Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Živali so prijatelji, učitelji in sopotniki

Živali so prijatelji

Živali so prijatelji, učitelji in sopotniki. Anja je lastnica dveh psov – dveletne švicarske ovčarke in 4-mesečnega sibirskega huskyja – in enoletnega mačkona pasme maine coon. Z veseljem nas je popeljala v njen svet živali, ki jih za hobi rada ovekoveči na dih jemajočih fotografijah.

Moja prva psička je bila pasme samojed, dobila sem jo, ko sem bila stara šele 11 let. Ona me je naučila vse o potrpežljivosti, vztrajnosti in kako ne smeš obupati nad nekom, ki ga imaš rad.

Živali so prijatelji: Nam lahko na kratko opišete karakterne lastnosti pasem živali, ki jih imate doma. Lahko začnete s starejšo psičko, švicarsko ovčarko …

Švicarski ovčarji so zelo nežni, učljivi, zvesti psi, potrebujejo bližino človeka ter obožujejo dolge sprehode, prav tako so zelo radi zaposleni, to vključuje fizično aktivnost – tek, pašnja ovac, agility, … – in mentalno stimulacijo – razni triki, poslušnost, delo z nosom ipd. Če so primerno socializirani in prihajajo od dobrega vzreditelja, ki daje poudarek na karakterne lastnosti psov, katere uporablja v vzreji, so ti psi izredno nežni do drugih živali, ljudi, posebej do otrok. Znajo pa biti tudi odlični čuvaji, ko in če je to potrebno. Stabilen švicarski ovčar nikoli ne kaže agresivnega vedenja, v kolikor za to ni utemeljenega razloga. Ti psi so odlični sopotniki, partnerji v teku, pohodih, plavanju. Gre za vsestransko uporabnega ovčarja, vendar pa imajo precej mil karakter. Zato se jih lažje uporablja za terapevtsko delo, in reševalne pse kot za policijsko delo in delo v vojski.

Kaj pa sibirsky husky?

Sibirsky husky je poseben pes za posebne ljudi. Njegov severnjaški značaj, neodvisnost, svojeglavost, sposobnost delovanja in razmišljanja brez človeka, spravijo marsikaterega novopečenega skrbnika te pasme ob živce. Husky je pes z odličnim čutom za naravo, orientacijo, sposobni so preživeti v naravi, so odlični lovci, sposobni so preteči stotine kilometrov v najbolj okrutnih vremenskih razmerah.

Marsikdo jih ima za neumne, kajti to ni pes, ki bo živel za človeka, to je pes, ki se zaveda svoje inteligence in sposobnosti delovanja brez človeka in bo dobro premislil, če se mu splača ubogati. Človek si mora njegovo spoštovanje pridobiti in zaslužiti skoz poštenost, avtoriteto, doslednost, vedno pa se mora truditi biti dovolj zanimiv, da uspe zmotivirati psa te pasme. So prijazni, inteligentni, slabi čuvaji, saj imajo preveč radi ljudi. Obožujejo tek, vleko, hojo po hribih, gorah, gozdu in so čudoviti sopotniki za nekoga, ki bo jemal tega psa za izziv in od njega ne bo pričakoval brezpogojne ubogljivosti temveč partnerstvo.

Sibirsky husky je poseben pes za posebne ljudi.

Kaj pa vaš veliki mačkon, kakšna je karakterno pasma maine coon?

Maine coon je pasma, katero opisujejo kot mačkona s pasjim karakterjem, saj se neverjetno navežejo na svoje ljudi, slabo prenašajo samoto, so izjemno prilagodljivi, navadno se odlično razumejo z drugimi živalmi. Sama sem uspela predstavnika te pasme naučiti hoje na povodcu, ker so neverjetno prilagodljivi, se brez težav navadijo na vožnjo v avtomobilu, številni ljudje jih jemljemo s seboj na izlete, počitnice, pohode po naravi. So nežni velikani, kateri se zelo radi pogovarjajo s svojim skrbnikom.

Maček pasme maine coon.

