odrasle mačke postopen in prilagojen mačjim prehranskim potrebam glede na mačjo aktivnost, pasmo in življenjski slog – življenje zunaj ali v notranjih prostorih.

V nadaljevanju predstavljamo izdelke, ki smo jih izbrali z namenom, da vam olajšamo izbiro in ponudimo le najboljše za vaše mačje mladičke! Če pa pogrešate katerega od izdelkov za mačje mladičke in želite, da ga dodamo na naše spletne poličke, nam pišite na info@zazivali.si.