Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Pes iz dvoriščne reje

Kako ravnati s psom iz dvoriščne reje

Pes iz dvoriščne reje – resnična zgodba! Nina Penhofer nam je zaupala, zakaj nikoli več ne bi vzela psa iz t.i. dvoriščne reje, čeprav ji je čivavi podoben samček Viktor polepšal življenje.

Nam opišete svojega ljubljenčka in kako je prišel v vaše življenje?

Viktor nima rodovnika, kar seveda ne pomeni, da je kaj manj vreden, je pa zato čivavi podoben mešanec in ne čivava. Prišel je iz t.i. dvoriščne reje (pes iz dvoriščne reje). Takrat še nisem toliko vedela o tem, dejansko pa nikoli ne veš, kaj dobiš. Viktor ima določena telesna odstopanja od pasme. Imamo pa velikansko srečo, da je zdrav. Dvoriščni rejci namreč ne testirajo zdravja parjenih psov, pogosto tudi izkoriščajo samice, da poležejo dvakrat na leto. Kar ni priporočljivo za njihovo zdravje, prav tako pa živali jemljejo kot objekt za zaslužek. Viktorja zdaj seveda ne dam. Je najboljši pes na svetu. Če pa bo kdaj dobil družbo, bo naslednji pes iz zavetišča.

Seveda takšen, za katerega bom znala skrbeti. Namreč nobene usluge ne narediš rešenčku, če si precenil svoje zmožnosti. Torej, absolutno dajem ne dvoriščni reji ali t.i. puppy millsom! Mislim, da se še zdaj počutim malo krivo, da sem takrat podprla t.i. dvoriščno rejo. Mogoče deloma tudi iz tega razloga, predvsem pa iz moje ljubezni do vseh živali. Saj različnim društvom, ki pomagajo nemočnim živalim, prispevam izdelke za licitacije, katerih izkupiček gre v celoti za živali. Ali pa se jih udeležujem kot licitator, zbiramo tudi star papir. V preteklosti sem urejala spletno stran, ki je bila namenjena, da zavrženi psi čim prej dobijo ustrezne domove.

Kaj vam osebno pomeni bližina hišnega ljubljenčka?

Bivanje s psom prinaša srečo. Zanimivo je to, da sem vedno bila ‘cat person’, v študentskih letih pa so s svojo izkazano ljubeznijo do psov moje prijateljice naredile vtis name. Zdaj sem v celoti ‘dog person’. Nekateri pravijo, da tisti, ki nikoli ni imel psa, ne ve, kaj je sreča in s tem se popolnoma strinjam. Pes poleg odgovornosti prinaša srečo. Ker je srečen tudi sam, samo da je vedno v tvoji bližini, te razveseljuje s trikci. Z neomajnim ‘repkanjem’ vsakič, ko te zagleda. Tudi, če te vmes ni videl le pet minut.

Viktor je tudi malo poseben, ker se včasih obnaša kot maček (smeh). Smešno je opazovati tudi njegovo neprestano šnofkanje. Ker se mi včasih zdi, da se bo njegov nosek zaradi tega hitro obrabil ter dejstvo, da ima, bolj kot kakršno koli igračo, raje kamne, ki jih lahko prinaša tudi dve uri skupaj – še dobro, da jih je ogromno okrog hiše (smeh). Neverjetno je, kako pes v sobivanju s človekom razvije popolno komunikacijo s svojim skrbnikom. Zame osebno pes pomeni tudi neke vrste terapijo. Željo po njem sem imela že nekaj let prej. Omislila sem si ga pa v osebno težkih časih in mi je dejansko pomagal na mnogo načinov.

Pa je Viktor kdaj kakšno ušpičil?

Viktor je načeloma priden pes, ampak tudi zelo svojeglav. Nasploh so čivave znane po tem, da imajo svojo voljo. Ko se odloči, da mu je ‘težko’ ubogati kakšen ukaz, bo zahtevano naredil zelo počasi, po polžje. Sicer mene uboga manj. Čeprav sem v glavnem jaz tista, ki skrbi zanj, ga hranim, peljem na sprehod, k veterinarju. Pes pa mi sledi – iz kuhinje v dnevno sobo, od tam naprej v kopalnico … Res povsod hodi za mano (smeh) – uboga, to pa najraje ne bi!

Za gospodarja si je pač izbral mojega partnerja, ki je do njega bolj strog. Zato si, ko se mu zjutraj zljubi vstati, njega niti ne drzne zbuditi. Mene pa veselo gricka za noge. Sicer pa z njim ni večjih težav, le pospraviti je potrebno stvari, ki bi jih lahko pogoltnil. Saj mu je seveda najbolj zanimivo tisto, česar ne sme. Ko je bil še mladiček, je zgrizel gumbe in zadrge na vseh posteljninah in še zdaj je tako (smeh).

Čivava pasma pes
Viktor je čivavi podoben mešanec

Hišni ljubljenček: pes Viktor, samec
Pasma: Čivava oz. čivavi podoben mešanec
Starost: 4,5 let
Karakterne lastnosti pasme čivava: trma, svojeglavost, temperamentnost, pogum, inteligenca
Posebnosti: Kuža je iz t.i. dvoriščne reje, zato je čivavi podoben mešanec in njegove telesne lastnosti malo odstopajo

Ste psa šolali v šoli ali ste ga lepega vedenja učili doma?

