Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Prednosti posvojitve psa iz prve roke

Prednosti posvojitve psa

Prednosti posvojitve psa so številne. Polona Senčar je lani decembra skupaj s fantom posvojila mešančka. „Skupaj še s tremi sestricami so jih par tednov prej našli zavržene ob cesti. Nihče ni imel niti imena,“ nam je zaupala Polona, ki je psička poimenovala Sky.

Kako je napočil pravi trenutek

„Psa sem si želela že od majhnega, saj sem bila vedno v njihovi družbi. Stric in teta sta imela pse od kar pomnim in tudi jaz sem si obljubila, da bom tudi jaz nekoč imela psa. Leta so minevala, a nikoli ni bil tisti pravi trenutek. Do decembra lani, ko sem na Facebooku zagledala video štirih ‘knedelčkov’, kako se kobacajo. In si rekla ta črno-bela kepica bo moja,“ nam je zaupala Polona in dodala, da je bila to ljubezen na prvi pogled. „Ko sem ga prvič zagledala, je bil revež čisto prestrašen. Da o vonju niti ne govorim, a ko to malo kepico stisneš k sebi veš, da je ne boš nikoli več izpustil,“ je opisala globoka čustva do nebogljene živali. To so prednosti posvojitve psa.

„Iskreno, bližina hišnega ljubljenčka mi pomeni ogromno. Dejansko me drži pri ‘zdravi pameti’. Psi so terapevti, s katerimi se niti ni treba pogovarjati,“ je povedala Polona, ki večino časa dela od doma, zato so zanjo vmesni odmori, ko gre s psom na zrak, nepogrešljivi. „Trenutki, ko prideš domov s kakšnega sestanka, pa so neprecenljivi. Kakšna dobrodošlica in brezpogojna ljubezen. Dejansko ti izbriše vse slabe misli in utrujenost.“

Ko ni vse popolno

„Trenutkov, ko ni vse popolno, na srečo v teh 8 mesecih ni bilo veliko,“ je priznala. In dodala, da so rešenčki tako polni ljubezni in neizmerno hvaležni za posvojitev. „Sama sem mnenja, da je gospodar vedno eden. V dobrem in v slabem. Tako imam glavno besedo vedno jaz. Edina težava, ki smo jo do sedaj imeli, je bila, da je pes povsod hotel pojesti vse, kar je našel na tleh. Užitno ali neužitno. Vedno je bil okregan z odločnim NE in počasi je začelo delovati,“ je povedala Polona. In dodala, da je psa začela učiti lepega vedenja že naslednji dan, ko je pes dobil novi dom.

Posvojitev psa
Sky je star približno eno leto, v zavetišču so mu določili datum ‘rojstva’ 1.7.2017.

Vzgoja s poudarkom na nagrajevanju

„Najprej sva se učila osnov, katerim sem sledila preko on-line tečajev krdelo. Trenirala sva vsak dan po 15 do 30 minut. Ker je bilo decembra veliko snega in tudi kasneje vreme ni bilo najbolj naklonjeno, sva s pasjo šolo počakala. Vmes pa pridno trenirala vsak dan preko igre, tako da sedaj komaj čaka, da lahko kaj naredi. Saj ga po izpolnjeni nalogi vedno čaka nagrada. Mala torbica s priboljški, v mojem primeru kar s hrano – hladno stiskanimi pasjimi peleti – je postal nepogrešljiv dodatek brez katerega ne gremo nikamor,“ je povedala Polona, ki se pri učenju trudi pasje napake preusmeriti v pravo smer.

„Tudi, ko kaj naredi narobe, hitro preusmerim pozornost na nekaj drugega. Kar naredi pravilno in tako lahko sledi nagrada.“ Ko se je vreme izboljšalo, sta s Skyjem začela hoditi tudi v pasjo malo šolo. „Ker sva bila že prej tako pridna, sva osnovno stopnjo preskočila in šla direktno na nadaljevalno stopnjo v pasjo šolo Pes in pol v Trnovem.“

Nezahtevna nega mešančka

„Mešančki so po mojem najbolj nezahtevni psi, kar se tiče same nege. Kratka nezahtevna dlaka, ki jo krtačimo enkrat do dvakrat na mesec, vsake toliko postrižemo krempeljčke, bikovke kupujemo za zobe. Vsake toliko pa mu dava tudi žogico za žvečenje, katero namaževa s pasjo encimsko zobno pasto,“ je naštela Polona. In dodala, da so mešančki super za ljudi, ki se niso povsem zaljubili v določeno pasmo.

Prednosti posvojitve psa: „Za tiste, ki si želijo zvestega in hvaležnega kužka, ki ti bo izkazoval ljubezen od prvega trenutka, ko ga boste rešili iz bede, v kateri so živeli prej. Takšni psi so zelo nezahtevni in dovolj jim bo le vsakodnevna pozornost in ljubezen ter seveda slastni priboljški,“ je še povedala in opozorila na eno težavo. „Problem včasih lahko nastane pri hranjenju, saj so se mogoče morali boriti za hrano in tukaj postanejo zelo požrešni.

Hrano z veliko hitrostjo psi pogoltajo, kar ni najboljše, zato je dobro, da se ga pri hranjenju zamoti s kakšno igro. Na primer za to so primerne žogice z luknjami, v katere damo brikete in ki skozi igro padajo iz nje. To upočasni samo hranjenje.“

Poletna potepanja

„Večinoma gre Sky na razne obiske z nama, v primeru, ko pa se na pot odpraviva z motorjem, ga pazijo fantovi starši, ki živijo v hiši in ima ogromno prostora za brezskrbno tekanje, ki mu ga malo primanjkuje, saj živimo v bloku. Ampak to vseeno ni izgovor in gremo prav tako vsak dan na daljši sprehod oziroma na igro z žogico. Ali frizbijem na bližnjem travniku, kjer se mu prav tako pridružijo ostali kužki iz soseske,“ je povedala Polona.

In na koncu je poudarila še, da mora biti odločitev za psa odgovorna. „Ne odločite se za psa, dokler niste stoodstotno prepričani, da je pravi trenutek in da si boste res vzeli ogromno časa za vzgojo in igro. Kužki potrebujejo ogromno pozornosti in ljubezni. Saj smo končno prerasli mišljenje, da morajo biti psi zavezani na verigi pred hišo in je to njihovo življenje.

Kaj potrebuje pes od skrbnika?

Psi potrebujejo aktivnosti, sprehode in predvsem človeško bližino, saj imajo samo vas. Če se odločite za psa, razmislite, kaj bo to pomenilo za vas. Kakšne načrte imate za psa – razstave, tekmovanja – in če si želite le zvestega spremljevalca, ki vam bo hvaležen celo svoje pasje življenje, se odločite za posvojitev. Garantiram, da vam ne bo žal.“

Če se odločite za psa, razmislite, kaj bo to pomenilo za vas.

Prednosti posvojitve psa, objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Coton de Tulear – kraljevi pes
Naprej
Pes iz dvoriščne reje