Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

PES in OTROK: Za psa lahko skrbi tudi otrok!

Pes in otrok

Pes in otrok sta lahko prijatelja in za psa lahko skrbi otrok sam! Otroke je treba že od malega vzgajati v odgovorne posameznike. Eden od načinov, da otrok razvije odgovoren odnos do živali, je da mu – če seveda to sam želi – omogočimo skrb za žival. Kako se je desetletna deklica Dali Kunstelj lotila skrbi za psičko Reo, nam je zaupala njena mama Blanka Križ.

Kako ste prišli do tega, da je 10-letnica postala lastnica psa – ste jo na to kaj pripravljali?

Tako kot vsi otroci je tudi Dali prišla v obdobje, ko si je neznansko zaželela imeti psa, in takrat smo se v družini skupaj resno usedli. Zaradi naših predhodnih izkušenj s psi v družini (nemški ovčar in labradorec) in zavedanja, da pes ne more postati le nekaj mesečna igrača oziroma, da s časom postane obveznost staršev temveč, da je to dolgoletna odgovornost, smo se dogovorili za hišni dogovor.

Dali se je ‘morala’ en teden vesti, kot da ima psa; to pomeni, da je svojo plišasto igračo morala odpeljati na sprehod v jutranjih urah pred pričetkom šole, v popoldanski uri, ko se je vrnila iz šole, po končanih domačih nalogah ter tik pred večernim spanjem in to ne glede na vreme, utrujenost ali njeno dnevno razpoloženje. Ker je to uspešno opravila, nama je kot staršema dokazala, da je pri stvari resna in zato smo pričeli iskati primerno pasmo. Ker smo izbirali prvega psa za 10-letnico, smo temu takoj prilagodili velikost in karakter psa.

Poleg tega pa smo se že na samem začetku dogovorili, da kljub želji od Dali, iz zavetišča psa nebi jemali, saj naj bo njen prvi pes brez eventualne težke preteklosti, ki jo je včasih težko docela odkriti. Dali je torej idejo o njenem prvem psu vzela popolnoma resno. Saj se je tudi odločila, da bo vse svoje prihranke porabila za nakup nove opreme, ki je potrebna za lepo in srečno bivanje mladiča.

Pes in otrok sta lahko prijatelja in zaupnika

Mlada lastnica psa.

Kaj njej in kaj vam osebno pomeni bližina hišnega ljubljenčka?

Živali so del našega življenja. Dali je v svojih letih odraščanja imela zlate ribice, papagaja, mačka in sedaj imamo psa. Od kar je psička Rea del naše družine, nam je vsem najlepši trenutek, ko se vsak od nas vrne domov in nas je Rea vedno neznansko vesela. Kot se enako zgodi, zjutraj ko se vsi prebujamo.

Kaj konkretnega se je vaša hči naučila od bivanja s psičko?

Naučila se je novega reda, vestnosti in discipline in odgovornosti pri sprejemanju odločitev. Rea je psička, ki zelo nazorno vsem nam že od samega začetka s svojimi nevsiljivimi dejanji kaže spoštljivost in hvaležnost. Kar pa se pri Dali izraža kot nova pridobljena veščina razumevanja v odnosu človeka in živali.

Kaj pa tisti malo manj lepi trenutki, ko pes ne uboga, ko kakšno ušpiči. Kako se soočate s tem, kdo ga okrega, koga bolj uboga – vas ali 10-letno lastnico?

Znano je in to drži, da si pes sam izbere sebi lastnika, in tako Rea večjo pozornost usmerja vame (mati). Pa vendar z majhnim odstopanjem do Dali. Glede na to, da Dali Reo uči od prvega dneva veščin kot so sedi, lezi, pridi sem, stop, počakaj, čuvaj hišo, daj glas, tačka, poleg, priklon. Vse to je v času čakanja na Reo si Dali samoiniciativno prebrala iz knjig ter si trike učenja ogledala na spletnih videih. V vseh naših skupnih šestih mesecih Rea ni uničila ali poškodovala prav ničesar od naše skupne lastnine.

