Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Beli kodrasti bišon in Ruska Bolonka Cvetna

Beli kodrasti bišon

Beli kodrasti bišon in Ruska Bolonka Cvetna – Tri pasje dame je zgodba o treh psičkah. Petra Žnidarič nam je zaupala, kakšno je življenje z dvema kodrastima bišonoma in rusko cvetno bolonko. S svojimi kužki se udeležuje pasjih razstav doma in v tujini in posega po odličjih!

„Živali me spremljajo že od malih nog, saj smo s starši in sestro veliki ljubitelj živali. Oče je bil tisti, ki je poskrbel, da je k hiši prišla naša velika ljubezen. Črna labradorka Hena, ki je zaznamovala moje odraščanje, saj je z mano doživela zaključek univerzitetnega šolanja, prvo zaposlitev in tudi prvega otroka. Slovo od nje je bilo težko za vso družino, saj je bila zlata psička, ki bi si jo vsak lahko samo želel in nas vse nanjo vežejo samo lepi spomini.“ Tako je svojo pripoved začela Petra. „Leta so minevala, ko je bilo treba več časa posvetiti družini in odraščanju otrok, sedaj že skoraj polnoletnega sina Iana in najstnice Chiare. In nekako pri vseh aktivnostih ni bilo časa za hišne ljubljenčke.“ Nato so prišle tri pasje dame …

Beli kodrasti bišonzačetek novega pasjega poglavja

„Približno pred petimi leti smo se doma dogovorili, da smo pripravljeni na novega družinskega člana. Oziroma članico, našo prvo kodrasto bišonko – DolceVito oz. Dolce. Leto in pol zatem se ji je pridružila druga kodrasta bišonka Bianca. In nato leto in pol zatem še ruska bolonka Allegra,“ nam je zaupala Petra in zaupala tudi, da se je življenje najbolj spremenilo možu Deanu, ki nikoli ni živel s hišnim ljubljenčkom. Tri pasje dame so mu spremenile življenje.

Zdaj družina živi kar s tremi naenkrat. „Njegova ljubljenka je Dolce, a ko ga vidi Allegra, pri njej sproži pogojni refleks in že išče igračko, ki ji jo mora metati. Punce so naši družinski člani in z nami potujejo na izlete, po nakupih. Predvsem v tujini, kjer so v trgovinah kužki dovoljeni –, na dopuste, tudi restavracije, hotele in turistične nastanitve izbiramo takšne, kjer so kužki dobrodošli.“

Hrana za pse Exclusion
Monoproteinska hrana za pse Exclusion Mediterraneo Noble Grain – kvalitetna hrana po odlični ceni!

Redki, a priljubljeni pasmi

„Beli kodrasti bišonki (Bichon a Poil Frisé) sta pasme, ki je pri nas redka, vendar zaradi lastnosti vedno bolj priljubljena. Gre za zelo staro pasmo, saj izvira že iz 13. stoletja. Kasneje, v 16. stoletju so bili bišoni velikokrat v rokah francoskih dvornih dam upodobljeni na različnih slikah. Že od nekdaj veljajo ne samo za lepe, temveč tudi za bistre in učljive pse, saj so veliko nastopali v cirkusih, ko so bili ti še ‘moderni’.

Sicer je to energičen, vesel, igriv kuža, s stabilnim karakterjem, ki predvsem uživa v človeški družbi in niti slučajno ne mara samote. Ti kužki so nežne duše, ki znajo biti občasno tudi svojeglavi in trmasti, in takrat je potrebnega veliko potrpljenja in nežnosti, da se doseže želeni cilj,“ nam je iz izkušenj zaupala Petra. In dodala, da ti psi potrebujejo nežno, a odločno roko.

Pes, ki je primeren tudi za alergike

„Načeloma ne lajajo veliko, znajo pa opozoriti na nepričakovane zvoke in napovedati prihod gosta,“ je še povedala. „Njihova posebnost je, da imajo dlako, ki je podobna kožuščku mongolske koze. Dlaka je bela in kodrasta. Ker ne odpada, je potrebna redna nega, kar pomeni redno kopanje, striženje in česanje. Ravno zato, ker dlake ne puščajo po stanovanju, ampak jo s česanjem potegnemo na krtačo, je ta pasma primerna tudi za astmatike in ljudi, ki imajo alergije. Poznam primer gospe, ki ima alergijo na pasjo dlako. Vendar ima doma dva bišona in nobenih alergijskih reakcij zaradi njiju,“ je še povedala.

Za pasmo značilna podoba

„Osebno sem mnenja, da si vsak pes oz. vsaka pasma zasluži spoštovanje lastnika, da ga le-ta vzdržuje v podobi in skrbi za dlako, ki je značilna za to pasmo. Seveda so frizure naših bišonov lahko krajše ali daljše. A kljub vsemu se ve, da je za bišona značilna lepa okrogla glavica s tremi črnimi gumbki. In je žalostno, kadar vidiš brezobličnega bišona, pobritega do kože samo zato, ker je tako lažje lastniku,“ je žalostno pripomnila. In dodala, da svoje ‘punce’ ureja in striže sama, saj jo to tudi veseli in sprošča ter hkrati povezuje s kužki.

„Ne hodim na jogo ali meditiram, temveč strižem bišonki in se sproščam na tak način. Urejanje frizure s kopanjem mi vzame minimalno dve uri, kadar pa jih pripravljam na razstavo, pa še kakšno urico več. Nekaterim je to v breme, meni je v veselje,“ je poudarila Petra. In spregovorila še o pasjih karakterjih.

