Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Novofundlandec in coton de tulear: črno-bela kombinacija

Novofundlandec

Novofundlandec in coton de tulear – črno-bela pasja zgodba. Barbara Narat Polanc je lastnica sedmih psov in vzrediteljica dveh pasem, zato nam je zaupala vse o velikih psih pasme novofundlandec in manjših kužkih pasme coton de tulear.

„Sem velika ljubiteljica živali. Poleg mačk, morskih prašičkov, zajčkov, afriških beloprsih ježkov so moja velika ljubezen psi,“ nam je zaupala Barbara Narat Polanc, ki se že skoraj 6 let ukvarja z urejanjem in oskrbo kužkov ter z vzrejo različnih hišnih ljubljenčkov – njeno delo si lahko ogledate na spletni strani Male zverinice (male-zverinice.com). Kot vzrediteljica in lastnica dveh pasem (črno-bela pasja kombinacija) nam je zaupala bistvene lastnosti obeh.

Novofundlandec – črni nežni velikan

„Imamo štiri novofundlandce: Ago, Lukasa, Bonny ter Rheo. Stari so od 7 do 3 let. Pasma novofundlandec me je navdušila, ko sem prvič srečala velikega, črnega novofundlandca v mestu. Navdušil me je s svojo pojavo, videzom in mirnim karakterjem. Od takrat je minilo že skoraj 20 let, sedaj pa sem ponosna lastnica kar štirih nežnih velikanov, kot se velikokrat reče tem psom,“ nam je zaupala in dodala, da je vsak od njih poseben in malo drugačen.

„Aga je zelo inteligentna psička, ki vse naredi s premislekom. Bonny je ena izmed tistih, ki vedno kaj ušpiči. Rhea je zelo živahna in precej trmasta. Lukas pa se, kot edini moški predstavnik, nekako poskuša prilagajati svojim dekletom. Lahko cel dan poleg Age prespi ali pa gre z Bonny na pustolovščino,“ je opisala svoje pse in nam zaupala, da je ta pasma zelo primerna za družine.

„Potrebuje človeško družbo, obožuje otroke in ostale živali, seveda ob primerni zgodnji socializaciji. Znani so po svoji prijaznosti, kot pes z velikim srcem, po predanosti in zvestobi. Znajo biti precej trmasti in se moraš včasih, namesto da bi šel po hribu gor, obrniti in iti po hribu dol. Ker prestaviti 60 kilogramskega psa, ni najbolj enostavna zadeva. Redna, tedenska nega je obvezna,“ je še poudarila Barbara.

Psi pasme coton de tulear – mali bombažki

„Ker mi je karakter pasme najbolj pomemben in ker mi je črno bela kombinacija zelo všeč, sem se navdušila nad bombažki, pasmo coton de tulear. Doma imamo tri dame in enega gospoda pri sosedih. Vsi so vedno veseli, zelo razigrani in izjemno prijazni.

Coton velja za odličnega družinskega psa, ki je – v primerjavi z novofundlandci – odličen čuvaj, saj zalaja, ko je to potrebno. Zelo rad ima vse živali, seveda, če je s tem socializiran že kot mladiček. Dlaka zahteva dvakrat tedensko redno razčesavanje oz. izčesavanje dlake, saj mu le-ta ne odpada. Prav tako ni alergena. Velja za eno najbolj zdravih pasem.

Primerna je tako za družine z majhnimi otroci kot za starostnike. Ti psi ne marajo samote in so psihično odvisni od človeka. Je bister kuža, ki hoče na vsak način ugajati človeku,“ je opisala še značilnosti manjše pasme coton de tulear.

Črno-bela kombinacija

„Skupno pri obeh pasmah je to, da sta obe zelo prijazni, pametni in primerni za začetnike in otroke. Obe sta manj aktivni pasmi,“ je še povedala in poudarila, da je pri psih obeh pasem treba vzeti v roke glavnik in izvajati redno nego. „In obe pasmi potrebujeta človeka ob sebi,“ je še dejala.

„Moje mišljenje je, da mora biti pes najboljši človekov prijatelj in to je lahko le pes, ki je zadovoljen in pravilno vzgojen. Mi vzgajamo pse sami, saj, če je prvi kuža vzgojen pravilno, bo le-ta pomagal vzgajati ostale pse. Pravilna socializacija mladička je pri nas, poleg zdravja, najpomembnejša,“ je še povedala. „In kaj več lahko mladičku nudimo, kot to, da je vajen malih belih in velikih črnih psov, mačk in ostalih živali, otrok in vsakodnevnega vrveža.“

Kot terapija za otroke in odrasle

Barbara je tudi kot mati prepričana, da ni lepšega, kot svojim otrokom ponuditi v sobivanje bitje, ki mu pomeniš vse na svetu in ki te nikoli ne obsoja. „Otroci imajo boljši besedni zaklad, psi pozitivno vplivajo tako na otrokovo duševno kot na telesno zdravje. Otroci dobijo boljši čut do sočloveka in psi tudi pozitivno vplivajo za zdravje otrok. Moji dve psički sta terapevtski psički in tam se še posebej vidi pozitivni vpliv živali,“ je še povedala Barbara, ki se zaveda, da ima čudovito poslanstvo na tem svetu.

„Biti vzreditelj je zame nekaj najlepšega. Ko se skotijo mladički, ko si priča življenju, ko se mladički razvijajo in rastejo. In nenazadnje, ko najdeš prave ljudi za svoje mladičke. Ko vidiš, koliko veselja in koliko ljubezni, je deležna tvoja mala kepica. Ko se ljudje javijo še po petih letih in se ti ne morejo dovolj zahvaliti za ves trud, ki si ga vložil v njihovega mladička,“ je opisala občutke, ki jih doživlja kot vzrediteljica. Mi pa si želimo, da bi vsak kuža dobil topel in ljubeč dom.

Pravilna socializacija mladička je pri nas, poleg zdravja, najpomembnejša.

Novofundlandec in coton de tulear; objavljeno v reviji Liza, rubrika hišni ljubljenčki – letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Če ste tudi sami lastnik živali, vas spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Črno-bela pasja zgodba; fotografije psov: Osebni arhiv

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Živali so prijatelji, učitelji in sopotniki
Naprej
Beli kodrasti bišon in Ruska Bolonka Cvetna