Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Pasje zobovje – nega in zdravje pasjih zob

Pasje zobovje

Pasje zobovje – zdravi pasji zobje so pomembni, zato opisujemo, kako poskrbeti za zdravje pasjih zob. Pasja ustna higiena ni zahtevna, je pa pomembna!

Za nego pasjih zob in ustne votline lahko poskrbite na več načinov oziroma kar s kombinacijo uživanja suhe hrane in primernih priboljškov, rednega čiščenja zob s ščetko in pasjo zobno pasto ter ponujenimi gumijastimi igračami.

Priporoča se uživanje suhe pasje hrane – briketov

Pes z uživanjem briketirane hrane lahko mimogrede poskrbi za mehansko čiščenje zob, saj mora brikete med jedjo dobro zgristi – zato so na tržišču na voljo različne velikosti briketov, ti morajo biti prilagojeni velikosti pasme. Da bo imel vaš pes zdrave zobe, mu vsakodnevno ponudite briketirano hrano, ki je nikar ne mehčajte z juhami ali vodo. Pes naj brikete dobro zgrize. Za pasje zobe so lahko izredno škodljivi tudi mehki priboljški, zato izberite takšne, ki so kakovostne sestave in primerno trdi. Če so priboljški premehki, ne bodo preprečili kopičenja oblog na pasjih zobeh, zato izbirajte trde palčke ali kosti za žvečenje.

Pes si z vsakodnevnim grizenjem mehansko čistiti zobe in tako skrbi za zdravo pasje zobovje.

Ščetkanja se mora pes navaditi

Priporočljivo je, da psa navadite na ščetkanje zob, ko je še mladiček. Pasje zobovje lahko ščetkate vsakodnevno z zobno ščetko. Ali s posebnim ščetinastim nastavkom iz silikona, ki ga nataknete na prst. Pomembno je, da izberete takšno ščetko, s katero boste najlažje dosegli in nežno očistili pasje zobe tudi v težje dostopnih delih pasjega gobčka. Ščetkanje za psa ne sme biti neprijetno, zato se tega higienskega opravila lotite načrtovano.

Čiščenje pasjih zob mora biti prijetno opravilo.

Pasje zobovje – uporabite pasjo zobno pasto ali pršila

Da bo pes lažje sprejel ščetkanje zob, uporabite pasjo zobno pasto (na voljo so tudi preparati v obliki gela ali pene), ki je zanj prijetnega okusa. Tako se bo vsakega čiščenja zob veselil. Pasje zobne paste ali dentalne kreme za pse preprečujejo nastanek zobnih oblog in slabega zadaha. Preventivno pa varujejo zobe in dlesni pred škodljivimi bakterijami, zato le posezite po njih.

Kaj storiti, če se pes upira ščetkanju?

V primeru, da pes ne sodeluje, ko je treba odpreti gobček za ščetkanje zob, so na tržišču na voljo tudi zobne paste v pršilu oziroma dentalni spreji z encimi. Takšni izdelki ščitijo zobno sklenino in preprečuje nastajanje zobnih oblog oz. zobnega kamna in nevtralizirajo ustni zadah, saj preprečujejo razvoj škodljivih bakterij. Majhno količino tega spreja morate popršiti direktno na zobe in dlesni. Za tovrstno ‘čiščenje’ pa ne boste potrebovali zobne ščetke, zato je ta izdelek primeren za pse, ki čiščenja zob niso vajeni ali ga ne marajo, pa tudi za mačke.

Primeren izbor igrač

Vaš pes si bo lahko mimogrede mehansko ‘očistil’ zobe tudi s pomočjo primernih gumijastih igrač – trdih kosti, žogic in vrvi. Če mu jih boste ponudili več, se jih ne bo naveličal in tako sam poskrbel za preventivo. Če boste izbrali takšne igrače, v katere lahko vstavljate priboljške, pa le poskrbite, da bodo le-ti primerno trdi, da jih bo pes zgrizel.

Igrača za pse kost iz gume z bombažno vrvjo poskrbi za zdrave pasje zobe in dlesni. Kost iz gume z možnostjo polnjenja s posladki je izjemno robustna in odporna na ugrize, še vedno pa prijazna do zob in dlesni. Igrača ToyFastic oranžna kost. Gumijaste igrače so primerne za mehansko čiščenje zob in masiranje dlesni.

Še zadnji napotek za lastnike

Veterinarji priporočajo lastnikovo pomoč pri čiščenju pasjih zob, mi pa vam svetujemo, da poleg vsega naštetega opazujete psa in njegovo obnašanje. Bodite pozorni na spremembe v njegovi ustni votlini, saj edino na tak način lahko pravočasno odkrijete začetne znake zobnih obolenj in hitro ukrepate ter psu prihranite neprijetne bolečine in nepotrebne obiske pri veterinarju.

Redno pregledujte pasje zobe in stanje dlesni.

Še veliko izdelkov za nego za vaše kužke lahko najdete v naših fizičnih poslovalnicah po Sloveniji – ZOO Slonček. Vabljeni na obisk k nam. Vabljeni tudi vaši psi!

Še več o pasjih zobeh v prispevku Zdravi pasji zobje: Dentalni priboljški za pse


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi Oprema za pse

Pusti komentar

Nazaj
Farmina Vet Life za mačke – veterinarska dietna hrana
Naprej
Beagle je lovska pasma