Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Striženje psa

Striženje psa

Daniela Risdan je lastnica salona 5 pet stars, v katerem so specializirani za nego razstavnih psov, ponujajo pa tudi izobraževanja za pasje frizerje. Na Danielo, ki je že vrsto let navdušena kinologija, od svojega 19. leta pa je tudi sodnica za različne pasemske skupine, smo se obrnili po nasvete o striženju psov, saj je mentorica številnim bodočim pasjim frizerjem.

Frizer za psa

Pri nas veljate za najboljšo pasjo frizerko, od kod vaše navdušenje za urejanje pasjih kožuščkov? Ste svoje kužke vedno sami frizirali ali ste jih vozili k pasjemu frizerju?

Moje navdušenje sega v najstniška leta. Vse se je začelo s prihodom mojega prvega psa, pritlikavega pudlja, s katerim sem vstopila v svet kinologije in razstav. V tistih časih ni bilo interneta. Nekako sem se dokopala do biltenov švedskega Pudelj kluba in ugotovila, da so psi na fotografijah postriženi drugače kot moj ‘Hery’. Čeprav je na razstavah zmagoval, sem si želela, da bi zgledal kot psi na slikah, bolj moderno, stilizirano. Zamenjala sva nekaj pasjih frizerjev, vendar sem se na koncu odločila, da poskusim še sama. Vsekakor so odločitvi botrovale tudi finance, saj kot najstnica nisem imela dovolj sredstev, starši pa niso bili dovzetni za moj ‘novi hobi’. Seveda sem delala napake, vendar sem vse nasvete bolj izkušenih frizerjev, kritike sodnikov vzela resno in pozitivno … In rezultati ter napredek niso izostali.

Kmalu so me tudi drugi razstavljavci prosili, če jim ostrižem njihove pse. Danes sem specializirana za urejanje psov po pasemskih standardih in v veliko veselje mi je, ko moji ‘varovanci’ tako iz Slovenije kot iz tujine dosegajo uspehe. Veseli me, da je moj trud opažen, da ljudje to cenijo in so me nominirali in izbrali za najboljšega pasjega frizerja leta 2019 v Sloveniji.

Mnenje in zadovoljstvo strank je v našem poslu tisto, ki nam omogoča vsakdanji kruh. Stroka pa je tista, ki da kakovostnemu delu veliko težo, ugled in motivacijo za napredek. Čeprav so mi razstavni psi zmeraj izziv, z veseljem urejam vse pse, ne glede na to, ali so čistopasemski ali ne. Konec koncev je vsak kosmatinec šampion lastnikovega srca.

Izobraževanje za pasjega frizerja

Koliko izobraževanj je že za vami in morda še kakšno pred vami?

Trdno verjamem, da se človek celo življenje uči, zato tudi po tidesetih letih svoje znanje nadgrajujem. Letos sem v okviru IGA (International Groomers Association) opravila najtežji izpit v tehniki striženja s škarjami in si pridobila certifikat ‘A’. Čakata me še 2 izpita v ostalih dveh tehnikah (trimanje in mešana tehnika) do najvišjega naziva ‘Master Groomer’. Nato lahko pristopim v program za sodnika IGA.

Aromaterapija za pse

Pri vas so kužki med nego deležni umirjene glasbe, poleg striženja, razčesavanja in trimanja pa nudite tudi druge storitve nege – od krajšanja krempljev do nege oči in ušes. Najbolj zanimivo se mi zdi, da uporabljate aromaterapijo – kako ta deluje na psa?

Živali so intuitivna bitja in zelo dovzetna za dražljaje iz okolja. Veliko bolj kot si ljudje na splošno predstavljajo. Psi so sposobni zaznati naše razpoloženje in energijo. Predvsem vonjave igrajo pomembno vlogo v pasjem življenju. V nosu imajo povprečno 125 do 220 milijonov receptorjev, kar je 25-krat toliko kot človek. Razpon frekvenc, ki jih lahko zazna pasje uho je približno od 40 do 60.000 Hz, torej lahko pes sliši mnogo višje frekvence od človeka. Poleg tega jim zelo gibljivi uhlji omogočajo hitro določanje smeri, iz katere prihaja zvok, imajo pa tudi skoraj 4-krat natančnejše razločevanje zvokov, ki prihajajo iz različnih smeri, kot človek. Ko razumemo, kako se psi odzivajo na zvoke in vonjave, se mi zdi logično, da jim ponudim takšno okolje, v katerem se bodo počutili čim bolj sproščeno in prijetno.

