Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Praznično pokanje: Kako pokanje vpliva na živali?

praznično pokanje

Praznično pokanje vznemirja živali! Praznično obdobje, ki ga ljudje pričakujemo z velikim veseljem, je zaradi pokanja nočna mora za živali. Če ima žival slabe izkušnje iz preteklosti, pa bo praznični stres zanjo še toliko večji.

Hrup in zvoki, ki jih ustvarjajo rakete in druga pirotehnična sredstva, živali izredno plašijo. Zato predpraznično obdobje, ko je v zrak dovoljeno spuščati rakete in prižigati druga pirotehnična sredstva, živali doživljajo zelo stresno.

Živali slišijo veliko bolje!

Zavedati se je treba, da imajo živali bistveno boljše slušne sposobnosti kot ljudje in slišijo zvoke, ki jih ljudje z ušesi sploh ne zaznamo. Vsako pokanje žival zato vznemiri in preplaši ter povzroči stres. Med prazničnim pokanjem so izredno prestrašene prostoživeče mačke, tudi mačke in psi v domovih doživljajo stres, prav tako mali glodavci in kunci, celo dihurji so zelo občutljivi na izredne zvoke. Še najbolj pa je predpraznični stres izražen pri psih, ko jih lastniki vodijo na sprehode.

Praznično pokanje: Kateri so znaki vznemirjenosti?

Živali so zaradi pokanja hitro vznemirjene – pojavi se nemir, zbeganost, sopenje, nekateri psi začnejo cviliti ali lajati, lahko se začnejo vidno tresti, skušajo pobegniti na varno ali pa v afektu celo postanejo destruktivni in napadalni. Nič nenavadnega ni, če imajo živali v času praznikov, kljub temu, da iz kuhinje diši po vseh mogočih dobrotah, izredno slab tek ali prebavne motnje.

Kako ravnati na sprehodu s psom?

V času praznikov se na daljši sprehod s psom odpravite čim prej, da se izognete temi, zvečer pa ga le na kratko peljite ven. Psa obvezno imejte na povodcu in čim bližje ob sebi. Preplašeni psi, ki imajo na sprehodu rep ves čas med nogami, se lahko ob morebitnem pokanju tako prestrašijo, da se panično strgajo lastniku s povodca in zbežijo v neznano. Ko se pes ustraši poka, je glavna naloga lastnika, da ostane miren. Če se pes skuša strgati z vrvice, ga ne smemo ošteti ali kaznovati, prijazno ga ogovorimo in nadaljujemo pot, kot da se ni nič zgodilo. Psa lahko med sprehodom tudi zamotimo z igricami poslušnosti in ga seveda za mirno vedenje ob pokanju nagrajujemo s priboljški.

Kako preprečiti stres v obdobju pokanja?

Če imate možnost, žival zaščitite pred pokanjem in ji omogočite varno zavetje. Če pes živi v pesjaku, ga v prednovoletnem času preselite v garažo ali pa se umaknite v kraj, kjer je pokanja manj. V času pokanja naj tudi mačke ostanejo v notranjih prostorih. Pomembno je tudi, da živali med pokanjem ne puščate samih doma. Žival naj ima na voljo ‘skrivališče’, v katerem se počuti varno, lahko tudi najljubše ali nove igračke, s katerimi se bo v času prazničnega pokanja lahko zamotila. V času prazničnega pokanja lahko povečamo zvok televizije ali radia, saj so ti zvoki živali bolj domači. V času pokanja poskrbite, da ne boste prižigali sveč na mestih, kjer bi lahko preplašena žival zanetila požar. V kolikor žival kljub preventivnim ukrepom doživlja hud stres, se posvetujte z veterinarjem. Pomirjevala pa dajte živali le v skrajni sili in vedno le na priporočilo veterinarja.

Ali je psa mogoče pripraviti na pokanje?

Psa lahko na nepredvidljive zvoke pripravite tako, da ga ob pokanju ali grmenju nagrajujete – v pomoč so vam lahko pasji priboljški. Takšni nenadni zvoki bodo zanj postali nekaj pozitivnega, zato bo lažje odpravil strah oziroma ga sploh ne bo razvil.

Preprečite praznično pokanje, ki straši živali!

Namesto, da zavijete v trgovino s pirotehniko, raje zavijte v trgovino za male živali ZOO Slonček. V naših poslovalnicah po Sloveniji lahko darujete pasje brikete ali druge izdelke za kužke v zavetiščih. Bodite drugačni in delujte v dobrobit živali!


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Praznične novosti iz naše trgovine za male živali
Naprej
Veseli december – izdelki v akciji