Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Miniaturna mešanka Ulla

Mešančki so tudi miniaturni

Miniaturna mešanka je psička Nine Orel.

Nina Orel, strokovnjakinja za odnose z javnostmi in novinarka, nam je zaupala nekaj utrinkov iz igrivega sožitja z njeno Ullo, miniaturno mešanko, ki se zlahka prelevi iz športne navihanke v zenovsko princesko.

Kaj vam največ pomeni, da ste lastnica psa?

Nisem lastnica, ker si nobenega bitja na tem svetu nimam ne možnosti ne pravice ne želje prisvojiti, ampak sem Ullina skrbnica. No, še bolje – midve sva totalni ‘bestički’. Najboljši prijateljici, z neizmernim medsebojnim spoštovanjem, vendar z jasno hierarhijo in razdelitvijo vlog. Čeprav je meni Ulla kot ‘hči’ – tako je inteligentna, sočutna in pronicljiva, da samo še to čakam, da nekega dne ‘spregovori’ –, je navsezadnje pes in ta potrebuje red in vodnika.

Kako torej shajata skozi vsakdan?

Ulla moja najzahtevnejša učiteljica – lekcije z njo niso niti slučajno enostavne, so pa zato toliko bolj dragocene za mojo notranjo rast. Kadar se morava zaradi mojih poslovnih poti za dni ali nekaj tednov ločiti, mi vedno tečejo otroške, krokodilje solze po licih, ki jih poskušam pred njo skriti, kolikor je mogoče. Ob najinih krajših razhodih me uči nenavezanosti in predvsem zaupanja v to, da je pri mojih starših v najbolj ljubečih in varnih rokah. In prepoznala sem pri sebi, da kadar me je strah za Ullo, me je dejansko – strah zase!

Kadar pogrešam Ullo, dejansko nisem dovolj povezana – s seboj! Kadar nastopijo kakšne njene manjše zdravstvene težavice, ki so pogostejše v obdobju gonitve ali navidezne brejosti, ko je njeno telo hipersenzibilno, neskončno trepetam za njo in napnem vse sile, da ji s pomočjo veterinarke pomagam. To so obdobja z neprespanimi nočmi zaradi mojih strahov, ampak tudi to me krepi, ker vidim, kako ljubezen premika meje mogočega v meni. In najlepše je to, ker mi vso to mojo brezpogojno ljubezen Ulla vrača na milijonto potenco. Z njo doživljam eno najlepših simbioz, kar jih obstaja!

Psi ‘vohajo’ naše emocije!

Kaj pa tisti malo manj lepi trenutki, ko psička ne uboga in kakšno ušpiči?

Kot prvo: meni so vsi trenutki z Ullo ena sama radost in ljubezen. Ni ‘slabših’ in ‘boljših’ – vsi so sveti, ker so najini. Kot drugo: prepričana sem, da velja za otroke in za živali enako – vsaj na tretjino njihovega obnašanja in psihofizičnega stanja smo odgovorni mi! Ostali dve tretjini so pa genetsko podedovane lastnosti in usoda oziroma karma posameznika.

Zato bi morali skrbniki živali in starši otrok prevzeti veliko večjo odgovornost najprej za naše lastno notranje stanje, ker se le-to tako usodno projicira na ta izjemno dovzetna in intuitivna bitja, s katerimi smo v tako tesnih povezavah! Ker od nekdaj strastno proučujem kognitivno psihologijo, zadnjih šest let, ki si jih delim z Ullo. Pa z enako navdušenostjo proučujem tudi behaviorizem psov, vam lahko iz svojih izkušenj z gotovostjo rečem: kadar imam jaz stresen interval v življenju, se to takoj pozna na večji nervozi, včasih pa celo na kakšnem gastritisu ali vnetju ušes, pri moji Ulli.

So torej psi lahko človekovi zdravilci?

Psi so še posebej močni ‘čistilci’, ki vzamejo nase veliko naših negativnih emocij – celo tiste, ki jih imamo sami neozaveščene! Psi ‘vohajo’ naše emocije – v dobesednem pomenu vonja, ki ga oddajamo v različnih čustvenih razpoloženjih in v simboličnem smislu. In če s te perspektive pogledate na ‘poredno’ vedenje psa. A ga lahko sploh še označite kot takšnega? Jaz si ga ne drznem. Ob kakršnihkoli Ullinih odstopanjih od povprečja (v smislu vedenja ali zdravja) najprej izprašam sebe. Kako sem kaj in kakšen ‘vajb’ oddajam, potem se pa odločim, kako bom ukrepala.

Kadar nosim jaz v sebi jezo do koga, je veliko večja možnost, da se bo Ulla zakadila v mačko na ulici, kot takrat, ko sem jaz mirna. In ko tako gledam histerične in nezadovoljne matere, ki klofutajo svoje kričeče otroke ali pa nervozne, s seboj nezadovoljne skrbnike psov, ki jih iz lastne nemoči že samo ob močnejšem laježu včasih celo fizično kaznujejo. Si velikokrat dovolim kar na licu mesta dati nasvet, naj se sami najprej umirijo. Tvegam sicer vsakič konflikt, ampak čutim, da je prav, da jim nekdo pove. In ker ti ljudje globoko v sebi vedo, da delajo drugemu bitju krivico, se – zelo zanimivo – večinoma odzovejo na mojo konstruktivno pripombo zelo mirno.

Ste vi vašo psičko šolali?