Striženje psa doma

Nam lahko svetujete, kdaj je psa treba peljati k frizerju in kdaj ga lahko strižemo doma?

Ko govorimo o negi psov, pod tem pojmom smatramo vse postopke in opravila, s katerimi vzdržujemo splošno dobro počutje in zdravje psa. Velik del redne nege lahko opravijo lastniki sami. Sem spadajo krtačenje, kopanje, higiena sluhovodov in zob. Vsa ostala opravila, kot so krajšanje krempljev, striženje oz. krajšanje dlake pa naj prepustijo raje strokovnjakom.

Pogostost obiska frizerja je odvisna predvsem od tipa dlake psa. Pri tem upoštevamo tudi želje in potrebe lastnika in bivalne pogoje psa. V naš salon prihajajo psi na kompletno nego v povprečju vsakih 8 tednov. Nekateri so pri nas tudi bolj pogosto. Razstavni psi se negujejo pred vsako razstavo. Psi s kožnimi težavami, ki imajo predpisane zdravilne kopeli ravno tako prihajajo pogosto k nam do izboljšanja stanja.

Strah psa pred frizerjem

Kako preprečiti pasji strah pred friziranjem oz. nego v salonu?

Redna nega ima globlji pomen za psa. S fizičnim kontaktom med lastnikom in psom se povezuje in poglablja njuna vez. S tem, ko se pes prepusti dotiku in negi, priznava svojega lastnika za svojega vodjo. Zato je zelo pomembno, da z negovanjem mladiča začnemo čim prej, ga na pozitiven način seznanimo s krtačo, glavnikom, fenom, vodo in tudi z obiskom frizerja. V rani mladosti mladiči še nimajo strahu pred novimi izkušnjami in je treba to obdobje izkoristiti, da ga primerno socializiramo.

Prvi obisk pasjega frizerja

Kaj mora posameznik, ki ima doma pasjega mladička vedeti, preden prvič obišče pasjega frizerja?

Vsak lastnik mladička bi se moral pred nakupom dobro seznaniti, koliko nege potrebuje pasma, za katero se je odločil. Na žalost smo še velikokrat priča situacijam, ko lastniki za svoje pse na znajo primerno skrbeti ali nimajo dovolj časa za krtačenje in se zatečejo po pomoč v salon šele, ko je stanje psa kritično. Razčesavanje manjših vozlov je še smiselno. Ko pa je zajeta v vozle velika površina dlake in prizadeta tudi koža, pa ni smiselno, niti etično prizadejati psu bolečine. V takih primerih žal ne preostane drugega, kot da se odmrla dlaka sprijeta v kepe pobrije in reši psa nesnage. V svojem programu imam tudi izobraževanja za lastnike, kjer se lahko naučijo pravilne osnovne nege svojega psa. Na ta način lahko frizer in lastnik z roko v roki delata v dobrobit psu.

Pomembno je, da z negovanjem mladiča začnemo čim prej, ga na pozitiven način seznanimo s krtačo, glavnikom, fenom, vodo in tudi z obiskom frizerja.

Pasji saloni

Pasjih salonov v Sloveniji je kar nekaj – kako lastnik psa ve, da je izbral primernega – in kateri so tisti dejavniki, ki pričajo o kakovosti storitve, ki jo izvaja pasji frizer, poleg primerne izobrazbe, seveda?

Pasjih salonov je v Sloveniji res kar precej. Glede na to, da ne obstaja formalna izobrazba za ta poklic, je na trgu različna ponudba storitev. Ker želimo standardizirati določene usluge in dvigniti raven le-teh, smo letos ustanovili Združenje frizerjev, stilistov in negovalcev psov Slovenije. Namen in cilj združenja je izobraževanje in združevanje članov. Nismo osredotočeni samo na friziranje psov. Želimo dvigniti raven znanja tudi na sorodnih področjih, kot so poznavanje psihologije, anatomije psa, prva pomoč v salonu, varna uporaba pripomočkov in preprečevanje okužb …

Naš pomemben cilj je tudi promocija dejavnosti, kakor tudi informiranje javnosti o našem delu. Združenje je povezano z IGA (International Groomers Association). Aprila je bilo v okviru dogodka IGA organizirano prvo tekmovanje in certificiranje pasjih frizerjev. Na samem tekmovanju in v postopku certificiranja se ne ocenjuje samo ročnih spretnosti in tehnik, temveč je zelo pomemben tudi odnos frizerja do psa. Na naši spletni strani (www.5petstars.com) bodo lastniki psov lahko v kratkem dobili vse informacije o tem, kateri frizerji imajo in za katero zvrst striženja / oblikovanja opravljene ustrezne certifikate. Na ta način se bodo lahko lažje odločili, komu zaupati svojega psa v nego.

