Uporabite kupon za 10% popust HRANA10 na suho hrano za pse in mačke blagovne znamke Exclusion. Kupon lahko vnovčite v košarici. Brezplačna dostava za naročila nad 34,99 €!

Shopping cart
0,00€

Najdena mačka – rešenček

Najdena mačka

Najdena mačka je lahko srečna, če naleti na prijazne gostitelje. Predstavljamo zgodbo o mačjem ‘rešenčku’, ki ga je našel med delom v vinogradu.

Izgubljena mijavkajoča kepa

Pred 12 leti je Saša med spomladanskimi opravki v vinogradu zaslišal pridušeno mijavkanje. Medtem, ko se je oziral med trtami in iskal izgubljeno mačko, je zagledal majhno nebogljeno oranžno kepico z izrazito modrimi očmi. Več kot očitno je bilo, da se je mucek izgubil in nekaj časa je že moral tavati naokrog. Bil je dehidriran in lačen. Tveganje, da nikoli več ne bi našel svoje mamice pa preveliko, zato je mucka vzel s seboj domov.

Privajanje na novi dom

Ker je bil mucek še tako majhen – imel je zgolj 305 gramov, je dobil ime Tristo. Približno mesec dni starega mucka je začel hraniti s kakovostnimi mačjimi briketi, ki jih je moral namočiti z vodo, saj mucek ni bil vajen jesti trde hrane, pač pa je nazadnje pil mačje mleko pri svoji mami.

Pripravil mu je mačje stranišče s peskom in mucek je s tačkami zelo hitro dojel, čemu je namenjen. Sam si je začel lizati dlako, hitro spoznal mačji praskalnik. Vsak dan postajal bolj močen in razigran muc. V novem domu je imel na voljo tudi številne mačje igrače – od žogic in piskajočih mišk do številnih skrivališč iz kartonskih škatel, iz katerih je tako rad napadal mimoidoče copate.

Red in disciplina

Vsi domači so ga zelo radi crkljali, on pa je imel že kot mladiček raje svoj mir. Ko mu je ustrezalo, je prišel po hitro dozo cartanja, nato pa se je umaknil v svoj mehki kotiček na kavču ali postelji. Doma je vladal red pri hranjenju in ker je imel že od malega vedno na voljo dovolj briketov in vode, ni razvil občutka pomanjkanja. Tako ima vedno v posodici kupček z briketi, ki jih poje, ko mu to ustreza. Vedno pa ima na voljo tudi vodo.

Mali razvajenec ima najraje vodo, v kateri so namočeni kamni iz oddaljene grške plaže Keratokampos. Zelo rad pa se smuka okrog nog, ko mu z mize zadiši po sveže rezani piščančji salami. Da bi dobil posladek, je pripravljen tudi sesti na ukaz. Če pa kakšno ušpiči ali kakšen košček ukrade s kuhinjskega pulta, pa se raje skrije. Gospodarica ne mara odtisov mačjih tac na pultu.

Prijazen, a zaščitniški

Tristo se rad udobno zlekne na teraso in se predaja božanju sončnih žarkov, razigrano lovi muhe in drug mrčes, občuduje kačje pastirje. Če pa sreča pravo miško, pa pravzaprav niti ne ve, kaj bi počel z njo, saj ga njegova mačja mama nikoli ni naučila loviti miši, zato se z vsemi živimi bitji, ki jih srečuje na svoji poti raje igra.

In čeprav je mačkonar izredno prijazen do drugih majhnih živali, je do domačih zelo zaščitniški, saj je nekoč lastnike branil tudi pred mimoidočim psom. S pogumom pa se izkaže tudi, ko je treba priskočiti na pomoč sosedovim mačkam, če se na njihovem terenu pojavi kakšen neznani mačji vsiljivec. Zna pa tudi domačim pokazati zobe, ko napoči čas za po njegovem mnenju zasluženi počitek, saj je kot veliko mačk izredno samosvoj. In takega ga imajo tudi najraje, spoštujejo njegove potrebe in ga crkljajo, ko jim to dovoli.

Nekdaj mali razbojnik je zrasel v pravega mačjega lepotca.

Vabljeni, da delite svojo živalsko zgodbo z nami!

Objavljeno zgodbo smo delili v reviji Liza (letnik 2020) – rubriko o malih živalih in življenju z njimi je pripravljala ekipa spletne trgovine www.zazivali.si. Če bi tudi vi radi delili zgodbo o vašem hišnem ljubljenčku in ste lastnik psa, mačke, želve, ptička, hrčka, pujska ali katere druge živali; ali pa poznate koga, ki bi rad delil navdušenje nad življenjem s hišnim ljubljenčkom v naši reviji, pišite na metka@zazivali.si. Veseli bomo vaše živalske zgodbe in nasvetov iz prve roke, pošljite tudi slike vašega ljubljenčka in objavili jih bomo na živalskem blogu, na Facebooku in na Instagramu.

Če potrebujete nasvet glede negovanja mačke, se oglasite v naših trgovinah po Sloveniji – vabljeni v trgovine ZOO Slonček.

Veseli bomo, če boste v komentarju delili tudi vaše izkušnje z mačkami.


Naša spletna trgovina je ponudnik priznanih blagovnih znamk hrane za pse in mačke ter kakovostne opreme za male živali.

Še več vsebin o mačkah na živalskem blogu …

Mačke Hrana za mačke Oprema za mačke

Pusti komentar

Nazaj
Nemški ovčar in pasji hotel
Naprej
Ideje za obdarovanje malih živali