Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Mačja vrata – nasveti za izbiro in namestitev

Mačja vrata

Mačja vrata so odličen pripomoček za skrbnike mačk, ki bivajo v notranjih in zunanjih prostorih. Mačke s praskanjem, mijavkanjem, skakanjem opozarjajo nase in na svoje želje. In ko jim vrata odprete, si čez minuto ali dve spet premislijo. Vas neprestano odpiranje vrat za vašo mačko spravlja ob živce? Rešitev je na dlani! V vaš dom namestite mačja vrata.

Mačja vrata, ki jih najdete na slovenskem tržišču, so različna, vsa pa delujejo na enak način – imajo loputo, ki se odpre in zapre. Poleg običajnih vrat nekatera vrata za mačke delujejo tudi na mikročip ipd.

Ko izbirate vrata, bodite pozorni na naslednje:

  • Velikost vrat naj bo prilagojena velikosti mačke – manjše mačke ne potrebujejo tako velikih vrat kot mačke Maine Coon.
  • Za kakšno debelino stene ali vrat so mačja vrata izdelana.
  • Izberite kakovostna vrata za mačke, saj je s tem zagotovljeno, da bodo dobro tesnila in ne boste imeli težav zaradi uhajanja mraza v hišo.

Vrata za mačke CAT-MICROCHIP pa uporabljajo tehnologijo radiofrekvenčne identifikacije (RFID), preberejo unikaten ID mikročipa vaše mačke.

Kam namestiti vrata za mačke?

Mačja vrata morajo mački omogočati varen prehod – predvsem izhod naj bo za mačko varen, saj jih bo mačka z veseljem uporabljala, če se bo počutila varno, ko bo prišla na drugo stran. Dobro je, da ima v bližini na voljo kakšno zavetje, zatočišče, od koder se bo razgledala in se šele nato podala v zunanji svet.

Navajanje na vrata

Ko boste vgradili mačja vrata, je mačko treba nanje navaditi! A kako naučiti mačko uporabljati mačja vrata? Mačke so zelo radovedne in zagotovo se bodo med vgradnjo sukale okrog vas. Ko bodo vrata na novo nameščena, se poigrajte z njo. Nikar je skozi vrata ne porivajte, ta korak mora opraviti sama! Sprva ji pridržite loputo in jo na drugo stran zvabite s kakšnim priboljškom. Ko obvlada prehajanje, poskusite še tako, da loputo spustite. Pripravite ji kakšen priboljšek na drugi strani in jo pokličite. Če bo učenje za mačko prijetno, se bo na nov prehod v zunanji svet hitro privadila in ga vzljubila.

Navajanje mačk na izhode

Če vaša mačka še nima izkušenj s prehajanjem ven, ji zunanji svet prej predstavite. Lahko se skupaj z mačko odpravite na sprehod s pomočjo mačje oprsnice in povodca.

Pri navajanju na zunanji svet je treba mačkam omogočiti, da počasi in postopoma spoznava novo okolje. Naj raziskujejo okolico v vaši družbi, da bodo z veseljem odhajali na prosto.

Če potrebujete nasvet, se oglasite v naših trgovinah po Sloveniji – vabljeni v trgovine ZOO Slonček.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Veseli bomo, če boste v komentarju delili tudi vaše izkušnje z mačjimi vrati.

Več vsebin o mačkah najdete na našem živalskem blogu.

Mačke Oprema za mačke

Pusti komentar

Nazaj
Mačka v stanovanju
Naprej
Pasja oblačila: Kako izbrati pravo velikost?