Vsak pes ima svoj karakter

Petra nam je zaupala, da je vsaka psička posebna in drugačna in ravno zaradi tega je bivanje s njimi še bolj zanimivo, razgibano in zabavno. „Ena poje obrok takoj, druga razmišlja ali bi ga in kdaj, tretja si ga pa pusti za ponoči. Medtem ko Dolce in Allegra glodata kost, Bianca mrzlično išče prostor, kam bi jo skrila. DolceVita in Bianca sta – čeprav iste pasme – karakterno različni, kot sta različna dva otroka istih staršev.“

Dve različni bišonki

DolceVita je naša kraljica, dama ki se ne razburja zaradi ničesar. Z veseljem in velikim nasmehom pozdravi vse domače in goste, potem pa se umakne na svoj prostor na kavču. Nima prevelike želje družiti se z drugimi kužki, pa tudi prinašanje predmetov je ne zanima. Zvečer, ko je utrujena in se ji zdi, da je čas za počitek, se odpravi v spalnico na svoj prostor – na posteljo. Ona je samostojna dama, ki zna poskrbeti za svoj mir,“ je povedala Petra o DolceViti.

„Bianca, ki je mnogo bolj energična in še vedno zelo igriva, je moja senca in mi sledi povsod, od jutra in dokler ne grem spat. Navezana je name in drugih družinskih članov ne priznava. Jih sicer bežno pozdravi, toliko da jim da vedeti, da jih je zaznala, in to je tudi vse. Ta njen karakter in najina povezanost nama zelo koristi pri razstavljanju, kjer sva skupaj osvojili že precej šampionatov v različnih državah. Bianca ima posebno življenjsko energijo, ki jo je morala pokazati takoj ob rojstvu. Saj se je skotila tako majhna in drobna, da ne bi preživela, če njena vzrediteljica ne bi bila tako trmasta in vztrajna, kot je bila,“ je povedala o Bianci.

Redka in posebna pasma

„Črna psička Allegra pa je še bolj redka in posebna. Uradno je prva registrirana predstavnica te pasme v Sloveniji. To je Ruska Bolonka Cvetna (Russkaya Tsvetnaya Bolonka), ki izvira iz Rusije, Allegra konkretno je iz Novosibirskega.

To je pasma, ki so jo pričeli vzrejati v Rusiji v sredini prejšnjega stoletja z mešanjem bolonjca, shih-tzuja in lhasa-apse, tako da je relativno mlada pasma in zato tudi še ni uradno mednarodno priznana. Je pa priznana v mnogih državah. Gre za majhnega kužka, težkega do največ 4 kilograme, ima pa osebnost in karakter velikega psa. To je igriva, vedno vesela, do vseh prijazna in neustrašna pasma. Je zelo inteligentna, zvesta, tudi preračunljiva in trmasta. Ima prisrčen obrazek in velike iskrive oči, ki izžarevajo navihanost in veselje.

Obstajajo v vseh barvah, le bela ni dovoljena, kar pri nas doma predstavlja super protiutež ob dveh belih bišonkah. Nega dolge valovite ali kodraste dlake je mnogo manj zahtevna, saj striženje ni potrebno. Je pa potrebno redno kopanje in vsakodnevno česanje, kar ne vzame veliko časa.

Allegra je krasna predstavnica svoje pasme in kot taka tudi že zelo uspešna na razstavah, doma in v tujini. Stara je eno leto in še vedno nabrita ter zelo živahna. In prav zato edina, ki me redno spremlja v pisarno, da si lahko ostali dve vsaj malo odpočijeta in naspita.“

Domača šola poslušnosti

„Posebnega šolanje punce niso opravile, čeprav ne mislim, da tega mali psi ne potrebujejo. Osnove poslušnosti in osnovnih povelj sem jih naučila sama. Rade pa doma telovadijo na posebnih pripomočkih in na ta način krepijo mišice. In tako ostajajo v polni kondicij, saj so nenazadnje tudi razstavni psi športniki.

Seveda se redno gibamo tudi v naravi in če se le da, umažemo tako zelo, da morajo po aktivnosti naravnost v banjo,“ je povedala v smehu. „Obe pasmi sta krasni, saj se zelo prilagodita lastniku, če je le-ta aktiven, so kužki pripravljeni na akcijo. Če je pa bolj ležeren, je tudi kuža tak. Kadar dežuje, nobena nima želje iti na sprehod na dež. Če pa že morajo iti, bodo šle, sicer se raje skrijejo na toplo in čakajo na lepše vreme.

To so kužki, ki niso najbolj primerni za majhne otroke, ki še nimajo pravega občutka za ravnanje z živalmi, saj so tudi sami majhni. So pa zelo primerni za ljudi, ki želijo imeti ob sebi zvestega crkljivca, saj se neizmerno radi crkljajo. In te grejejo s svojo mehko dlako, predvsem so pa vedno znova iskreno veseli, ko te ponovno vidijo, čeprav si od njih ločen samo 5 minut.“

Tri pasje dame, objavljeno v reviji Liza, rubrika hišni ljubljenčki – letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Če ste tudi sami lastnik živali, vas spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Tri pasje dame (Beli kodrasti bišon in Ruska Cvetna Bolonka); fotografije: DORAphotography in osebni arhiv


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Novofundlandec in coton de tulear
Naprej
Živali prepoznajo ton in v tem tonu še marsikaj