Osnovna odgovornost vsakogar, ki se odloči za psa – še predvsem, če je to prvič, kot je veljalo zame –, bi moral biti obisk vsaj pasje male šole. Ker se poleg osnovnih vzgojnih prijemov naučiš veliko tudi o negi, zdravju in zgodnji socializaciji psa, sva pri Ullinih šestih mesecih začeli obiskovati tečaj v okviru Kinološkega društva Krim, čeprav je bilo videti res groteskno, da učim miniaturno kepico, ki je komaj kukala iz trave, ukazov ‘sedi’, ‘prostor’ in ‘daj tačko’.

Od srca sem hvaležna vrhunski ‘pasji profesorici’, Iloni Penzeš, ki nama je z Ullo pričarala iz pasje male šole nepozabno lepo izkušnjo. Tudi zato, ker je kot odlična psihologinja spretno prilagodila šolanje in vzgojne prijeme. Kolikor je bilo mogoče, ne samo Ullinemu, ampak tudi mojemu, malce specifičnemu značaju …

Ulla je vse leto, na vseh poteh z menoj, razen v času mojih daljših poslovnih poti na druge kontinente, ko je v ‘fajv-stars-babi-dedi’ pasjem hotelu.

Kako pa je z nego mešanke med šicujem in jorkijem – je nega zahtevna, koliko pozornosti potrebuje?

Miniaturna mešanka Ulla je močna, a senzibilna psička. Tako čustveno, kot fizično. Od prvega dne zelo skrbim za njeno redno nego – poleg kopanja, česanja in rednega obiskovanja pasjega frizerja, ji enkrat na teden očistim ušeska s čistilno tekočino. Ker ima bolj občutljiva in vsak dan ji zdrgnem zobke z naprstnikom in pasjo zobno pasto z okusom piščančka, ki jo med ‘ščetkanjem’ polovico navdušeno poliže (smeh).

Kako pa njen karakter doprinese k vašemu lepšemu življenju?

Življenje z Ullo je res čisti blagoslov. Ne pretiravam. Vem, da smo skrbniki psov slepo zatrapani v svoje ljubljenčke, ampak Ulla je res neverjetna vilinčica. Počasi poskušam ugotoviti, katera človeška dušica se je inkarnirala v njeni ljubki podobi …

Kakšne so po vašem mnenju prednosti miniaturne mešanke in zakaj bi jo priporočili ter kakšnim ljudem?

Ljudem s tako dinamičnim življenjskim slogom, kot ga imam jaz, bi priporočila tako majceno bitjece, kot je moja Ulla. Ker jo zlahka neseš v naročju v hribih. In se ti zato ni treba odreči daljšim izletom, ki jih ona sicer ne bi zmogla. Jo daš sedet v košarico na gorskem kolesu ali v torbico, ko skočiš v trgovino. In te zato ne čaka v avtu, v letalu je lahko kot del ročne prtljage lahko pri tebi v naročju. Je pa tako senzibilno in hiperinteligentno bitje samo za človeka z identičnimi lastnostmi.

Psička Ulla je mešanka med šicujem in jorkijem.

Miniaturna mešanka: Ninini nasveti iz prve roke

1. Ne znašajte svojih težav nad psom (ali katerokoli domačo živaljo), ker je njegovo ‘neprimerno’ obnašanje v veliki meri projekcija vašega (porušenega) notranjega ravnovesja!
2. Poslušajte psa in se pogovarjajte z njim – razložite mu vse, ker vas razume! Iz spoštovanja do sebe in do psa, mu pojasnite vsako svoje dejanje – tudi to, da kljub moledujočemu pogledu določene vaše hrane, tega zaradi svojega zdravja ne sme zaužiti!
3. Ne zabijajte tisoče evrov za nakup ‘haj-fešn-psa’, ampak psa posvojite! V svojih dobrodelnih akcijah za slovenska zavetišča za živali sem videla nešteto dušic brez doma, ki čakajo na vaše veliko srce!

Hišni ljubljenček: psička Ulla, miniaturna mešanka
Pasma: mešanka med šicujem in jorkijem
Starost: 6 let

Karakterne lastnosti pasme

Težko generaliziram, ker sta Ulla (in njena sestrica) zaenkrat edini tovrstni mešanki na tem planetu, za kateri vem. Lahko rečem le, da je Ulla imenitna kombinacija športnega psička ‘za v gmajno’. Ki se obenem zlahka prelevi v zenovsko princesko za ‘na rdečo preprogo’ ali spremstvo na mojem poslovnem sestanku. Po očku jorkiju ima namreč teriersko ‘bojevit in lovski’ duh. Po mamici, nežni šicujki, pa eleganco in milino. Tekom tedna ali celo dne seveda neštetokrat preklopi med tema dvema karakternima poloma.

Miniaturna mešanka – posebnosti

8. marca 2012 sem Ullo posvojila, ona pa je mene v sekundi – osvojila. In me ozdravila od toksičnih odnosov. Z njeno pomočjo sem se nemudoma odlepila iz dolgoletnega, pogubnega odnosa z ultra kompliciranim moškim. Od globoke hvaležnosti sem jo nesla kar na Brezje krstit. Ulla je torej posvojenka, in to z najčudovitejšo ‘posebnostjo’. Da je največji angelček v najbolj miniaturni podobi svojih 2900-tih gramov! Ljudi (še predvsem otroke) obožuje. Zanimajo jo celo bolj kot kužki! Je ljubka, prijazna, poslušna, nežna in zelo tiha glede na polovičko jorkširskega terierja v sebi. Sakramensko se zadere samo z balkona, ker naju pridno čuva, ko kdo pride mimo.

Miniaturna mešanka Ulla, objavljeno v reviji Liza, junij 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s pasjo hrano, mačjo hrano in opremo za male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite vse naše aktualne kode s popusti.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Zahodnovišavski beli terier je aktiven član družine
Naprej
Maltežan ima čudovit karakter