Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Višavski terier – zdravstvenih tegob jim ne manjka

Pasma psa - višavski terier

Višavski terier: Luna je samička zahodnovišavskega belega terierja. Njena lastnica Lili Vučkovič nam je zaupala, kakšno je življenje s tako simpatično pasjo navihanko. Ki pa ima kar precej zdravstvenih težav.

Z Luno ni težav, ima pa zaradi neodgovornih lastnikov strah pred večjimi psi!

Samička Luna se je skotila 20. marca leta 2010, a ostala sama, izmed treh v leglu. In nezaželena, ker pri dveh mesecih starosti ni lajala. Lili se je ponudila, da malo zahodnovišavsko belo terierko vzame k sebi in ji ponudi topel dom. „Upam si domišljati, da sem jo morda rešila, lahko, da bi pristala v zavetišču. Morda pa je danes ne bi bilo več med nami,“ nam je zaupala njena lastnica. Pravi, da je Luna prava mala scrkljanka. „Je tipičen višavček, trmast in poln energije. In se mi zdi, da kar velja tisti stavek, ki govori, kako je pes podoben lastniku.“

Pasje vedenje in obvezno žoganje

Višavski terier Luna ima potrjeno knjižico šolanja. „Opravljene ima vse 3 razrede, nadaljevali pa nisva, ker je za osnovo dovolj mala šola, A in BBH,“ je povedala lastnica. Poudarja, da šolanje v šoli ni dovolj, namreč potrebna je tudi doslednost pri vzgoji psa doma. „Predvsem zato, ker jo vsak po svoje crklja in vse, kar se je naučila v šoli, doma lahko hitro pozabi,“ v šali doda Lili.

Svojo psičko rada tudi pohvali. „Luna je pridna, z njo nimam težav, na sprehodih in interakcijah z drugimi psi je ubogljiva in je nekonfliktna. Malo boječa, zaradi neodgovornih lastnikov ima strah pred večjimi psi. Spuščena je izrecno samo doma, kjer me uboga na besedo. Srugače pa je roza flexi povodec najin nujni modni dodatek vedno in povsod. Rada ima vse ljudi, predvsem otroke, ker se z njimi lovi in igra. Obožuje žoge, vsak dan eno uniči,“ še pove v smehu. In doda, da je žoganje super ideja za dneve brez sprehodov, da pes lahko porabi nakopičeno energijo.

Zdravje višavskih terierjev

„Ona je moj mali sonček. Ko sem bolna, se stiskava in skupaj smiliva svetu. Ko je ona bolna, ne spiva po cel teden. Ni zahtevna, sama pokaže, ko in če kaj potrebuje ali si želi. Hranim jo trikrat dnevno – dajem ji majhne porcije pasje hrane večkrat dnevno zaradi večje vsebnosti kisline v želodčku.

Najmanj tolikokrat ima omogočen izhod za malo in veliko potrebo. Večino dneva preživi na balkonu in opazuje svet okoli sebe. Predvsem sosedove muce, ki nimajo vstopa na naš teritorij. Če se ji slučajno katera izmuzne, to sliši celo Novo mesto,“ še pove. In doda, da zdravstvenih tegob ne manjka in da na žalost tudi Luna ne odstopa od povprečja višavčkov.

„Pljuča in želodec sta trenutno edina težava, so se ji tudi pojavili izpuščaji na koži. Ampak sem zamenjala šampon in od takrat je vse v redu. Za pljuča so ji odkrili astmo. Zato imava tudi pumpice, ki jih čedalje manj uporabljava. Želodček je precej občutljiv in odkar pazim na njeno prehrano, ne potrebujeva kapsul ali kapljic.

Izbrana hrana za pse

Moj višavski terier uživa izključno eno vrsto briketkov, eno vrsto palčk – iz alg, običajno veganske ali eko – in piškotke slovenske izdelave ali pa za igro kong s piškotki. Kot dve leti stara je imela težave z inkontinenco, kar naj bi bilo pri steriliziranih psičkah pogosto. Dobila je zdravila, ki pa sem jih po mesecu dni ukinila. Po priporočilu znanke je dnevno dobila pol suhe brusnice in po nekaj mesecih težav ni bilo več. Še danes imava mir,“ je dodala odličen nasvet lastnica Lili.