Vsakemu, ki je prvič skrbnik psa, priporočam šolanje, obvezno! Naučijo te ravnanja s psom ter kako ga čim bolje vzgojiti. V svojih zahtevah moraš biti nepopustljiv, psa pa tudi zaposliti, ne samo z gibanjem, temveč tudi z miselnimi igrami, trikci. Je pa zanimivo, da pes še po toliko letih, ko točno ve, kaj sme in kaj ne. Še vedno testira človeka in preizkuša meje. Viktor je šolan pes, je pa bilo takrat smešno, ker je bil pri starosti treh mesecev v pasji šoli najmanjši pes. Ko smo delali agility, je inštruktorica morala palico za preskok položiti kar na tla, da jo je lahko preskočil (smeh). Na končnem izpitu pa se je odločil, da je pozabil skoraj vse, kar smo ga nekaj mesecev učili, in nam povzročal sive lase (smeh).

Kakšne so po vašem mnenju prednosti pasme čivava?

Pasma ni zahtevna, tisti, ki se odločajo za čivavo, pa naj ga ne vzamejo samo zaradi tega, ker je majhna in luštna ‘stvarca’. Tudi majhen pes je pes in je, kakor pri vsakem psu je tudi pri majhnih psih potrebna vzgoja, če nočeš, da odraste v bevskajočo zverino. Čivave, če nimajo dobro postavljenih mej, znajo biti zelo glasne pa tudi majhen pes prej ugrizne, kakor večji.

Pa bi ga priporočili družinam?

Ne, ta pes definitivno ni za majhne otroke, razen, če je že prej pri hiši in se otroka prav tako uči ravnanja s psom. Je pa primeren za tiste, ki radi svojega kužka vzamejo povsod s seboj, saj je z majhnim psom veliko bolj priročno potovati.

Kam vse ste vi potovali z njim?

Viktor je obiskal že dobršen del Slovenije, tudi slapove, Vršič, Trento, jezera in gozdove, tako da imajo tudi majhni psi veliko energije. Z mano je potoval tudi po italijanskem podeželju, po avstrijskim mestih in čofotal v morju na slovenski in hrvaški obali.

Torej gre z vami tudi na poletni dopust?

Viktor gre z nami skoraj povsod, ne glede na to, ali gre samo za posedanje v kavarni, krajši ali daljši izlet ali poletni dopust. Ko načrtuješ dopust, pač vedno prej preveriš ali nastanitev dopušča tudi hišne živali. Sicer pa zaradi njegove majhnosti ne komplicirajo nikjer. Ponavadi so vsi nad njim navdušeni, prav zaradi tega, ker je majhen pes. Pa zelo družaben je in gre do vsakega se malo pocrkljat.

Že od rane mladosti je navajen potovanja z avtom, obiskovanja restavracij in se tudi pridno obnaša v različnih situacijah. Dejansko si težko predstavljam, da kam ne bi vzela s seboj. Pa tudi on je že ves na trnjih, ko opazuje pakiranje in točno ve, da nekam gremo. In gre kar sam hitro v svoj boks, češ jaz sem že pripravljen, vzemite me s seboj (smeh). Se je pa že zgodilo, da pred načrtovanim dopustom nismo preverili zahtev določene države glede prehoda meje s psom. In smo nato tik pred zdajci raje odpovedali dopust, ker je vedno šel z nami in je tega vajen. Nismo ga mogli pustiti nekje drugje.

Čivava je pasma
Viktor je simpatičen kuža z vsemi lastnostmi pasme čivava.

Kako pa je z nego – je zahtevna?

Sama nega čivav ni zahtevna, potrebuje redno česanje, krempeljčkov ne pusti striči pa tudi pasjih salonov ne mara. Majhen pes je veliko bolj pozoren in dovzeten za vsak dotik in se lahko tudi razjezi, če mu kaj ne paše.

Kopanja ne mara, le toliko ga tolerira, da ga okopamo takrat, ko je to nujno, predvsem če se povalja v kakšnem blatu (smeh). Valjanje v blatu obožuje. Preveč kopanja za psa ni dobro, sicer pa se pes tudi sam čisti, z jezikom, kakor mačke. Dlake pa so povsod. Ampak to pač vzameš v zakup in v torbici vedno nosiš valjarček z lepilnim trakom (smeh).

Opazila sem, da imamo skrbniki hišnih živali to skupno lastnost, da nas ne moti več, če stanovanje ni več kakor iz škatlice. Žival včasih kaj pogrize, razbije ali pa po hiši raznosi nogavice in copate. Pa tudi to ima svoj čar. Ker te žival nato pogleda z najbolj nedolžnim izrazom na obrazu in točno ve, da je ‘zabiksal’ (smeh).

Bi našim bralcem še kaj sporočili za konec, kakšen nasvet?

Bralcem bi želela sporočiti, da v kolikor se odločajo za psa, naj preverijo možnosti v zavetiščih ali pri preverjenih rejcih pasemskih psov.

Pes iz dvoriščne reje, objavljeno v reviji Liza, letnik 2018

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!
Pes iz dvoriščne reje je le ena od zgodb iz našega bloga. Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi v reviji Liza delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Spletna trgovina s hrano za pse, hrano za mačke in opremo za vse male živali www.zazivali.si vas vabi k ugodnim nakupom – preverite naše aktualne kode s popusti.

Še več vsebin iz našega živalskega bloga:


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
Prednosti posvojitve psa iz prve roke
Naprej
Lososovo olje za pse in mačke