Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Mačji mladiček v novem domu

Mačji mladiček

Mačji mladiček v novem domu lahko prinese veliko veselja, je pa seveda treba sprejeti tudi odgovornost. Mucek je živo bitje in v prvem letu svojega življenja zahteva vso pozornost odgovornega skrbnika.

Mačje življenje v prvem letu zahteva veliko mero nežnosti, discipline in potrpežljivosti. Tudi vaš čas za učenje pomembnih veščin in navajanje na ubogljivost, čeprav mački veljajo za bolj samosvoje živali. Naj bo prvo leto z mačjim mladičkom čas za brezpogojno ljubezen, ki jo bo maček izkazoval s predenjem.

Mačji mladiček – da ali ne? Pomembna vprašanja!

Odločitev o novem družinskem članu naj spremljajo odgovori na pomembna vprašanja glede mačk. Da boste lahko v celoti poskrbeli za dobrobit mačke.

 • Bo mačka pasemska ali boste dom ponudili mački iz zavetišča?
 • Ali imate dovolj sredstev za potrebe mačke: veterinarska oskrba, kakovostna mačja hrana in potrebna oprema za mačke v vseh starostnih obdobjih?
 • Ali imate na voljo dovolj prostora za mačje raziskovanje?
 • Ali imate na voljo dovolj časa za mačko – crkljanje, mačja igra, družba čez dan, kdo bo za mačko skrbel v času dopusta?
 • Ali bo mačka izključno notranja ali bo imela prost izhod?
 • Ali je v bližini vašega doma kakšna prometna cesta?
 • Kako blizu vašemu domu so sosedje in ali bodo sprejeli v okolju novo mačko?
 • Se v soseščini potikajo druge mačke?
 • Boste v nov dom sprejeli eno ali več mačk?
 • Ali imate že kakšnega hišnega ljubljenčka in kako bo sprejel novega člana družine?

Ta vprašanja so pomembna zato, da sprejmete premišljeno odločitev. Veliko živali pristane v zavetiščih, saj skrbniki ne vedo, kako zahtevna je skrb za mačjega mladiča in kako bo novi član vplival na dinamiko vsakdana. Ko se boste odločili za mačjega mladiča, okolje vašega doma primerno pripravite za njegovo bivanje.

Oprema za prevoz mačjega mladiča

Za mačjega mladiča potrebujemo osnovno opremo – transportni boks za prevoz domov ali k veterinarju. V naši ponudbi je precej različnih transportnih boksov. Katerega boste izbrali za svojega mucka, pa naj bo odvisno od pasme vašega mačka – velike pasme mačk kot so mačke Maine Coon namreč potrebujejo večji transporter kot ostale mačke.

Prihod v novi dom in izdelki, ki jih mačji mladiček potrebuje

Ko se odločite za mucka, je prav, da okolje v celoti pripravite za njegovo bivanje. Najprej poskrbite, da za mačji mladiček v novem domu ne bo v nikakršni nevarnosti. Na varno razdaljo umaknite električne kable, keramične, steklene in druge dragocene izdelke pospravite v omare. Zavarujte okolje tako, da ne bo nevarnosti za padec po stopnicah ali čez balkon ipd.

Mladi mucek bo v novem domu potreboval seznam izdelkov:

Prilagojena hrana za mačje mladiče – oznaka ‘kitten’

Odločitev za mačjega mladička naj vedno spremlja odgovornost. Ko mačji mladiči dosežejo starost 8 tednov, se že lahko ločijo od mačje mame in namestijo v novi dom. Seveda pa je bolje, če lahko mačji mladički pri svoji mami ostanejo vse do 10-12 tedna.

Ko se mačji mladički odstavijo od mačjega mleka, jim je treba ponuditi kvalitetno mačjo hrano z oznako ‘kitten’. Vmesno obdobje pa lahko mladički pijejo prilagojeno mleko v prahu iz stekleničke. Mleko za mačje mladičke se lahko uporablja kot pomoč pri odstavitvi.

Pripravljeno mleko za mladičke zmešamo z majhno količino hrane za mačje mladiče, tako da vsak dan postopoma zmanjšujemo količino mleka in povečujemo količino suhe hrane za mačje mladičke.

V nadaljevanju predstavljamo hrane za mačje mladiče, ki so v naši spletni trgovini predstavljene pod različnimi blagovnimi znamkami:

To je mačja hrana za mladičke z oznako ‘kitten’, ki jo priporočamo v naših trgovinah glede na odzive naših dolgoletnih strank. Ko bo vaša mačka stara približno 12-15 mesecev, bo prestopila v svet odraslosti, takrat bo tudi čas za uvajanje prehrane za odrasle mačke.

Naj bo prehod iz hrane za mačje mladiče na hrano za odrasle mačke postopen. Predvsem pa prilagojen prehranskim potrebam mačk glede na aktivnost, pasmo in življenjski slog – življenje zunaj ali v notranjih prostorih.

