Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Sezona bolh – kako se jih uspešno rešiti?

Sezona bolh

Sezona bolh je neprijetno obdobje v življenju psov in njihovih skrbnikov. Ko se temperature dvignejo nad 20 stopinj Celzija, se začne sezona bolh.

Te krvosese zajedavce psi in mačke najpogosteje dobijo ob stiku z drugimi živalmi. Odrasle bolhe nato odložijo jajčeca po prostoru, kjer se psi ali mačke dnevno gibljejo. Iz jajčec se razvijejo ličinke, bube in nato odrasle bolhe, ki ponovno skačejo po prostoru in iščejo gostitelja – psa oz. mačko.

Znaki

Očiten znak, da ima žival bolhe, je praskanje in grizljanje. Dokončno pa boste lahko prepričani, da ima pes oz. mačka bolhe, če zasledite, da iz kožuha odpadajo iztrebki. Podobni so drobnim mrvicam in ob stiku z vodo pustijo krvav madež. V tem primeru dobro preglejte tudi prostor in poiščite mesta, kjer bi se bolhe lahko razvijale. Ležišča, preproge, oblazinjeno pohištvo, razpoke na tleh ali v stenah …

Spopad z odraslimi bolhami, ki so na živali

Za dolgotrajno zaščito mačk ali psov se priporoča uporaba insekticidne ampule ali ovratnice. Za pse obstajajo tudi insekticidna pršila, ki jih popršite po kožuhu, insekticidni šamponi za pse pa delujejo začasno, saj odstranijo le bolhe, ki so trenutno na živali.

Spopad z bolhami, ki se nahajajo v prostoru

Le majhen odstotek bolh živi na psu ali mački, ostale se nahajajo v prostoru, kjer se pes ali mačka zadržujeta. Zato za uspešen spopad z bolhami ne bodo dovolj ovratnice ali ampule proti bolham, ki delujejo z nekajdnevnim zamikom in odstranjujejo le odrasle bolhe. Uničiti je treba tudi bolhe na ostalih razvojnih stopnjah (jajčeca, ličinke in bube), ki se nahajajo v prostoru.

Zato se hkrati lotite temeljitega čiščenja in zaščite vašega doma.
Še posebej temeljito čistite prostor, kjer se pes ali mačka zadržujeta dnevno (sesajte pogosteje; ležišča, odeje in druge tkanine večkrat operite pri višjih temperaturah) in prostor obvezno popršite z insekticidnim razpršilom proti bolham, ki je namenjen izključno uporabi v prostoru.

Ne obupajte in se preventivno zaščitite

Odstranjevanje bolh v prostoru bo trajalo dlje časa, zato je zelo pomembno, da ste vztrajni. Veliko skrbi pa si lahko prihranite s preventivno uporabo vseh omenjenih insekticidnih izdelkov.

OPOZORILO: Možnost alergije vedno obstaja

Če opazite, da se pri psu ali mački pojavi alergija na katero od substanc v insekticidni ampuli, ovratnici ali pršilu, žival takoj skopajte in jo še dan ali dva opazujte. Če se stanje ne izboljša, obiščite veterinarja.

Po nasvet se lahko obrnete na naše prodajno osebje v trgovinah po Sloveniji – ZOO Slonček vabi.

Psi Mačke Male živali splošno

Pusti komentar

Nazaj
Meduza kot hišni ljubljenček
Naprej
Degu – čilska veverica