Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Pasja debelost – kako pomagati psu?

Pasja debelost

Pasja debelost je vse pogostejši pojav. Tako kot pri ljudeh tudi pri psih obstaja več vzrokov za debelost. Najpogostejši vzrok je zagotovo neravnovesje med dnevnim energijskim vnosom hranil in porabo.

Pasja debelost se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa je posledica prekomernega vnosa pasje hrane. Slednji je še posebej problematičen. Kajti mnogo lastnikov podleže pasjemu prosjačenju in psu poleg rednega dnevnega pasjega obroka ponudi tudi preveliko količino prigrizkov, posladkov, celo ostanke od kosila … In takšno početje iz dneva v dan škodi ne samo pasji postavi pač pa tudi pasjemu zdravju.

Dejavnikov je več

Potrebe psov po prehrani so različne in odvisne od večjega števila dejavnikov. Upoštevati je treba pasmo, trenutno telesno težo psa in starost ter dnevne aktivnosti in napore, ki jim je pes vsakodnevno izpostavljen.

Pasji skrbnik nosi odgovornost za debelost

Skrbnik psa naj dosledno dozira pasjo hrano glede na potrebe svojega ljubljenčka. V pomoč mu je lahko dozirna posodica za pasjo hrano in tabela doziranja, ki jo najde na embalaži hrane za pse. To so le priporočene vrednosti, ki jih je vseeno treba prilagoditi. Ne samo teži in starosti psa, pač pa tudi njegovim dnevnim aktivnostim. Je pa dejstvo, da za prekomerno težo psa ni vedno kriva pasja hrana ali premalo aktivnosti.

Kastriran ali steriliziran pes je lahko debelejši

Debelost je lahko tudi posledica kastracije ali sterilizacije. Vendar je treba opozoriti, da je s kastracijo ali sterilizacijo pes le nagnjen k prekomerni telesni teži. Ni pa nujno, da bo debel. Lastnik lahko debelost pri psu preventivno prepreči tako, da svojemu ljubljenčku vsak dan ponudi primerno in kakovostno pasjo hrano. In poskrbi, da se pes dovolj giba.

Debelost ne bo izginila čez noč

Če je vaš pes debel, ne pričakujte čudežne shujševalne formule, saj slednja ne obstaja. Zmanjševanje telesne teže je dolgotrajen proces, pri katerem pa si lahko pomagate s posebnimi prehranskimi formulami pasje hrane.

Rešitev

Za debele pse v specializiranih trgovinah ponujajo prehranske formule hrane za pse, ki vsebujejo manj maščob in več vlaknin. Slednje namreč psu dajejo občutek sitosti in poskrbijo za dobro delovanje metabolizma, ki ga je mogoče še bolj spodbuditi z aktivnostmi v naravi.

Torej poskrbite, da vaš ljubljenček ne bo del tega vse pogostejšega zdravstvenega problema.

Naj še enkrat poudarimo, da debelost povzroča motnje v telesnih funkcijah kot so delovanje obtočil, dihal, gibal in večjo verjetnost za pojav srčno-žilnih bolezni, rakavih obolenj, diabetesa in vnetja trebušne slinavke.

Debelost ne le, da zmanjša kakovost življenja vašega ljubljenčka, ampak mu tudi skrajša življenjsko dobo.

Vabljeni v naše trgovine za male živali ZOO Slonček.

Hrana za pse

Pusti komentar

Nazaj
Kopenska želva: kako pripraviti kopensko želvo na prezimovanje?
Naprej
Pes ima vročino: Kako psu izmeriti temperaturo?