Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Pasji mladički (Puppy)

Prikazovanje 1–21 od 223 rezultatov

Pasji mladički pri dopolnjenih 8 tednih lahko odidejo iz legla v novi dom

Pasji mladički lahko zapustijo leglo, ko dopolnijo 8 tednov starosti. Zavedati se je treba, da vsak pasji mladiček zahteva disciplino od novega skrbnika. Mladiček potrebuje red pri prehranjevanju in redne sprehode. Veliko časa za igro in dovolj počitka, da se lahko razvije v zdravega psa. Predvsem pa potrebuje red v smislu upoštevanja pravil obnašanja v novem domu in tudi zunaj njega, ko nastopi čas socializacije psa.

Pasji mladički in otroci

Naj opozorimo tudi, da pasji mladiček ni igrača! Zato je treba tudi otroke podučiti o ravnanju z mladičkom. Predvsem je treba otroke usmerjati pri ravnanju s psom in jih opozoriti, da kužku ne smejo povzročati bolečin. Ne smejo ga vleči za dlako, rep, uhlje ali početi karkoli bolečega za žival. Razložiti jim je treba, da je pasji mladiček živo bitje. In da je neprimerno ravnanje zanj boleče in neprijetno in da lahko pri psu sproži neželen ugriz z zobmi, saj je to njegova naravna obramba! A s pravim pristopom lahko dosežemo, da otrok in pes postaneta največja prijatelja in zaupnika.

Priprave na prihod pasjega mladička

Z vzreditelji se v času priprav na prihod mladička v novi dom lahko dogovorite, da mladičku na obisku še pred odhodom v novi dom prinesete kakšno cunjico. To ob odhodu v novi dom lahko vzamete s seboj. Predlagamo, da jo položite v transporter in nato na novo pasje ležišče. Poznan vonj ga bo hitreje pomiril in prehod bo zanj manj stresen. Pred prihodom psa v novi dom poskrbite, da boste nakupili vso potrebno opremo za njegovo bivanje in imeli pripravljeno primerno hrano za pasje mladičke. In seveda kakšen priboljšek za učenje in nagrajevanje primernega vedenja.

Tudi za prevoz v novi dom potrebujete transportni boks. Najlepše je, če lahko mladička domov pripeljete kar z avtomobilom. Pri tem pa pazite, da v avtomobilu ne bo prevroče ali premraz in da glasba ne bo preveč na glas. Veterinarji priporočajo, da pasji mladiček pred vožnjo z avtomobilom vsaj dve uri ne uživa pasje hrane, da mu med prevozom ne bo slabo.

Če boste transportni boks postavili v prtljažni prostor, morate po pravilniku o zaščiti hišnih živali mladičku med prevozom zagotoviti naravno svetlobo in dovolj svežega zraka. V avto lahko namestite tudi pregradno mrežo, uporabite lahko tudi oprsnico za prevoz psa na zadnjem sedežu avtomobila. Poskrbite le, da bo kuža varno pripet na varnostni pas. In da bo med prevozom imel kakšen postanek, če je to potrebno.

Prvi dan s pasjim mladičem

Vznemirjenje boste čutili vi in vaš novi kuža, poskrbite, da bo prvi dan s pasjim mladičem lep in miren. Poskrbite za sproščeno vzdušje in razumite, da je zanj menjava okolja lahko stresna že sama po sebi. Predvsem pa je zanj prelomna ločitev od legla. Ko je kuža ločen od mame, je zanj to zelo stresno, v novem domu pa se bo prvič srečal s povsem novimi vonjavami in zaznaval povsem nove zvoke.

Za prvi dan naj bo v novem domu čim manj nepotrebnih zvokov, da mladiček ne bo preveč pod stresom. Takoj po prihodu v novi dom se odpravite na krajši sprehod, da opravi malo ali veliko potrebo. Če bo pri tem sproščen in uspešen, ga pohvalite in nagradite. Dovolite mu, da začne raziskovati zanj nepoznan teren. Ko se vrnete domov, mu prav tako dajte čas, da prevohlja svoj novi kotiček in se seznani z novimi vonjavami. Pri tem, ko kuža ovohava dom, bodite v bližini. Dajte mu čas, da samostojno opravi delo, a hkrati bodite navzoči. Če bo potreboval vašo bližino, bo prišel k vam.

Pasji mladički in ležišča

V novem domu mladička povabite na njegovo novo ležišče, ki ga tudi ustrezno zavarujte. Na ležišču naj ga pričaka cunjica, ki ga bo spominjala na njegovo mamo ter bratce in sestrice. Ko izbirate pasje ležišče, upoštevajte naslednje. Da mora biti ležišče primerne velikosti, dovolj mehko in udobno ter predvsem enostavno za vzdrževanje. Pasje ležišče postavite v miren kotiček vašega doma, na mesto, kjer bo pasji mladiček lahko videl in slišal svoje nove skrbnike. Mladiček naj ima iz svojega ležišča pregled nad prostorom, navsezadnje bo postal čuvaj vašega doma.

Poskrbite, da ležišče za psa ne bo postavljeno v bližini kaminov, radiatorjev ali na prepihu med vrati, v bližini stopnic in drugih nevarnih predmetov. Tudi notranja oprema naj se prilagodi prihodu novega družinskega člana. Umaknite rože, vaze in vrednejše predmete, ki bi jih lahko neroden psiček nehote razbil. Poskrbite tudi, da začasno v vašem domu ne bo preprog, ki bi jih lahko polulal.

Transportni boks, kletka ali pasja ograda

Ob prihodu v novi dom za pasjega mladička lahko uporabite prenosni transportni boks, v katerem so po meri izdelana prijetna ležišča, ki jih lahko postavimo tudi na tla izven transporterja.