Mački pasme maine coon so nežni velikani, kateri se zelo radi pogovarjajo s svojim skrbnikom.

So vaši hišni ljubljenčki po čem posebni?

Moja Sky je predstavnica belih švicarskih ovčarjev in je zame edinstvena. Je izjemno nežna psička in je brez težav sprejela vse mačkone, ki jih rešim iz ulice in nato oddam v posvojitev, zelo nežna je do mladičev, do ovc, koz, konjev, kuncev. Težko bi rekla, da poznam bolj zvestega psa. Ko smo bili z družino na morju, je skočila iz več kot treh metrov visoke terase, saj sem šla proti avtu po prtljago in je mislila, da se bom odpeljala. Vedno me mora imeti na očeh, ko grem na delo, večkrat skoči na okno in gleda, kdaj se bom vrnila. Navkljub prijaznemu značaju pa zna biti izjemno zaščitniška do mene, kadar pride v stanovanje nekdo, ki prej ne pozvoni ali če se mi približuje sumljiv moški.

Kaj pa najmlajši član vaše živalske druščine?

Conan je predstavnik sibirskih haskijev in je izredno fotogeničen, izjemno učljiv, za razliko od večine ostalih predstavnikov te pasme, on uboga na klic in ga lahko sprehajam brez povodca, od Sky se uči poziranja – na skalah, mostovih, v vodi, na raznih poteh, ob podrtih drevesih … Ima pravi karakter in se ne podreja nikomur, je zelo bister in samozavesten mladič, ne boji se ničesar. Prav tako je zelo prijaznega in veselega značaja in mi popestri vsak dan.

Conan je čudovit mladič, samozavesten, stabilen, zelo rad ugaja, se je zelo navezal name, je moja mala senca. Do Flynna (mačka, op. a.) je fantastičen, se skupaj igrata. Sky ga je popolnoma posvojila, obožuje ga! On je zdaj njen mladič in je popolnoma zaživela, odkar je prišel k hiši. Velika zahvala gre vzrediteljema, ki sta vložila dušo v te mladičke, jih ogromno naučila, socializirala. Fantastično mi je, ker me je zdaj še bolj pognal ven in sem res zaživela še bolj v naravi. Veselim se, da bo zrasel, da bomo lahko začeli s pohodi, tekom, vleko.

Kaj pa maček, ga tudi jemljete s seboj?

Flynn je maine coon srebrne barve z rumenimi očmi. Naučila sem ga sedeti in čakati na ukaz, zato je zelo fotogeničen in rad spremlja moje pse na sprehodih. Ima svoj nahrbtnik, ki je njegovo potovalno sredstvo in v katerem naravnost uživa, ko gremo na kakšen pohod v naravo. Flynn obožuje druge živali, super se ujema s psi, konji, ovcami in kunci. Zelo rad se z mano pogovarja, včasih skupaj tvoriva kar cele dialoge.

Živali so prijatelji, res nenavadna druščina ste …

Vsak od njih je zame poseben, čudovit in jih ne bi menjala za prav nič na tem svetu, prav vsak od njih predstavlja mozaik v mojem življenju in skupaj tvorijo celoto.

Kaj pa vam osebno še pomeni bližina hišnega ljubljenčka, kakšne pozitivne lastnosti bivanja s psi in mačkami bi izpostavili?

Meni osebno živali pomenijo pobeg iz realnosti, v drug čudoviti svet, v katerem ni kompliciranja, drame in žalosti. Živali mi pomenijo srečo, svobodo, v njih vidim prijatelje, učitelje in sopotnike. Če bi človeštvo imelo srce, kot ga imajo te naše živali, bi bil svet lepši kraj. Naučijo te preprostosti, zvestobe, uživanja v majhnih stvareh, spravijo te v naravo, na svež zrak. Izboljšajo nam mentalno in fizično zdravje, saj na nas vplivajo blagodejno, antistresno in nas spravijo v gibanje tudi v slabem vremenu. Sama si ne znam več predstavljati življenja brez njih, kajti oni so učitelji, kateri me ponesejo tja, kjer je človeštvo izgubilo največ stika, in to je stika z naravo.