Ker je pes od Dali, je tako tudi ona zadolžena, da določi, kaj lahko Rei nekdo drug ponudi za posladek. Na začetku je bila tudi zadolžena, da je skrbela za zalogo pasjih plenic, kamor je lahko Rea opravljala svoje potrebe. Vse do danes, ko jo je Dali s triki že naučila, da vse potrebe izvaja izključno zunaj.

Ste psa sklenili šolati v šoli ali ga lepega vedenja učite doma?

Psičko učimo sami doma, prav zaradi Rejine poslušnosti in pravega pristopa pri učenju pasjih veščin. Se ne čutimo, da bi potrebovali še dodatno šolanje. Dali je namreč za psa s predhodnimi dejanji vzela popolnoma resno. In vse, kar je novega, preuči sama, nato nama staršema razloži. In tako nato postopamo vsi. Kot zelo pozitivno se nam kaže, da je Rea zelo hitro učljiva. In prav to daje Dali vsakodnevni nov zagon za njuno skupno prijateljstvo.

Kakšno je življenje s psom pasme Cavalier King Charles? Je nega zahtevna, koliko pozornosti potrebuje, kako njegov karakter doprinese k lepšemu življenju?

Pasma Cavalier King Charles ni zahtevna in ne potrebuje nekakšne posebne zahtevne nege ali dodatne pozornosti. Prav pozornost si pes vzame kar sam na zelo nevsiljiv in simpatičen način. Zaradi ljubečega in neagresivnega značaja psa kot omenjene pasme. Tudi drugi otroci neznansko radi pristopijo in se z Reo igrajo. Na koncu igre si prav vsak otrok želi imeti takšnega psa.

Kakšne so torej po vašem mnenju prednosti pasme Cavalier King Charles oz. zakaj bi jo priporočili in komu, kakšnim ljudem?

Pasma Cavalier King Charles je zelo primerna za otroke in starejše ljudi, saj spada v skupino manj zahtevnih pasem. Ta pasma je predana, nežna, izredno prijazna in zaupljiva, igriva in radoživa pa vendar in kljub nežnemu videzu izredno pogumna. Radi se crkljajo, posedajo in poležavajo po razglednih mestih. In vedno znova dokazujejo, da so vdani in predani družini in družinskim članom. Do vseh ljudi in predvsem otrok so zelo prijateljski, pa čeprav so tudi zvesti čuvaji.

Imate morda še kakšen nasvet za vse, ki bi radi psa kupili otroku?

Če si tudi vaš otrok (za)želi psa, se je vredno trezno zavedati dejstva, da je pes nova vsakodnevna obveznost in odgovornost. Ob izbiri psa si je smiselno vzeti čas in upoštevati družinski ritem, velikost in karakter pasme. Saj pes postane del družine od 10 do 15 let. Vsekakor pa je pes odlična izkušnja za vse družinske člane.

Psička Rea

Hišni ljubljenček: samica Rea, rojena 27.7.2017, Maribor
Mama: ime ji je Norris, in je rodovniška (14.4.2016), Ruby barva dlake / rjavkasta
Oče: ime mu je Chuck, in je rodovniški plemenjak, (19.4. 2016), Črno bele barve
Pasma: Cavalier King Charles (mati); Japonski španjel (oče)
Karakterne lastnosti živali: živahna, učljiva, ljubeča, crkljiva, prebrisana, družabna, družinska
Starost: 8 mesecev
Posebnosti: Rea je bila rojena kot zadnja v leglu 8 mladičev in posledično zelo slabotna. Na teži je pridobivala zelo počasi, tako da je bila vedno pod budnim očesom lastnice in veterinarke. Kot najšibkejša v leglu pa je svoji materi edina uspešno odprla zamašeni dojki, ter tako preprečila nevšečnosti lastnici in lažje dojenje matere psičke.

Pes in otrok – objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s hrano za pse, mačjo hrano in opremo za male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Maltežan ima čudovit karakter
Naprej
Višavski terier – zdravstvenih tegob jim ne manjka