Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Starejše mačke (Senior Cat)

Prikazovanje 1–21 od 47 rezultatov

Starejše mačke (Senior Cat) potrebujejo prilagojeno prehrano, malce več pozornosti pri negi in opazovanju zdravstvenega stanja.

Starejše mačke – pri katerih letih mačka postane seniorka?

Na zdravje mačke v senior letih vplivajo različni dejavniki. Kako se bo mačka počutila, je odvisno od tega, kakšna je genetika mačke. Tudi kvalitetna mačja hrana, ki jo je jedla v svojem življenju, vpliva na njeno zdravje v starosti! Seveda pa je pomembna še redna zdravstvena oskrba pri veterinarju v vseh obdobjih mačjega življenja.

Mačka se začne starati pri približno 7 letih, tja do 12 leta starosti pa se že navadno kažejo znaki staranja.

3 znaki staranja pri mačkah:

  1. Mačka se začne gibati počasneje in postane manj aktivna zaradi bolečin v sklepih, otrdelosti, pojava artritisa. Ne dopustite, da muca izgubi vitalnost, spodbujajte jo h gibanju skozi igro! A pri tem ne pretiravajte, saj je lahko starejša mačka ob sapo. Med igro opazujte njeno dihanje in bodite pozorni na morebitno prekomerno zadihanost ali pojav kašlja pri mačkah.
  2. Mačka lahko začne izgubljati telesno težo. Prilagodite prehrano in spremljajte njeno težo. Pravočasno ukrepajte s posvetom pri veterinarju.
  3. Opazujte mačji kožuh starejših mačk. V kolikor mačja ljubljenka postane manj aktivna pri negi lastnega kožuha, je to lahko znak za alarm.

Spremembam zaradi staranja mačk je treba prilagoditi mačjo prehrano in življenjski prostor, v katerem se bo muca tudi na stara leta počutila varno. Pozorni pa morate biti tudi na nego in redne obiske pri veterinarju. Poskušajte jo čim manj izpostavljati stresnim situacijam in ji namenite še več svojega časa, če bo vašo pozornost seveda želela sprejeti!

Prilagojena mačja hrana za starejše muce

Kvalitetna sestava mačje hrane je pomembna za njeno zdravje. Izbor mačje hrane z oznako ‘Starejše mačke (Senior Cat)’ se po sestavi približa potrebam starajočih se mačk. Te hrane so navadno manj kalorične in imajo več dodatkov za krepitev zdravja in imunskega sistema ali posebnih težav, s katerimi se mačke soočajo na stara leta.

Starejše mačke – bodite jim v pomoč pri negi

Pri mačji negi bodite pozorni na znake zanemarjanja kožuha. Če bo mačka začela manj energije posvečati svoji negi, ji pri tem pomagajte. Redno česanje mačje dlake bo zmanjšalo pojav prebavnih težav, saj ne bo razloga za pojav kep dlak v želodcu. Redno česanje mačjega kožuha naj zanjo ne bo stresno, ampak naj bo povezano z ljubkovanjem mačke. Tako boste mimogrede poskrbeli za odstranjevanje odmrlih dlak, prekrvitev kože in ji olajšali nego, obenem pa ji nudili ugodje.

Uredite dostopnost najljubših mačjih kotičkov

Starejši mački pravočasno omogočite, da bo imela dostop do njej ljubih kotičkov. Na to pomislite še preden bo imela mačka težave z gibanjem. Poskrbite, da bo čim manj plezanja in skakanja, saj ji na stara leta skoki lahko povzročajo bolečine ali celo povzročijo neželene zlome.

Starejše mačke in praskanje krempljev

Mačka s predolgimi kremplji ima lahko težave – lahko se jim začnejo zatikati. Praskalnik za mačko postavite tako, da bo lahko redno praskala kremplje. Dolžina krempljev pri starejših mačkah je namreč lahko problematična. Mačji kremplji se lahko v najhujši obliki vrastejo v mačje tačke. Zato občasno preglejte mačje kremplje in po potrebi prosite veterinarja, da jih strokovno pristriže.

Redni obiski z mačko pri veterinarju na stara leta

Tudi sicer redno – vsaj enkrat na leto – z mačko obiskujte veterinarja. Veterinar bo ob rednih obiskih vašo mačko dodobra spoznal in bo še bolj pozoren na morebitne spremembe, ki bi lahko nakazovale kakšno resnejšo zdravstveno težavo. S hitrim odkrivanjem simptomov mačjih bolezni bo tudi več možnosti za ozdravitev vaše mačke.

Poskrbite, da bo vaša mačka svoje mačje življenje uživala tudi v tretjem življenjskem obdobju!