Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Mačka v stanovanju

Mačka v stanovanju

Sonja je z nami delila prigode iz svojega življenja z dvema mucama. Z njo smo se pogovarjali o bivanju z mačkami, o negi in mačjih vragolijah.

  • Hišna ljubljenčka: Dva mačkona najdenčka – pol leta starejši siv tigrast muc z imenom Tigrrr in njegova posvojena sestrica, pisana kot sama jesen, ‘trikolora’ muca, ki se obrne na ime Puma (rojena je jeseni).
  • Karakterne lastnosti: Tigrrr in Puma sta si različna kot dan in noč. Ona je tipična razvajena mucka, ki sebično in samovšečno vsak trenutek išče pozornost. Tigrrru pa se nesmisli prilizovanja resnično ne zdijo vredni njegove gracioznosti, saj se mi zdi, kot da se zaveda svoje elegance in lepote, ter se včasih resnično obnaša kot ponosna sfinga. Razen kadar jemo, takrat pozabi na vse manire in eleganco ter neusmiljeno prosjači za salamo, sir, olive. Za razliko od Pume, katere človeška hrana ne zanima.

„Tigrrr želi biti človek – sedi na mestih, kjer sedimo mi, želi jesti človeško hrano in te hipnotizira, kadar že šestič v dnevu želi posladke ali svežo hrano. Puma pa je samo divja in noro razvajena ter vsakokrat izsili svojo mero božanja, je neustrašna in vse ljudi ima rada. Nezaupljiva je do ostalih živali, morda se boji, da bomo pozabili nanjo, tako je ljubosumje pri njej močnejše od ljubezni.“

Zgodba o posvojenih mačkah

Tigrrr se je lepega julijskega dne pojavil pred našo hišo, ves majhen in nebogljen. Imel je nenormalno vneto levo oko in po trditvah naše veterinarke, so mu bili šteti dnevi. Muc je moral biti že kar nekaj časa zapuščen in zunaj, saj je bil bolan, shiran in se niti ni bal, ko sem pristopila do njega. Naša druga ‘zgaga’ pa je bila najdena na pokopališču za 1. november, prav tako potomka brezdomne muce, za katero smo nato poklicali mačjo hišo, da so jo sterilizirali.

Pozitivne lastnosti bivanja z mačkami

Mačke izredno podcenjujemo, niti niso tako samosvoje in svojeglave, kot si mislimo. Jasno, da jim ne paše, da jih ves čas valjamo po rokah, saj tudi nam ne paše, da bi se nas nekdo neprestano dotikal in nekaj želel od nas. In prav tako je pri mačkah. Maček začuti našo stisko, bolj ko si mislimo. Kadar jočem, ne prideta do mene, ko pa si obrišem solze, pa oba pristopita in me potolažita na svoj način. Muc postane del družine – s tem sem povedala, koliko mi pomeni njuna bližina.

Mačke in delo od doma, kakšne so vaše izkušnje?

Uf, ja, to pa je dobro vprašanje. Načeloma spita cele dneve in me ne motita. Po navadi morata biti v istem prostoru kot sem jaz. Puma ima večkrat v dnevu ‘napade’ božanja, kadar to začuti, in mi skače na mizo pred računalniški ekran ter z glavo privzdiguje mojo roko in kaže, da jo je treba čohat. In če mi ona z desne skoči na mizo, jo jaz samo primem in na lavo spustim na tla, ona še hitreje naredi krog spet na mojo desno in hop na mizo … Jaz spet mimogrede na levo stran dol iz mize in tako imava lahko igrico tudi za 15 poskusov in njenih skokov. Vztrajna pa je.

Kaj pa Tigrrr? Tigrrr pa ne skače na mizo, on le pride poleg mojega stola, sedi par minut nepremično in me opazuje, in če ne trznem, se postavi na zadnje tačke in me tapka po roki in hkrati mijavka češ, da je res lačen in hrana v posodi je že dve uri stara … Včasih me spravita ob živce in ju postavim pred sobo in zaprem vrata za sabo. Redkokdaj, ampak se zgodi.

Mačji karakter doprinese k lepšemu življenju

Kako naj povem, da ne bom povzročila hude krvi … Mačkona sta meni kot moja dva otroka – najina s partnerjem – in čutim veliko odgovornost do njiju in prav toliko ljubezni. Maček, pes, katerikoli ljubljenček, ki ga spustite v svoj dom in v svoje življenje, postane del vas in hkrati član družine.

