Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Madžarska vižla – kakšnim ljudem se priporoča?

Pasma - madžarska vižla

Madžarska vižla je pasma, ki ima svoje značilnosti. Ajda Jenkole nam je zaupala, kakšno je življenje z madžarsko vižlo, saj je sprehajalka psa Finna.

Kako na vas vpliva bližina psa?

Finn je pozitivno vplival na moje življenje. Že skoraj več kot dve leti ga vozim na sprehode in ga učim novih trikov. Naučil me je, da sem bolj potrpežljiva. Zvečer se stisne k tebi pod deko in zaspi. To mi je zelo všeč, čeprav zasede čisto preveč prostora in je zelo neudobno, a dobiš občutek hvaležnosti.

Kaj storite, ko pes ne uboga?

Odvisno od situacije, največkrat ve, da je naredil nekaj narobe, če samo malo bolj strogo izgovoriš njegovo ime. Včasih, ko je treba delati, je malo trmast in len in moraš ukaz ponoviti večkrat in z malo močnejšim glasom. Najbolj uboga lastnika Saša, nato pa mene, razen pri trikcih, tam pa najbolje uboga mene.

Je pes šolan?

Finn je je bil v dveh tečajih (osnovni in nadaljevalni) in lepega vedenja se je naučil v šoli kot tudi doma. Če s psom ne delaš na socializaciji in lepem vedenju izven pasje šole, na žalost ne narediš čisto nič.

Hišni ljubljenček: pes Finn, lastnika sta Jelena Marković in Saš Hajdin
Pasma: Madžarska vižla
Karakterne lastnosti: zelo živahen, obožuje ljudi in majhne otroke, tolerira druge živali, ampak se z njimi ne igra, obožuje mucke, rad se igra s palicami, frizbiji, najraje pa ima žoge
Starost: skoraj 7 let
Posebnosti: v dveh letih se je naučil 16 novih trikov

Kakšno je življenje s psom pasme vižla?

Življenje z vižlo je kar zanimivo. Vižle so zelo pametne in če ne dobijo dovolj stimulacije in zabave, bodo zelo destruktivne. Pasma ima tudi vzdevek ‘velcro dog’, saj so ti psi zelo povezani z lastnikom in mu sledijo povsod, iz dnevne v kuhinjo po kozarec vode, na stranišče, itd. Nega vizsle ni zahtevna, nimajo tistega specifičnega (pasjega) vonja in tudi krtačiti jih je treba bolj malo. Ko menjajo dlako, ki je zelo kratka, se ta rada zatakne v olačila in jo je skoraj nemogoče dobiti ven. Zelo hitro se učijo, ampak so tudi zelo trmaste, zato je treba pravilno komunicirati z njimi, saj z napačnim pristopom lahko zelo hitro povzročite neželeno vedenje. Za to pasmo ni dovolj enourni sprehod po mestu, saj bodo po 15. minutah počitka že zahtevali igro. Ko greva ven, vedno vadiva različne ukaze in za nagrado dobiva žogo.

Kakšne so po vašem mnenju prednosti pasme?

Prednost pasme je definitivno vzdržljivost in zelo dobro zdravje. Vizsle veljajo za zelo zdrave pse in tudi nimajo veliko problemov s kolki, kot druge velike pasme. Vizsle so tudi zelo delavne in rabijo nekakšno zaposlitev – iskanje žogice, delo z noskom, gorsko reševanje, plavanje, agility, rally obedience itd.

Komu bi to pasmi priporočili?

Pasmo bi priporočila nekom, ki ima že izkušnje s psmi in živi dokaj aktivno življenje oziroma bi bil pripravljen preživeti minimalno 1 uro na dan zunaj in se aktivno ukvarjati s psom. Pasma ima tudi dokaj veliko nagona in tudi na tem je treba veliko delati, saj ko enkrat nekaj iščejo oz. tečejo za srno, ne slišijo ničesar več.

Čeprav Finn (pasma madžarska vižla) še ni star 7 let, je že kar precej siv okoli gobčka in po tačkah. Nekatere vižle posivijo prej, nekatere pa kasneje, tudi pri desetih letih.

Objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina – hrana za pse, hrana za mačke in oprema za male živali – www.zazivali.si vabi k ugodnim nakupom. Preverite aktualne kode s popusti.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Maine Coon – maček Lucky se rad potepa po Sloveniji
Naprej
Nemški bokser – življenje z nemškim bokserjem