Pogostost obiska frizerja je odvisna od tipa dlake psa.

Pasje frizure

Kakšni pa so trenutni trendi v pasjem friziranju in koliko se uveljavljajo pri nas v Sloveniji?

Trenutne trende v svetu friziranja psov narekuje azijski trg. Zelo popularen ‘Asian style’ se počasi uveljavlja tudi pri nas. Oktobra bomo imeli seminar z delavnico, kjer se bodo lahko frizerji urili v tej tehniki pod vodstvom gostje iz tujine. V svetu je veliko zanimanja tudi za ‘creative grooming’, vendar pri nas ni zanimanja za barvne kreacije na živih psih, niti povpraševanja s strani strank.

Šola za pasje frizerje

Ste lastnica prve šole za pasje frizerje v Sloveniji, ki deluje pod okriljem organizacije IGA (International Groomers Association). Kdo vse se lahko prijavi na šolanje, je potrebno kakšno predznanje, kako in kje poteka šolanje in koliko časa je potrebno, da posameznik opravi vse izpite in postane pasji frizer?

Izobraževanje se izvaja v obliki tečajev in seminarjev. Program izobraževanja je bil odobren s strani IGA, vendar da bi pridobila po njihovih kriterijih status šole, moram izpolniti še dodatne kriterije glede velikosti in opreme prostorov. Nudimo osnovni in nadaljevalni tečaj, seminarje z delavnicami za frizerje psov in izobraževanja za lastnike psov. Osnovni tečaj je primeren za polnoletne osebe, ki imajo izrazit smisel za delo s psi in živalmi na splošno. Izkušnje s psi so dobrodošle, niso pa pogoj. Nadaljevalni tečaj je primeren za tiste, ki želijo svoje znanje nadgraditi in se seznaniti tudi s pasemskimi standardi in striženju po le-teh. Seminarji in delavnice so ravno tako namenjeni frizerjem z določenim predznanjem. Izobraževanja za lastnike pa služijo kot podpora in pomoč pri osnovni negi psa doma.

Tečaji potekajo v Trzinu in Kopru, individualno oz. z dvema tečajnikoma hkrati. Na ta način lahko tečajnik pridobi veliko praktičnih izkušenj, ki so mu v pomoč pri nadaljnjem, samostojnem delu. Vsak tečaj obsega 80 ur. Po uspešno zaključenem izobraževanju tečajnik dobi potrdilo. V okviru IGA organiziramo najmanj enkrat letno izpite s tekmovanjem. Na dogodek zmeraj povabimo sodnika z IGA licenco, ki ocenjuje delo prijavljenih frizerjev in odloči ali so pokazali dovolj spretnosti in znanja za pridobitev certifikata po IGA kriterijih in programu.

  • Daniela Risdan je v okviru IGA (International Groomers Association) opravila najtežji izpit v tehniki striženja s škarjami in pridobila certifikat ‘A’.

Kaj lahko naredimo sami pri negi psa?

Velik del redne nege lahko opravijo lastniki sami, sem spadajo krtačenje, kopanje, higiena sluhovodov in zob. Vsa ostala opravila, kot so krajšanje krempljev, striženje oz. krajšanje dlake pa naj prepustijo raje strokovnjakom.

Objavljeno v reviji Liza, letnik 2019

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Morda vas zanimajo tudi druge tematike o psih – najdete jih na našem živalskem blogu.

Razmišljate o pasjem mladičku? Kaj vse potrebuje pasji mladič v novem domu – pišemo v posebnem prispevku Pasji mladiček v novem domu.

Izdelki za pse akcija

V nadaljevanju predstavljamo trenutne akcije za pasje izdelke – spletna trgovina za male živali ima bogato ponudbo izdelkov za pse.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Morda vas zanima tudi …

Psi Oprema za pse

Pusti komentar

Nazaj
Realen odstotek beljakovin v hrani za pse
Naprej
Navajanje sestavin v hrani za pse in mačke