Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Zgodbica o posvojeni psički Angie

Zgodbica o posvojeni psički

Zgodbica o posvojeni psički. Tjaša Šporar nam je zaupala ganljivo zgodbo o slovesu od psičke Romi in o pestrem iskanju nove pasje sorodne duše, ki jo je našla v srečni psički Angie.

Bridko slovo od pasje ljubezni

„18. junija 2017 sem izgubila svojo psičko, s katero sem začela svojo samostojno odraslo pot, ko sem kot študentka odšla v stanovanje v Ljubljano,“ je z žalostnim tonom začela svojo živalsko zgodbo Tjaša, ki je bila že od nekdaj obkrožena z živalmi.

Ob selitvi v Ljubljano se je zaradi ljubezni do živali odpravila v zavetišče na Gmajnice. „Tja sem šla samo pogledat,“ je dejala Tjaša, a življenje je imelo za njo pripravljeno presenečenje. Saj se je tistega dne zaljubila v plaho psičko, ki jo je poimenovala Romi, saj so jo zasegli Romom.

„Skupaj sva si ustvarili družino in po več kot desetih letih je prišel čas slovesa. Pustila sem času čas, da se rane malce zacelijo, a sem kmalu začela iskati novega kužka.“

rešen kuža
Mislim, da ga ni srečnejšega psa, kot je rešenček.

Dolgotrajno iskanje

„Sinovoma sem obljubila, da bomo tokrat vzeli mladička. Zato raje nisem hodila v zavetišča, ker se tam res preveč hitro navežeš na kakšno pasjo dušico,“ je povedala pasja ljubiteljica, ki je želela ustreči otrokoma, zato se je osredotočila na zavetišča in društva, ki rešujejo mlade živali. A z iskanjem ni imela sreče. Dokler ji mama, ki je dnevno obkrožena z različnimi pasjeljubci. Saj je del pasje reševalne enote Slovenija, ni začela kazati pasjih zavetišč v tujini.

„Naleteli sva na spletno stran nekega slovaškega zavetišča, pri njih sem se v trenutku zaljubila v slikico psičke Angie, jim takoj pisala, povedala, kdo sem in zakaj si želim, da ta psička postane del mojega življenja. Čeprav sem se uvrstila med zadnja dva možna kandidata za posvojitev psa, so se odločili, da bo Angie raje odšla v novi dom, kjer že imajo psa.

Ob tej odločitvi sem bila zelo žalostna,“ a z iskanjem novega psička ni odnehala. „Nato sem našla še eno kužiko v zavetišču v Splitu in se dogovorila s sinom, da greva v nedeljo na izlet na morje po novega kužka. Dan pred tem sem zvečer prejela elektronsko pošto iz Slovaške, da je Angie vendarle lahko moja, ker se pri novih lastnikih ne razume s psom.

Kaj zdaj? Čeprav sem bila že dogovorjena, da naslednji dan odrinem v Split po psa, nisem oklevala. Sicer s težkim srcem sem odpovedala izlet v Split in se dogovorila, da pridem po Angie. In vesela sem, da sem se tako odločila.“

Pes brez potnega lista

„Čez nekaj dni sva s sinom odpotovala na Slovaško,“ je začela Tjaša pripovedovati o pestrem potovanju. „Ker si nisem naložila najnovejše karte na navigacijsko napravo, je bila pot zelo zanimiva in dolga. Na vseh postajališčih sem klepetala s prijaznimi tovornjakarji, ki so mi z napotki pomagali priti do Slovaške. Vmes sva se tudi izgubila. A po 10 urah sva utrujena prišla na cilj in končno srečala to malo luštno bitje.