Skrbniki psov mladičkov pogosto kupujejo tudi večje kovinske kletke, Vanje lahko poleg pasjega ležišča postavite tudi pasjo posodo z vodo, kakšno igračko in podlogo za opravljanje male potrebe. Vrata kletke so lahko v vaši prisotnosti odprta. Če pa se odpravite v drug prostor ali je čas za počitek, pa lahko zaprete vrata kletke in poskrbite, da bo pes na varnem počakal do jutra oziroma dokler se ne vrnete v prostor.

Zelo uporabne so tudi ograde za mladičke, ki jih postavite doma ali na vrt in v katerih bo kuža počakal na vas. Poskrbite, da mladička pred odhodom vedno peljete na krajši sprehod in mu ponudite obrok. Da ne bo zaprt v kletki ali v pasji ogradi razvil navade cviljenja.

Pasji mladički in navajanje mladička na čistočo

Po prvem sprehodu s pasjim mladičkom, novega člana seznanite tudi z mestom, kjer lahko opravi malo ali veliko potrebo znotraj doma. Priskrbite mu pasje stranišče z vpojnimi podlogami. Te lahko hitro in enostavno zamenjate. Imejte v mislih, da mladiček do 3 mesecev starosti lahko zdrži brez opravljanja potrebe samo 2 uri. Če se zaigra, mu lahko tudi uide. Navadno mladiček po pitju vode in po uživanju pasje hrane opravi malo ali veliko potrebo. Zato ustvarite navado, da ga po obroku odnesite na prostor, ki ste ga določili za tovrstna opravila. Njegovo ustrezno vedenje ob tem pa nagrajujte s pasjimi priboljški za mladičke in igro.

V kolikor se mladičku ponesreči in se polula ali pokaka na neprimernem mestu, ga ne kregajte. Mesto hitro očistite. Svetujemo, da s čistilom, da ne bo za njim ostal vonj. Ta lahko sproži ponovno lulanje ali kakanje na istem mestu. Poskrbite, da bo mladiček dovolj pogosto odšel na sprehod. Da bo razvil navado, da malo in veliko potrebo čim prej opravi zunaj. Ne pozabite psa peljati na sprehod tik pred predvidenim nočnim počitkom, da ponoči ne bo cvilil. Prve noči verjetno ne bodo minile brez cviljenja. Vaša naloga je, da ga umirjeno potolažite in pobožate ne da bi ga vzeli iz kletke. Zavedajte se, da pasji mladiček tudi podnevi potrebuje veliko počitka.

Prehranjevanje pasjih mladičev

Vzreditelj vam bo zagotovo povedal, katero pasjo hrano so pri njih jedli pasji mladički. Pa tudi kako pogosto in kako ješč je bil vaš psiček glede na ostale v leglu. Pasji briketi, ki jih boste izbrali za vašega psa, naj bodo izbrani skrbno. Naj bodo namenjeni pasjim mladičkom in velikosti pasme. Za postopen prehod si priskrbite hrano, ki jo je mladiček vajen, nato pa postopoma naredite prehod na drugo pasjo hrano. Če ste seveda sklenili, da bi jo zamenjali. Glede količine hrane se ravnajte po navodilih proizvajalca pasje hrane. Ob tem pa spremljajte napredek pri psu – težo, prebavo, lesk dlake ipd.

Ker pasji mladiči nimajo razvitega občutka za sitost, ne smete dovoliti, da bi kuža dnevno dozo briketov pojedel naenkrat. Razporedite obroke skozi ves dan, da se kuža ne bo prenajedal. Najbolje je, da določite ure v dnevu, ki bodo namenjene prehranjevanju psa. Pri doziranju obrokov upoštevajte tudi količino pasjih priboljškov. Priboljškov, ki jih bo pojedel v času učenja in navajanja na pravila v vašem domu. Edino kar naj ima pasji mladič ves čas na razpolago je posoda s svežo vodo,. Naj bo vedno na istem mestu.

Pasji mladički grizejo – zakaj?

Pasji mladiček bo po 3. mesecu starosti začel izgubljati mlečne zobke. V tem obdobju bo zaradi srbenja iskal vse mogoče predmete za žvečenje. Priskrbite mu primerne pasje igračke, ki so namenjene žvečenju. Naj bodo prijazne do pasjih dlesni in zob. Naj ima kuža na voljo nekaj različnih igračk, da se bo zamotil in ne bo uničeval vaših čevljev. Kaj storiti, če se mladiček z zobmi spravi nad notranjo opremo? Svetujemo, da ga na to opozorite in preusmerite njegovo pozornost na kakšno od igračk.

Pasji mladički in nega

Za zdravje vašega mladiča poskrbite z rednimi obiski pri veterinarju in z navajanjem na vsakodnevno nego doma. Za vse preventivne ukrepe in potrebna cepljenja svetujemo, da se obrnete na veterinarja. Prav tako v bližini poiščite pasjega frizerja, ki bo skrbel za kožušček vašega novega člana. In vam dal tudi kakšen nasvet glede krtačenja, kopanja.

Naj mladiček v vaš dom prinese veliko veselja. Bodite z njim potrpežljivi in mu namenite veliko ljubezni. Kuža vam jo bo vračal na vse mogoče načine. Pasja zvestoba namreč ne pozna meja! In sami veste, da so psi najboljši človekovi prijatelji ne glede na vse.

Izdelki, ki jih potrebujete za pasje mladičke, predstavljamo pod oznako ‘pasji mladički’.

Vas zanima še več o pasjih mladičkih – obiščite živalski blog: Pasji mladiček v novem domu