Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Kitajski goli pes

Pasma psa - kitajski goli pes

Kitajski goli pes: Eden najbolj priljubljenih slovenskih frizerjev in solastnik salona Characthair, Gusty Jesenko, ni samo mojster stila in estetike, ampak tudi uveljavljeni trener in tekmovalec v dresurnem jahanju ter velik ljubitelj narave in živali. Z njegovim petletnim Jukyjem, kitajskim golim psom, ki ga spremlja na vsakem koraku, sta prepoznavni in priljubljeni ‘tandem’. Za našo revijo je spregovoril o njunem dinamičnemu vsakdanu.

Vaše življenje je od nekdaj tesno povezano z živalmi. Kaj vam pomeni bližina psa, življenje z njim, vas je Juky spremenil in če, kako?

Juky je tiha, sončna dušica, moj najzvestejši prijatelj in najdragocenejši sopotnik v mojem življenju. Pes osmisli človekovo življenje … Ljubezen in odgovornost do živega bitja je res nekaj izjemno lepega in plemenitega.

Kitajski goli pes v družbi konja
Samo lepo vzgojen pes – kar je vedno odsev skrbnika – je neproblematičen in zlahka sobiva s človekom.

Kakšna so vaša ‘pasja vzgojna načela’, kako se soočate s ‘kapricami’ Jukyja, s trenutki, ko tudi kakšno ušpiči?

Živali so od nekdaj del mojega življenja. Kot profesionalni učitelj jahanja in tekmovalec v dresurnem jahanju sem povezan s konji že skoraj dvajset let, pse in druge domače živali pa smo imeli doma od zgodnjega otroštva. Vešč sem vzgoje psov in sem pri pravilih tudi izjemno načelen in dosleden. Tudi Jukyja sem zelo lepo vzgojil – je prijazen, prilagodljiv, vzamem ga lahko kamorkoli, z menoj je tudi pri konjih, na treningih, v štali … In nikoli mi ne povzroča težav … Res čudovit pes!

Glede na to, da imate od nekdaj pse (Juky ni vaš prvi ljubljenček), kaj ste opazili, da z leti, zaradi več prakse, delate drugače – ste kaj bolj sproščeni pri Jukyju ali pa morda celo bolj zaskrbljeni, ker že veste, kaj vse gre lahko narobe?

Čeprav imam veliko kilometrino glede vzgoje živali, je vsaka od njih svet zase, individuum, ki zahteva poseben pristop. Zato sem pri vsaki živali spet nekako ‘na začetku’ – tudi pri Jukyju sem bil. Edina njegova ‘kaprica’, ki pa ne ogroža ne njega ne drugih, je, da ne dovoli božanja, ko je na svojem ležišču in to zelo odločno pokaže z renčanjem. Ker ima do svoje zasebnosti vso pravico, ga tega nisem želel odvaditi.

Ste z Jukyjem obiskovali pasjo šolo ali ste ga lepega vedenja učili doma (in če velja slednje, na kakšen način)?

V pasjo šolo sem šel samo veliko let nazaj, ko sem imel svojega prvega psa, kasneje pa ne več. Poleg tega – kot rečeno – dresiram konje, ki je še veliko zahtevnejša žival kot pes, četudi so principi vzgoje v osnovi zelo podobni. Tako da sem Jukyja vzgojil sam. Sicer pa se mi zdi odgovorno, da gredo ljudje s svojimi ljubljenčki v pasje šole, ker so te dejansko narejene za ‘trening’ človekovega krakterja in obnašanja! Če se odločiš za psa, potem mora biti lepo vzgojen.

Kakšno je življenje s kitajskim golim psom – je nega zahtevna, koliko pozornosti potrebuje?

Kitajski goli pes zahteva bistveno manj nege kot zelo dlakavi psi, tudi kopanje je zelo enostavno in ne pušča dlak. Je pa treba biti bolj pazljiv, da se njihovo kožo posotopoma izpostavlja spomladi soncu, da se lepo obarva (zmotno je mišljenje, da ti psi sploh nimajo pigmenta!) in paziti je treba pri prehrani, da ne dobi alergije ali mezoljčkov. Zato Julyja, ki je kot alfa samec, še posebej ‘testosteronski’, hranim striktno z natura prehrano na osnovi kunca. Tudi sicer sme zagovornik čim bolj naravne, presne, nepredelane hrane za pse.

Kakšnim ljudem bi to pasmo priporočili in zakaj?

To vrsto psov bi priporočil družinam. To so senzibilni, prilagodljivi, inteligentni psi, ki se izjemno močno navežejo na skrbnika in družinske člane.

Kako je s potepanji – gre Juky z vami ali ga pustite pri sorodnikih, če odpotujete za dlje časa?

Juky je vedno in povsod z menoj – ko delam v frizerskem salonu, ko sem na mojih konjeniških treningih in tekmovanjih, ko grem na krajše poslovne poti ali počitnice, samo vožnjo z letalom mu bom pa prihranil, ker sem nasprotnik tega, da žival po nepotrebnem trpi zaradi skrbnikovih ‘muh’ in želja.

Pasma kitajski goli pes, napisala: Nina Orel

Pasma kitajski goli pes, objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Praskalniki za mačke
Naprej
Kužek za družbo in vitalnost na stara leta