Bila je ljubezen na prvi pogled.“ A s tem težav še ni bilo konec! „Kmalu smo ugotovili, da v zavetišču niso razmišljali, da bo Angie potrebovala potni list za pot v Slovenijo. Moj načrt, da gremo v bližnji kamp, je padel v vodo. A ker so nama prijazno in hitro uredili prenočišče v mestecu. Pomagal pa nam je tudi veterinar. Zato je lahko Angie že naslednji dan s potnim listom med tačkami odšla na pot v novi dom.“

Nova sreča polna energije

„Kako ljubeznivo in hvaležno je to pasje bitje, vam sploh ne znam povedati. Obožuje ljudi in otroke. Odlično se razume tudi z našim mačjim rešenčkom. Po videzu je nekaj terierskega v njej, tudi njen karakter temu zelo ustreza. Igrala bi se z žogicami 24 ur na dan, vmes ji je dovolj minuta odmora, da se nadiha. Potem pa spet naprej akcija.

Včasih je celo tako nadležna, da moramo pred njo skrivati igračke, ker se drugače sploh ne umiri in žogo ves čas meče pred noge,“ je v smehu še povedala Tjaša. Ki jo vzame tudi s seboj na delo. V tem primeru se psička popolnoma umiri.

Ubogljiva in mirna v službi

„Zelo izrazito drugače se obnaša, ko gre z mano v službo. Pod imenom Moja Ovčka izdelujem leseni nakit in različne stvari za otroke, in kadar se odpravim na sejem, jo vedno vzamem s seboj. Lani, drugi dan v novem domu, je šla z menoj na njen prvi sejem. Nisem mogla verjeti, kako se je ulegla na polico stojnice in počakala. Dokler nisva zaključili dneva. Zdaj, ko vidi, da premetavam kovčke, že čaka pred vrati, da lahko smukne v avto. Da je ne bi slučajno pozabila doma,“ je še povedala Tjaša. In dodala, da je Angie najbolj srečen pes, ko jo kdo ogovori, ona pa tudi.

„Vsak jo opazi in lahko rečem, da imam zaradi nje polovico več ogledov moje stojnice. Pa tudi zasluge za kak nakup več ji sigurno lahko pripišem. Ljudje so navdušeni nad njo, kako ona tam lepo čaka in spi na polici ali pa se spravi kar v kovček. In predvsem vsakogar očara s svojo pretirano ljubeznivostjo. Z mnogimi – sploh s tujci, ki pogrešajo svoje živali doma, se velikokrat tudi slika.“

pasja družba v službi
Izrazito drugače se psička obnaša, ko gre z mano v službo.

Pes namesto zdravil

Angie pa je tudi domača terapevtka. „Mnogi ne vedo, da sem bila zaradi ločitve s partnerjem in za povrh še izgube svoje prejšnje psičke, psihično čisto izčrpana. Telo mi je odpovedovalo, saj so se pojavile vrtoglavice, vid se mi je poslabšal, bila sem pod stresom …

Odkar imam njo, pa so vse tegobe izginile. Vid se mi je povrnil, pritisk je spet normalen, tresem se ne več. Skratka lahko rečem, da mi je rešila življenje,“ je povedala Tjaša. In dodala: „Ne moreš biti slabe volje ob takem psu, kot je ona. In kako se zna stisniti k tebi. Ne vem, če se znata moja otroka tako lepo stisniti k meni, kot se zna ona. Kar valja se po nas in ta njen jezik (smeh). Nevede – samo zato, ker so – nam pomagajo, da se zopet postavimo na noge. Da gremo na sprehod. Da se stisnemo k njim, nas poslušajo … Psi so res neverjetni, s svojo pojavo in ljubeznijo do nas.“

Zgodbica o posvojeni psički, objavljeno v reviji Liza, rubrika hišni ljubljenčki – letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Če ste tudi sami lastnik psa, mačke ali druge male živali, vas spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Zgodbica o posvojeni psički, fotografije: Osebni arhiv


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Briketirana hrana za pasje mladiče Exclusion
Naprej
Ko kuža uboga, je nagrajen s prigrizkom