Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Beli švicarski ovčar je pasma z nezahtevno belo dlako

Beli švicarski ovčar

Beli švicarski ovčar je lepa pasma. Svoje izkušnje s psi je z nami delila Damjana. „Pri nas imamo kar lepo četico kosmatincev in sicer dva bela švicarska ovčarja. Samec Lancelot – Lan je star pet let in pol, psička Queen pa štiri leta in pol. Imamo pa še glavnega šefa krdela in to je mešanček Odi, ki bo letos dopolnil 10 let,“ nam je zaupala Damjana.

Kako bi opisali pse pasme beli švicarski ovčar?

To je zelo inteligentna in učljiva pasma, predvsem pa so to družinski psi, ki so najbolj nesrečni, če so sami. Saj se najbolje počutijo kot družinski člani in radi ugajajo svojim lastnikom.

Kako pa je z negovanjem belega kožuha, je nega zahtevna?

Njihova dlaka je bela, a nezahtevna! Lahko se vrnete iz sprehoda z blatnim psom, a ko se mu dlaka posuši, odpade vse od njega in je zopet bel.

Kakšnim ljudem bi priporočili psa pasme beli švicarski ovčar?

Pasmo beli švicarski ovčar bi priporočila družinam z otroki, saj so ti psi izredno nežni in čuteči do otrok. Pa tudi parom in samskim … Skratka vsem, ki si želijo sobivanja s psom. Saj v nasprotnem primeru so ti psi zelo nesrečni.

Pri vaši hiši pa ima glavno besedo vaš desetletni mešanček Odi – kako pa bi opisali njega?

Kljub svojim letom je še vedno zelo živahen, igriv ‘scrkljanček’, ki zna Lanu in Queen pokazati, kdo je glavni (smeh). Ima pa posrečeno lastnost. On jasno pokaže, ali se mu ljubi na sprehod ali ne. In ko se mu ne ljubi, se umakne na svoj prostor in nas niti ne pogleda, ko se odpravljamo (smeh).

Kaj vam osebno pomeni bližina hišnih ljubljenčkov oziroma, dejstvo, da ste lastnica treh psov?

Jaz si življenja brez psov ne predstavljam. Oni mi dajejo resnično ogromno ljubezni, pozitivne energije in gibanja. Skupaj odkrivamo čudovite neznane poti in ko se vrnemo domov, ni lepšega kot skupno crkljanje.

Kaj vaši psi kdaj kakšno ušpičijo? Kako se soočate s tem?

Svoje pse sem šolala, kar se mi zdi zelo pomembno za sobivanje s psom, zato kakšnih večjih težav z njimi nimam in šolanje ter socializacijo toplo priporočam vsem novim lastnikom psov. Edina težava, s katero se soočamo, je, ko je Queen v dobi gonitve. Odi je kastriran, Lan pa je šel večkrat na počitnice v Pasji Dom k Nini Bešter, saj pri njej psi bivajo kot doma. In kot lastnik si resnično brez skrbi. Sedaj smo testirali kemično kastracijo za eno leto in sem res zadovoljna. Zato jo priporočam vsem, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Beli švicarski ovčar – objavljeno v reviji Liza, letnik 2019

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Beli švicarski ovčar – fotografije: osebni arhiv

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Hrček in ponočevanje
Naprej
Francoski buldog ni zunanji pes