Kaj pa tisti malo manj lepi trenutki, ko vam vaša živalska družba kakšno ušpiči?

Moja prva psička je bila pasme samojed, dobila sem jo, ko sem bila stara šele 11 let. Ona me je naučila vse o potrpežljivosti, vztrajnosti in kako ne smeš obupati nad nekom, ki ga imaš rad. Samojed spada v skupino polarnih pasem in temu primerno imajo močan karakter. Bili so težki trenutki, polni solz in obupa, saj ni bila lahek pes za začetnike, ampak iz tega sem potegnila najbolje, naučila me je več kot bi me kateri koli drugi pes kakšne ‘lažje’ pasme. Zdaj jemljem tovrstne pripetljaje kar se da humoristično in z nasmeškom na obrazu, navsezadnje so živali, imajo svoj karakter, način razmišljanja. Težava je edino v tem, ker oni nas razumejo, mi pa mnogokrat njih ne.

Pa ste pse šolali v šoli?

Pse vzgajam, socializiram in učim sama. Učim jih s pozitivno motivacijo, vendar nimam težav postaviti meja in biti dosledna tam, kjer je to potrebno. Poudarek dajem predvsem na energiji, ta mora biti mirna, a odločna, živali so naša zrcala in srkajo vsako našo nestabilnost, nervozo, zato moramo ob delu z živalmi biti umirjen, odločeni, a pošteni vodje.

In kako je živeti s toliko živalmi?

Življenje s vsemi tremi živalmi je čudovito, pestro, polno dogodivščin. Prav vsak od njih me vsak dan nauči nečesa novega, pomagajo mi, da sem boljši človek.

Kako pa je z nego?

Nega vseh treh je zahtevna, saj jim močno izpada dlaka, zahtevajo redno krtačenje, kopanje ni potrebno, oziroma je po potrebi. Namenim pa vsak teden dvakrat do trikrat svoj čas temu, da dobro razčešem vsakega od njih. Husky ima sicer krajšo dlako kot švicarski ovčar, ampak je vsekakor gosta in močno izpada. Obe pasmi, švicarski ovčar in sibirsky husky pa imata samočistilno dlako brez vonja – v kolikor sta negovana ter zdrava.

Kakšnim ljudem pa bi priporočili kužke kot so vaši?

Švicarskega ovčarja bi priporočala aktivnim ljudem, ki si želijo družbe ovčarskega psa. Aktivnim družinam ali posameznikom, ki psa ne bodo zaprli oziroma ločili od krdela, saj ti psi resnično ne prenesejo osamitve in imajo radi svojo družino na očeh. Ljudem, ki si želijo spremljevalca in jim ni težko zanj nameniti vsaj par ur na dan aktivnega ukvarjanja in nege.

Sibirskega huskija bi priporočala ljudem, ki iščejo psa, ki jim bo predstavljal izziv in jim je všeč malce bolj severnjaški značaj pasme, ljudem, ki so radi povezani z naravo in jih zanimajo daljši sprehodi, pohodi v naravi, kampiranje, tek, vlečni športi … Predvsem je to pes za preproste ljudi, ki od psa ne bodo zahtevali popolne podrejenosti in so pripravljeni ne samo sprejeti ampak tudi ceniti njihov divji, svobodnjaški z naravo povezan karakter in željo po svobodi.

Videti je, da zelo radi slikate pse – je to vaš hobi ali služba?

To je moj hobi in strast.

Imate še kakšno sporočilo za ljubitelje živali?

Ljudi pozivam, naj cenijo in izkoristijo vsak trenutek s svojimi živalmi, naj bodo z njimi potrpežljivi in se prepustijo toku, živali so naši učitelji.

Živali so prijatelji, učitelji in sopotniki – objavljeno v reviji Liza, letnik 2019

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Živali so prijatelji, učitelji in sopotniki – fotografije: osebni arhiv


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi Mačke

Pusti komentar

Nazaj
Prekomerna rast alg v akvariju
Naprej
Novofundlandec in coton de tulear