Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Mačje vedenje

Prikazovanje 1–21 od 50 rezultatov

Mačje vedenje je pri vsaki mački drugačno. Nekatere mačke so pravi angelčki, spet druge pa pravi hudički. Določena vedenja pa so vsem mačkam skupna. Tako pozitivna kot negativna. A vsako neprimerno mačje vedenje je mogoče s postopno prevzgojo tudi odpraviti.

Mačke potrebujejo animacijo

Čeprav so mačke zelo samostojne živali in se zdi, da se za svoje lastnike ne zmenijo, imajo rade njegovo pozornost. Zelo rade se igrajo in cenijo, ko se lastniki z njo ukvarjajo, ji mečejo igračke. Problematične mačke so lahko prestrašene, nezaupljive so svoje okolice ali pa le zdolgočasene. V takšnih primerih ponudite mački različne mačje igračke, ki bodo vzbudile njeno zanimanje. Mačke potrebujejo zabavo in gibanje v vsakodnevnem življenju, sicer jim lahko grozi mačja depresija. Predvsem mačje igrače z mačjo meto vplivajo na vedenje mačk, saj jih pomirjajo, ko so razburjene. Pozornost lahko mački usmerjate s pomočjo mačjega praskalnega drevesa, na katerem bo lahko zbrusila kremplje. Seveda si bo na praskalniku lahko privoščila tudi počitek, se skrila pred svetom ali pa poigrala s kakšno visečo mačjo igračko.

Mačje raziskovanje okolice naj bo varno

Na sprostitev mačke dobro vplivajo tudi izhodi na prosto, a naj bo okolica na prostem, ki jo mačka raziskuje zanjo varna. To pomeni, stran od prometne ceste, stran od drugih živali, ki bi lahko vplivale na mačje vedenje na prostem ipd. Mačke namreč slabo prenašajo stresne situacije, zato jo pred njimi raje zaščitite.

Hitre spremembe mačkam niso všeč

Poskusite preprečiti stres tudi v domačem okolju mačke, ne izpostavljajte je nenadnim spremembam. Če jih načrtujete, pa ji omogočite, da ima nekje miren kotiček, kamor se bo lahko umaknila in se v njem počutila varno. Tudi sicer naj ima mačka v svojem domu vedno na voljo vsaj en varen kotiček, ki je namenjen samo njej. Ko se mačka umakne v svoj kotiček, je prav, da skrbniki spoštujejo njen osebni prostor in je ne razburjajo po nepotrebnem.

Ne spreglejte klica po nežnosti, ko jo mačka potrebuje

Mačke imajo rade tudi crkljanje, a le takrat, ko tovrstna pozornost ugaja njim. To znajo zelo dobro pokazati vsakemu lastniku. Mačji značaj je zelo zanimiv, saj znajo s svojim vedenjem nazorno pokazati, kaj jim ugaja. In tudi, kaj jim ne ugaja. Takrat se lahko odzovejo na vašo pozornost z grizenjem ali umikom v svoj mirni kotiček.

Spremembe vedenja mačk

Spremembe v vedenju mačk vedno vzemite resno, nikar jih ne ignorirajte. Če se mačka začne nenavadno vesti, izgubi apetit, neha obiskovati svoje mačje stranišče, označuje prostor ali razvije druge negativne navade, je čas za alarm. V tem primeru je treba ugotoviti, če je bila mačka izpostavljena kakšnim spremembam. Nato pa je treba čim prej vzpostaviti nazaj stanje, ki bo mačko pomirilo. V tovrstnih primerih mačke ne kaznujte za neprimerno vedenje. Vzroki za neprimerno obnašanje zagotovo niso namerni, ampak so posledica nagonskih odločitev mačke. Prevzgoje se lotite odločno in umirjeno.

Če mačka počne kaj prepovedanega, jo na to opomnite s povišanim glasom, ne pa z dretjem ali vpitjem. Ker mačke navadno ne marajo vode, je zelo učinkovita metoda uporaba pršilnika z vodo. Ko mačka ušpiči kakšno neumnost, jo na hitro poškropite z malce vode. Tudi uporaba določenih vonjav, ki jih mačke ne marajo, v obliki odvračalnih sprejev, je lahko učinkovito. Mačke prav tako ne prenesejo, če se jim kaj lepi pod nogami. Zato je tudi uporaba lepilnega traku lahko učinkovita pri odpravljanju neprimernega vedenja mačk.

Če mačka brska po smeteh ali na pultu išče hrano, poskrbite, da ne bo imela razloga za to. Hrano vedno pospravite v hladilnik. Poskrbite, da mačka ne bo lačna in da bo za primerno vedenje vedno dobila kakšen priboljšek. Lahko pa ji v višini pulta namenite prostor, na katerem bo lahko z varne razdalje opazovala, kaj počnete na pultu. In zadovoljno izvajala nadzor nad vami.