Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Coton de Tulear – kraljevi pes

Pasma psa - Coton de Tulear

Coton de Tulear pasma psa: Teja Babnik nam je predstavila svojega kužka pasme Coton de Tulear, ki je dobil ime Joy. Je kraljevi pes iz Madagaskarja, ki ji stoji ob strani na vsakem koraku in po bolezni pomaga ohranjati zdravje telesa in duha.

Na kratko o pasmi kužka Joy

Joy je pasme Coton de Tulear, kraljevi pes iz Madagaskarja. Coton de Tulear izvira z Madagaskarja, natančneje iz pristanišča Tulear. Je bišonu podobna pasma, ki naj bi bila sorodna kodrastemu bišonu in bolonjskemu bišonu. Najverjetneje so pse, podobne coton de Tulearju prinesli na Madagaskar iz Francije. Nato pa se je tam izpopolnil in prišel nazaj v Evropo in Ameriko v začetku dvajsetega stoletja.

Čeprav gre za še vedno redko pasmo izven Madagaskarja, je popularnost teh psov v zadnjih desetih letih močno narasla, s tem pa tudi število legel po vsem svetu. Coton je francoska beseda za bombaž. Zato že ime samo pove, da je njegova dlaka na otip mehka kot bombažna in zelo gosta.

Kakšne pa so njegove karakterne lastnosti?

Naš kuža je izredno miren, tako, da bi mu bilo lahko ime kar Mirko. Najraje, ampak res najraje, se sprehaja, na sprehod bil šel tudi 100-krat na dan, če bi se le dalo. Na splošno pa je zelo prijazen, nežen, ljubezniv in živahen kuža. Najbolj zadovoljen bo pri družini, ki ga bo vključila v svoje dnevne aktivnosti. Saj je psihično zelo odvisen in ne mara biti sam. Je odličen čuvaj, saj z lajanjem opozori na nevarnost, a ne laja, kadar to ni potrebno.

Ima kakšno posebnost?

Je navezan in zaupa samo nam štirim v družini. Mogoče je malce preveč nezaupljiv. Pri njegovih šestih letih je dobil ‘hčerkico’, dali smo ji ime Baby. Ona je bila pa res prava igračka, crkljiva, vsak jo je lahko božal, odpeljal stran, samo da se ji je nekaj dogajalo. No, dobila je nove lastnike in odšla v Ribnico, kjer je prava mala carica.

kraljevi pes pasma
Pasma Coton de Tulear, pri nas mu rečemo kraljevi pes iz Madagaskarja.

Hišni ljubljenček: kuža Joy, samec z rodovnikom, originalno ime je Orobianco Zorro
Starost: 10 let
Pasma: Coton de Tulear, kraljevi pes iz Madagaskarja.

No, vam je pes pomagal pri okrevanju raka – na kakšen način vam je bil v oporo?

Za rakom na prsih sem zbolela pred 11 leti in ta bolezen me je ustavila sredi norega ritma, ki ga pač zahteva današnje življenje … Služba in še popoldanska služba, otroke iskat v šolo, pa jim pomagati pri domačih nalogah, ker če jim ne, nisi pravi starš. Hčerka je imela takrat 9 let in je hodila v 3. razred osnovne šole. Sin pa je imel 15 let in je zaključeval – žal neuspešno – prvi letnik gimnazije.

Kužka takrat še nismo imeli, ker ni bilo časa, da bi se z njim ukvarjali, nismo pa hoteli, da bi bil cele dneve sam v hiši in nas čakal. Sta pa otroka že zadnji dve leti lepo ‘navijala’ za kužka. Enega majhnega belega kužka … No, ko se je moja bolezen toliko pozdravila, da sem ugotovila, da bom nekaj časa še na svetu, sem šla na polovični delovni čas. In to je bil tudi največji razlog za kužka, saj sem vedela, da bom jaz več časa doma. Tako zdaj z njim vsak dan naredim vsaj od 1 do 3 kilometre sprehoda. Namreč, če ne bi bilo mojega Joya, potem tudi sprehodov ne bi bilo.

Kaj vam osebno pomeni bližina hišnega ljubljenčka?

Seveda sta našega ‘cotončka’ izbrala oba otroka in sta bila najprej tudi oba uradno lastnika. Tudi en cel mesec sta se tako obnašala, da sta za njega skrbela, ga vodila na sprehod … Ampak po enem mesecu je bila ta obveznost čedalje večkrat na meni in tako se je naš mali Joy odločil, da bom jaz njegova gospodarica. To pomeni, da mi sledi na vsakem koraku, gre z mano spat, čeprav so drugi še pokonci.