Mačke v stanovanju in nega mačk

Zahtevajo svojo mero pozornosti in nege. Jaz jima strižem krempeljčke, se z njima pogovarjam, ju ljubkujem in tudi vsake toliko na povodcu peljem na sprehod. Naša dva mačkona sta zame posebna, ona dva ne praskata, ne grizeta in se nasploh ne počutita ogrožene, če kdo nov stopi v stanovanje. In mislim, da je karakter mačka prav tako povezan z lastnikom – kot pri psih. Ali pa imava midva res srečo. Za to sem neizmerno vesela, saj nista boječa, ravno nasprotna, sta dva inšpektorja, ki morata prevohati vsakega, ki pride na obisk.

Kaj pa tisti trenutki, ko mački ne ubogajo in ko kakšno ušpičijo? (Smeh) Takrat se jezim, da se me sliši po vsej hiši.

Mačje vragolije

Najraje mi kopljeta po zemlji v lončnici, katero imamo v dnevni sobi. Puma se nam je rada polulala ob partnerjeve čevlje, mislim da iz ljubosumja, vendar resnično še nisva ugotovila pravega vzroka. Torej, tega še vedno nismo povsem preprečili. Jah, jezimo se, vendar čez pol ure je stvar pozabljena. Maček ne goji zamer, to počne samo človek. Marsikatera vaza je že razbita od njunega preganjanja po stanovanju ali zaradi neizmerne radovednosti.

Kako se soočate s takšnimi situacijami? Na začetku sva se posluževala predvsem kazni, nesla sem ju pod tuš, sploh Puma je tista nagajivka. Dobila jih je po riti, vendar sva kmalu ugotovila, da kazen niti nima več smisla. Okaram ju vedno in zelo dobro vesta, kdaj naredita nekaj narobe! Jaz pa tudi. Ko pridem domov iz službe, me vsakič pričakata pred vrati in Pumo je treba pobožati, Tigrrr pa je preveč fin za božanje, vsakič ko meni paše … Kadar pa Puma ušpiči neumnost, pa gre ritensko proti spalnici, dokler ni prepričana, da sem dojela, kaj je spet zakrivila. Da, ne znata lagati. Takoj se izdata, ko naredita traparijo!

Prednosti mačk v hiši pred psi

Prednosti mačk pred psom so izredno enostavne. Mačka je sama po sebi samozadostna in je lahko ves dan tudi sama, saj tako ali tako večino dneva prespi. Ne vozimo jih ven lulat in kakat. Jasno, si pa tudi mački želijo in zaslužijo našo družbo, zato se meni naša dva večkrat smilita, saj s partnerjem večinoma delava celodnevne urnike.

Zakaj bi priporočali mačka kot ljubljenčka?

Priporočila bi ga zato, ker je maček izredno občutljiv in ima res odličen instinkt, ve kdaj te mora priti malce ‘pozdraviti’, ti vliti malo ljubezni in volje ter potolažiti, kadar je to potrebno. Ne vem, doprinos dveh mačk v moje življenje je čudovit.

Človek, ki ljubi živali, ima rad tudi ljudi. S takimi ljudmi je res lepo imeti opravka.

Človek ima možnost izbire, žival pa ne

Meni se živali večkrat smilijo bolj kot ljudje, saj človek ima možnost izbire – ali bom dober ali pokvarjen, je moja izbira. Žival pa je le prepuščena boju za obstanek, zato je na nas odločitev, ali jih bomo zaščitili ali ne.

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Objavljeno zgodbo smo delili v reviji Liza (letnik 2020) – rubriko o malih živalih in življenju z njimi je pripravljala ekipa spletne trgovine www.zazivali.si. Če bi tudi vi radi delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Če potrebujete nasvet glede negovanja mačke, se oglasite v naših trgovinah po Sloveniji – vabljeni v trgovine ZOO Slonček.

Veseli bomo, če boste v komentarju delili tudi vaše izkušnje z mačkami.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Še več vsebin o mačkah na živalskem blogu …

Mačke Hrana za mačke Oprema za mačke

Pusti komentar

Nazaj
Mačka v stanovanju
Naprej
Led ovratnica za psa, lučke in odsevniki na izdelkih za pse