Mačja posoda za hrano in vodo

Med kvaliteten nabor opreme za mačke iz naše spletne trgovine za male živali smo umestili najrazličnejše posode – ne le kovinske in plastične posode za vodo in posode za mačjo hrano, pač pa tudi takšne iz keramike. Posode za mačke so na voljo v najrazličnejših barvah.

Mačje stranišče in mačji posip

Mačji wc in pesek za mačje stranišče ali silikatni kristali za mačji wc so prav tako izredno pomembni. Mačje stranišče mora biti dovolj veliko in vedno čisto. Kako pogosto pa ga boste morali očistiti, je odvisno od mačjega posipa, ki ga boste izbrali. Po kakovosti se mačji peski izredno razlikujejo.

Naj pa opozorimo na izredno praktičen izbor – silikatni kristali – pri katerih vam ne bo treba čistiti mačjega stranišča po opravljeni mali potrebi.

Menjavo mačjega posipa naj vam olajša še uporaba posebnih vrečk za mačja stranišča, s pomočjo katerih je menjava peska ali kristalov hitra in veliko bolj higienična.

V nadaljevanju še izdelki za mačje stranišče, ki vam utegnejo priti prav, ko bo treba poskrbeti za higieno.

Mačje ležišče – pokrito ali odprto ležišče za mačke

Mačke veliko svojega časa preživijo leže, v najrazličnejših položajih iščejo udobje in počitek. Ugodje jim ponudite z izbranimi mačjimi ležišči najrazličnejših oblik in iz različnih materialov. Naj mačke uživajo v ležanju vsak dan v letu.

Mačji praskalnik

Za začetek je lahko mačji praskalnik manjši, da se ga mačji mladiček navadi, kasneje pa mu lahko kupite velik mačji praskalnik, na katerem bo počival in se igral ter opazoval okolico z višine.

Mačje igračke

Več mačjih igračk bo imel vaš mladiček, bolj bo vaš mucek zaposlen z igro. Ponudite mu žogice, miške, palice s perjem in druge mačje igrače, s katerimi bo razvijal svoj nagon.

Veterinarska oskrba mačke v prvem letu življenja

Mačji mladiči pogosteje potrebujejo veterinarsko oskrbo. Mačji mladiči bodo na prvem pregledu pri veterinarju:

 • dobili mikročip in potni list,
 • dobili tablete proti glistam in trakuljam,
 • veterinar bo opravil potrebna cepljenja.

O vseh podrobnostih glede cepljenja in pogostosti odmerkov vam svetujemo, da povprašate veterinarja.

Za kaj se cepijo mački?

Mačke čaka cepljenje:

 • proti mačji kugi,
 • mačjem nahodu,
 • virusni okužbi mehkih tkiv ustne votline,
 • cepljenje proti levkozi se priporoča za zunanje mačke,
 • obvezno je cepljenje proti steklini za vse mačke, ki bodo odpotovale v tujino,
 • mogoče je tudi cepljenje proti mikrosporiji ipd.

Veterinar vam bo svetoval še o sterilizaciji muck in kastraciji mačkov, da ne bi prišlo do neželenih brejosti.

Navajanje mačk na izhode

Če je vaš mačji mladiček redno veterinarsko pregledan in cepljen, lahko v starosti 6 mesecev začne spoznavati zunanji svet. Če seveda v vašem domu lahko zagotovite varno okolje za mačjega mladička (ograjen vrt, dvorišče, atrij ipd). V nasprotnem primeru vam svetujemo, da vašemu mladičku ponudite alternativo – sprehod s pomočjo mačje oprsnice in povodca.

Pri navajanju na zunanji svet je treba mačjemu mladiču omogočiti, da počasi in postopoma spoznava novo okolje. Najbolje bo, da raziskuje okolico v vaši družbi, bodite tam, če vas bo mladiček potreboval. Mačja samozavest bo z vsakim dnem večja in raziskovanje okoliša mu bo vedno v veselje.

V kolikor potrebujete naš nasvet, vabljeni v naše trgovine ZOO Slonček. V naši specializirani trgovini za male živali vam bo osebje svetovalo, kaj vse potrebuje vaš mačji mladiček za varno in prijetno bivanje v novem domu.

Še več prispevkov, nasvetov in izdelkov za mačje mladičke (kitten) predstavljamo na strani ‘mačji mladički’. Vabljeni k prebiranju vsebin o mačjih mladičkih.

Lahko pa si ogledate še video, v katerem je navedenih 5 načinov, kako se pripraviti na prihod novega mačjega mladička.

Veseli bomo, če boste v komentarju delili tudi vaše izkušnje: kako ste se vi pripravili na prihod novega družinskega člana – mačjega mladička!


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Mačke Hrana za mačke Oprema za mačke

Pusti komentar

Nazaj
Potovanje s psom
Naprej
Exclusion hrana za pse – VODIČ