Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Zeleni Legvan (iguana iguana) – spoznavamo živali

Zeleni legvan

Zeleni Legvan

Izvor: Južna Mehika in centralna južna Amerika
Življenjsko okolje: deževni pragozd, krošnje dreves
Velikost: Samice do 1,5 m. Samci do 2,20 m (Lahko tehta do 10 kg)!
Življenjska doba: 15 do 20 let.

Prehrana: Rastlinojed. Večino hrane naj predstavlja najrazličnejša listnata zelenjava kot npr. radič, endivja, listi fižola, brokoli, zelje, blitva, rukola, bučke, korenje, stročji fižol, grah, paprika…Le 10% delež prehrane naj predstavlja sadje. Vedno naj ima na voljo svežo pitno vodo. Dodajati moramo tudi vitaminsko mineralni dodatek.

Terarij: pokončen tropski terarij s policami za sončenje, vejami za plezanje in bazenom za plavanje. Zelo rad plava.
Dnevna temperatura: 24 – 28 C z vročo točko 35 – 40 C.
Nočna temperatura: 20 24 C
Zračna vlaga: 80- 95%
UVA in UVB nujno potreben!

Vse o zelenih legvanih

Legvan je karakterno zelo močan, odziva se refleksno in nagonsko, je samotar. Zelo dobro slišijo in se odzivajo tudi na neznane zvoke.

Med tem, ko ponoči ne vidijo dobro, se podnevi zanašajo na svoj vid, saj je ta zelo dober, zaznavajo tudi barve. Legvani imajo tudi temensko ali tretje oko. Ta jim sicer ne omogoča ostrega vida, lahko pa z njim zazna padanje sence, kar služi kot obramba pred plenilci iz zraka. Legvani tudi kihajo in s tem izločajo odvečno sol iz telesa. Za legvane je značilen tudi podbradek s katerim uravnava tudi telesno temperaturo. Z njo se tudi sporazumevajo med seboj.

Legvanova koža je pokrita z roževinastimi luskami. Njegova koža zadržuje vodo, ob levitvi pa odvrže odmrlo plast kože po delih.

Zeleni legvan sodi med zaščitene in ogrožene živali, kar pomeni, da jih je prepovedano loviti, trgovati z njimi in njihovimi jajci. Kljub temu pa v nekaterih državah zeleni legvan velja za kulinarično specialiteto.

Vabljeni v naše trgovine ZOO Slonček po izdelke za vaše male živali ali kakšen nasvet glede plazilcev. V spletni trgovini smo izdelke zanje predstavili v kategoriji Teraristika.

 

Male živali splošno

Pusti komentar

Nazaj
Zakaj maček bruha?
Naprej
Želva rumenovratka – spoznavamo živali