Spi seveda v spalnici ob postelji, pa tudi na posteljo skoči in spi ob nogah. Zjutraj me nepremično gleda toliko časa, dokler ne odprem oči in začutim njegovo dihanje, češ, daj že vstani. Potem mu moram nujno jaz dati jesti, zjutraj gre nujno lulat ven na vrt in takoj pride nazaj, da mu ne bi kam ušla. Nato narediva enourni sprehod, po katerem bi šel on najraje še enkrat ven.

Skratka njegova bližina je vedno prisotna, vedno čutim, kako me spremlja, v bistvu pazi name in vedno me je vesel, ko pridem domov, kar je neprecenljivo. Naš kuža tudi zelo malo laja – samo na poštarja –, kar pomeni, da imam res ljubi mir in tako pravim, da mi vsaj eden od otrok ne odgovarja nazaj … Namreč naš kuža je naš tretji otrok.

Kaj pa, če pes ne uboga ali pa kakšno ušpiči?

V bistvu takih trenutkov sploh ni, kot sem že rekla, je res ubogljiv. Največ, kar se kdaj zgodi na sprehodu, je to, da si s kakšnim psom ‘ne dišita’ in takrat pride do ravsanja. Ampak to je res redko. Seveda pa veliko bolj uboga moža, kajti moški glas je le moški glas in takrat ve, da bo bolje zanj, če bo ubogal.

Da tako pridno uboga, ste ga šolali v šoli ali ste ga lepega vedenja učili doma?

Psa smo šolali v pasji šoli, ko je bil star skoraj eno leto, vendar šolanja ni dokončal. Na šolanju sta bili tudi dve kužiki enake pasme kot on, in ena mu je še posebno dišala, tako da kakršno koli uboganje in poslušanje ni prišlo v poštev. Tudi pasje nagrade v obliki salamic niso bile nič vredne. Ljubezen je bila močnejša. Gledal in silil je samo k tema dvema cotonkama. Tako smo šolo na sredini opustili. Žal. Pa pravijo, da so cotoni pametni psi.

Kakšno je življenje s psom pasme Coton de Tulear – je nega zahtevna, koliko pozornosti potrebuje, kako karakter doprinese k lepšemu življenju?

Nega cotonov je zahtevna že zaradi tega, ker imajo dolgo lepo belo dlako. Dlaka je dvojna in zato se hitro naredijo vozlički oz. cofki, če ga vsak dan vsaj 5 minut ne češeš. Sicer je pa vedno bel kot najbolj čisti sneg. Ko ga zaradi umazanije samo sperem z vodo, je kuža takoj, ko se posuši kristalno bel. In tudi po 10 letih ima še vedno svilnato belo dlako. Sicer ga pa vsake 2 do 3 mesece peljem k frizerki, ki ga uredi do potankosti in potem se tudi on obnaša, kot da je najlepši na svetu.

Kakšne so po vašem mnenju prednosti pasme Coton de Tulear?

Prednost te pasme je ta, da je miroljuben, ni trmast, je igriv pes in v bistvu je kot plišasti medvedek za na posteljo.

Kakšnim ljudem bi priporočili tega kužka?

Zelo bi ga priporočila ljudem z mlajšimi otroki, saj je prijazen. Res pa, da je potrebna nega zaradi česanja dlake. Tudi ne oddaja nikakršnega vonja in ne pušča dlake, zato je primeren tudi za tiste, ki so alergični na pasjo dlako. Njegova prednost je tudi ta, da nima nobenih zdravstvenih težav.

Kako je s poletnimi potepanji? Gre pes z vami ali ga pustite v pasjem hotelu ali pri sorodnikih, če odpotujete na daljše potovanje?

Na krajša ali daljša potepanja, če gremo z avtom, gre kuža vedno z nami. Namreč, ko začnemo stvari nositi v avto, je on prvi v avtu in nas nepremično čaka na zadnjem sedežu, da ga slučajno ne bi pozabili doma. Seveda, če pa odpotujemo z letalom, ostane pri naših znancih, kateri pravijo, da ni z njim nobenih težav. Ampak, ko ga pridemo iskat, nas skorajda noče poznati in je strašno užaljen, da smo ga kar pustili.

Ko se je prvič to zgodilo, sem ga odpeljala k veterinarju, namreč pes je zbolel, bil je žalosten, ni jedel, nehal se je igrati in nisem vedela, kako ravnati. No, ko je veterinar ugotovil, da smo ga za en teden oddali, nam je lepo razložil, da je pes doživel šok in da pač rabi nekaj dni, da nam odpusti. Res je bilo kmalu vse po starem.

Imeti kužka je prava radost, pravo veselje in pes resnično še bolj zbliža družino. Je pa seveda tudi velika odgovornost, zato ga imejte, če veste, da boste imeli čas zanj.

Pasma Coton de Tulear, objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali. Ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Kužek za družbo in vitalnost na stara leta
Naprej
Prednosti posvojitve psa iz prve roke