Višavski terier – pasja nega

„Ušeska se ji vnameta po vsakem umivanju, zato jih redno čistimi in mažem z zdravili. Ker je tudi koža občutljiva, ne dobiva ampul ali ovratnic proti klopom. Redno jo kopam, češem in pregledujem. K frizerju jo vozim enkrat na dva meseca, ker potrebuje striženje in krajšanje krempeljčkov.“

Tudi pozimi lastnica pazi na zdravje svoje štirinožne prijateljice. „Pozimi je oblečena, ima vse od dežnega plaščka, bunde, štrikanih pulijev do bluzic in ‘šlafroka’.

Ima tudi svoji dve ležišči, sicer pa so njene čisto vse postelje v hiši s kavči in fotelji vred. Je lumpa, saj je mačje brikete, ko je nihče ne gleda. Spi na oblačilih, če niso pospravljena v omarah.

Zbeži k sosedovim, če je gospa na vrtu. Hujših lumparij pa ne počne, zato je tudi ne kaznujem pogosto. Dovolj je povzdignjen glas s prizvokom jeze. Ta ton vedno razume in reagira z repom med nogami, povešenimi ušesi in smiljenjem na balkonu do večera.“

Delikatna pasma

„Za svojega psa lahko trdim, da je primeren za vse ljudi in starosti, za pasmo žal ne. Brez šole morda ne bi bila takšna, kot je, z drugačno vzgojo bi morda sovražila otroke, ne vem. Kot vsak človek ima tudi pes svojevrsten karakter. Ni dveh enakih psov na tem svetu. Tudi z leti se karakterji rahlo spreminjajo. Luna je samosvoja že od prvega dne, ko je vztrajno skakala na prvo stopnico pri dveh mesecih starosti, od takrat naprej je trmasta.“

Pes ti ukrade srce

„Odkar imam psa, je moja pozornost predvsem njena. Psička je postala moja obveznost in odgovornost. Skrbim, da ima dnevno dovolj gibanja. S tem sem tudi sebi naredila uslugo, da se gibljem več. S svojimi vragolijami me vsak dan nasmeji, mi pokaže, da je življenje vseeno lepo. Tudi ko pride kakšen slab dan.

Rada se stiska s svojimi igračami – hipom in pujsijem – katere sprehaja po celi hiši. Je edina, ki se me razveseli in me nalaja, če jo ne pobožam takrat, ko njej to ugaja. Nekako se navadiš na žival doma in brez nje postane dan pust in siv.

Pri hiši tudi mačke

Poleg nje imam še dve muci, najdenki. Lumpi je črnuhica, letos pozimi bo stara 14 let. Cufi pa je gluhica, bele barve, ki ne sme bit izpostavljena soncu, pasme turška angora. Ima pa popolnoma drugačne lastnosti, kot so opisane. Vse so sterilizirane in za notranje bivanje. Med sabo nimajo težav, razen slabe dneve,“ pove lastnica.

V smehu za konec doda pozitivno sporočilo. „Luna je psička in brez nje si svojega življenja ne morem več zamišljati. Vredna je vsakega truda in evra. Nikoli mi ni žal za odločitev, ki sem jo sprejela, ko sem domov pripeljala psa. Pasjega prijatelja ali prijateljico toplo priporočam vsem. Psi so naravni antibiotiki, antidepresivi in protibolečinske inekcije – preverjeno. Res pa je, da si vsak človek ne zasluži psa. Zato naj vsak pri sebi najprej poskrbi, da postane boljši človek. In zapomnite si: Pes ne bo nikoli ugriznil roke, ki ga hrani.“

Težave z inkontinenco po sterilizaciji sva odpravili s suhimi brusnicami, po nekaj mesecih težav ni bilo več.

Višavski terier Luna, objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
PES in OTROK: Za psa lahko skrbi tudi otrok!
Naprej
Tek z ljubljenčki – vabljeni v Medvode