Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Kužek za družbo in vitalnost na stara leta

Pasja družba

Kužek za družbo in vitalnost na stara leta – zgodba upokojene pediatrinje za vse ljubitelje živali.

Če ste morda starejši, osamljeni, doživljate stiske, je vaš zdravnik lahko tudi kužek! V to je prepričana dr. Eva Dolničar Šivic, upokojena pediatrinja, lasnica čudovite psičke Lune, ki je z nami delila svojo izkušnjo.

Byron je nekoč zapisal: »Kdor hoče uživati veselje, ga mora deliti z drugimi. Sreča je bila namreč rojena kot dvojčica.« Sama bi dodala: to je čisto res, še posebej, če imaš psičko Luno!

Nasvet: Kupi si kužka!

Že od nekdaj imam rada otroke – sem tudi upokojena pediatrinja – in živali. Moja otroka sta jih imela kar nekaj: kužka, ribe, hrčka. Življenje pa piše tudi žalostne zgodbe. Tako sem žal prekmalu ovdovela. Z možem sva imela mačka, ki sta bila precej svobodne narave, tako da nista bila najbolj zvesta družba. In živ je le še eden. Ob doživljanju najtežjih trenutkov vdovstva, so mi sinovi z družinami takoj svetovali, naj si kupim kužka.

Ker vem, kako so živali dobri tolažniki in zdravniki in ker nisem ‘navdušena’ uporabnica pomirjevalnih tablet. In ker sem ubogljiva mama, se je zgodilo … Odločila sem se, da se s preživljanja prvega dopusta brez moža, ne vrnem sama. S sinom sva na morju pila kavo, ko sta se mi iz Slovenskih novic zasmejali dve veliki nagajivi očki. Akcija! Pokličem lastnico male lepotičke in se dogovorim za srečanje, ko se vračam z dopusta. Z vnuki ji med tem že izberemo ime na L. V spremstvu vnukinje in snahe se z morja takoj peljem v Sečovlje. Sama zaradi vznemirjenja in pričakovanja nisem zmogla voziti. In potem šok prvega stika: psička me je pogledala, se obrnila in odrepljala stran.

Pes sam ugotovi, ali je lastnik pravi

Mislila sem, da se bom razjokala od žalosti. Vem namreč, da psa ne smeš vzeti, če te ob prvem srečanju ne sprejme. Žival, pravijo, sama ugotovi, ali je človek zanjo pravi. A mala kužka se je le za hip skrila za ograjo in se nato hitro vrnila k meni. Vzela sem malo kepico v naročje in dobila velik, moker poljub na nos. Mislim, da sem bila v tistem trenutku najsrečnejša oseba na zemlji in v vesolju. Tu se je najina zgodba pravzaprav šele začela.

Luna je čudovita ‘jorkica’ z velikimi nagajivimi očkami, repkom, ki ne počiva in vedno v gibanju – razen, ko se, kakor tudi sedaj, ko to pišem, stiska k meni. Skupaj sva ves čas. Povsod me spremlja – po nakupih, v lokal, na potepe in druženja z domačimi in prijatelji. Le v teater in službo, kjer še občasno pomagam, ne. Pogovarjava se tudi z očkami. Ne sodeluje pa, če nosim očala. Občutek imam, da me povsem razume in točno ve, kakšne volje in počutja sem.

top hrana za pse
OGLASNO SPOROČILO: Briketirana hrana za pse Wildfield – prebudite njegovo pravo naravo!

V pasji šoli se uči lastnik psa

Po nasvetu sinov sva uspešno obiskovali malo pasjo šolo, v kateri sem se, iskreno, največ naučila jaz. Pravijo, da yorški terierji težko opravijo zaključni izpit, saj naj bi trmasti kot znajo biti, bili težje vodljivi. Z obilo povezane ljubezni je nama uspelo. Dobro se razume z mucem in vsemi vnuki. Včasih si mislim, da bo kar spregovorila. Zaradi nje sem se (ponovno) naučila sprehajati. Ob našem ribniku poznava labode, račke in ptički nama vedno pripravijo čudovit koncert. Uživa, ko se v košarici z mano v vozi s kolesom in ima veter v ‘laseh’.

Sedaj, po treh letih, jo že mnogi poznajo in naju imajo za Evo-Luno tako, da je celo čudno, če grem sama kam. Sin pravi, da sva si bili sojeni v vesolju. Iskreno povedano: zelo mi je in mi še pomaga. Je moja glavna terapija. Ni lepšega, ko se zjutraj (mislim, da ima budilko v ritki) stisne k meni in skupaj še malo zaspiva. Le katera bolj uživa? To je moja Luna, ki je SONČEK! Sije ves in vsak dan. Meni in vsem, ki jo poznajo.

Same pozitivne lastnosti psov

Verjemite, kužek je tudi za razvoj otroka zelo pomemben, saj ga mimogrede nauči stvari, ki nam odraslim včasih ne uspejo: bližine, pripadnosti, povezanosti, potrpežljivosti, skrbi, ljubezni in predvsem odgovornosti do drugega. Če ste morda starejši, osamljeni, doživljate stiske, je vaš zdravnik lahko tudi kužek!

Kužek za družbo in vitalnost na stara leta, objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Kužek za družbo in vitalnost na stara leta, fotografije: osebni arhiv.

Iz naše ponudbe – pasja hrana za zdrave pse


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Kitajski goli pes
Naprej
Coton de Tulear – kraljevi pes