Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Sobivanje pasem – vaše izkušnje

Sobivanje pasem

Pri Dariji imajo pestro živalsko druščino. Že tri leta jim dela družbo zdaj že osemletna čivava Bela, ki so jo posvojili. Dve leti in pol jih s svojimi vragolijami razveseljuje zlati hrček Puhi, pred 5 meseci pa so dom ponudili še eni psički – Parson Russel terierki Bibi.

Čivava – posvojenka Bela

„Čivavico Belo smo posvojili pred 3 leti, saj je mož veterinar in je bil poleg pri odvzemu psov, ki so živeli v neurejenih razmerah,“ je svojo pripoved začela Darija. „Že prvi dan smo začutili, da se pri nas počuti res domače in prijetno. Je pravi pliško, največ ji pomeni crkljanje in to, da jo poleg nas vozimo v avtu. V kolikor je nekaj dni ne peljemo nikamor, postane kar malo žalostna. Je pa res, da ni tipična čivava, se pravi sitna ali lajajoča. Obvezno pa seveda zalaja, če kdo potrka na vrata, ker nimamo zvonca. In seveda v kolikor se sreča s kakšnim večjim kužkom, da pokaže, da ni tako majhna,“ je v smehu povedala Darija.

Kaj čivava počne čez dan?

In kaj njihova psička rada počne? „Večino dneva leži na kavču ali hodi v kuhinjo preverjat, če bo dobila kakšen priboljšek.“ Da je Bela postala družinska članica pove tudi dejstvo, da jo vedno vzamejo s seboj – v planine, na dopust in izlete. „Z Belo nikoli ni bilo težav, ljudem pa je precej zanimiva,“ nam je še zaupala lastnica.

Izdelki za urjenje pasje ubogljivosti

Zlati hrček – Puhi z dolgo sivo dlako

Zlati hrček Puhi družino razveseljuje že več kot 2 leti in pol. „Že takrat je bil odrasle velikosti. Po začudenju ostalih, ko omenimo, koliko je star, očitno podira rekorde,“ je Darija povedala med smehom in nam zaupala, da mu zdaj pravijo kar starček. Zakaj? „Ker ni več črn, ampak ima dolgo sivo dlako.“

Parson Russel terierka Biba

„Parsonko Bibo smo kupili 5 mesecev nazaj. Mož si je že dolgo želel lovskega psa in ta pasma je bila obema všeč, res pa je, da jih je v Sloveniji malo, a so nama vizualno veliko bolj všeč kot Jack Russel terierji. Pojavilo se je leglo in takoj sva se odločila, da ponudimo dom še eni psički,“ je povedala Darija in nam zaupala, da je terierka kar precej spremenila dinamiko družine.

Pasma Parson Russel terier

„Ona potrebuje akcijo in sprehode. Ker je še mladič, tudi rada kaj zgrize, predvsem hčerine igrače in kakšne copate. Kljub temu je ljubeča in pametna psička, ki smo jo takoj vzljubili.“ Kako pa jo je sprejela Bela? „Bela na začetku sicer ni bila ravno navdušena nad njo, ker ima rada mir, vendar se situacija izboljšuje in se sedaj velikokrat igrata skupaj, res pa je, da jo nekako lažje prenaša, ko je Biba utrujena in tako bolj umirjena.“

Pestro življenje v družbi kužkov različnih pasem

Darija nam je zaupala še nekaj nasvetov iz življenja z dvema različnima pasmama: „Pes pasme Parson Russel terier je bolj zahteven, saj potrebuje več gibanja, ima več energije in se tudi hitro uči. Otrokoma je zanimiva zaradi tega, ker se z njo lahko podita, igrata, ji mečeta žogice … Bela pa je bolj za crkljanje in umirjen del življenja,“ je povedala in dodala, da si življenja brez kosmatincev ne znajo več predstavljati. „Obe imamo notri in sta praktično družinski članici, res pa je, da se s tem spremeni tudi stil življenja. Seveda je imeti živali dodatna odgovornost, skrb, tudi dopustovanje zahteva malo prilagajanja, ampak v zameno dobiš toliko več.

Sobivanje pasem
Sobivanje pasem – življenje z dvema različnima pasmama.

Psi različnih pasem in otroci

Sploh za otroka se nama zdi pomembno, da rasteta skupaj z živalmi, pomagata skrbeti zanje, psički peljeta lulat, na sprehod, skrbita, da imata vodo, hrano … Skrb za Puhija je v celoti sinova, saj ga je dobil za rojstni dan,“ je še povedala Darija in nam za konec zaupala misel: „S svojo radostjo in bistrostjo hišni ljubljenčki obogatijo življenje, dajejo ljubezen in so nam družba na način, ki ga ne dobiš nikjer drugje.“

Prehranjevanje in hrana za pse različnih pasem

Da bo vaš pes zdrav in vitalen v vseh obdobjih rasti, mu ponudite najboljšo prehrano – predvsem upoštevajte starost in velikost pasme. Hrana za pse različnih blagovnih znamk iz naše ponudbe je natančno predstavljena v prehranskem vodiču, ki vam je lahko v pomoč pri izbiri hrane za vašo pasmo.

Sobivanje pasem: Živali z radostjo obogatijo življenje – objavljeno v reviji Liza, letnik 2019

Bi imeli pasjega mladička?

Razmišljate o pasjem mladičku? Kaj vse potrebuje pasji mladič v novem domu – o tem, kaj vse mladiček potrebuje za srečno življenje, pišemo v posebnem prispevku Pasji mladiček v novem domu.

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Rubriko o malih živalih in življenju z njimi pripravlja ekipa spletne trgovine ZaZivali.si. Če bi tudi vi radi delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo v reviji Liza, na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Fotografije: osebni arhiv

Izdelki za pse akcija

V nadaljevanju predstavljamo trenutne akcije za pasje izdelke – spletna trgovina za male živali ima bogato ponudbo izdelkov za pse.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Psi

Pusti komentar

Nazaj
N&D hrana za mačke – VODIČ (5 linij)
Naprej
Mačji triki – maček obvlada zanimive trike